Romuralli kiihtyy kesällä — Kouvolan Ahlmanintien jäteasemalla tehtiin kävijäennätys

Katja Juurikko

Jarno Mäkelä ja Nina Salmela-Mäkelä keräsivät kesämökiltä peräkärryllisen sekalaista roinaa. Jäteaseman hinnat ja palvelu saavat heiltä kiitosta.
Jarno Mäkelä ja Nina Salmela-Mäkelä keräsivät kesämökiltä peräkärryllisen sekalaista roinaa. Jäteaseman hinnat ja palvelu saavat heiltä kiitosta.

Katja Juurikko

Ympäristönhoitajat Jarkko Laiho (edessä) ja Juha-Pekka Sutela korjasivat rikki mennyttä jätepuristimen kierretankoa. Miehet ja laitteet ovat kovilla jäteaseman kesäkiireissä.

Kouvolan Ahlmanintien jäteasemalla aiemmin tällä viikolla rikkoutunut lajittelemattoman kaatopaikkajätteen konttipuristin on jälleen saatu kuntoon.

Juuri sopivaan aikaan, sillä lauantai on jäteasemalla viikon ruuhkaisin päivä, sanoivat puristinta muiden kiireiden keskellä korjanneet ympäristönhoitajat Jarkko Laiho ja Juha-Pekka Sutela.

— Jätteen vastaanotto ei keskeytynyt, mutta osa jouduttiin turhaan laittamaan hyödyntämättömän jätteen sekaan, Sutela kertoi.

Hinta ja palvelu kohdallaan

Kymenlaakson Jäte Oy:n kenttäpäällikkö Janne Karhun mukaan jäteasemien koko kesäsesonki on hyvin kiireinen. Kaikenlaista jätettä tuodaan asemalle kuormatolkulla.

— Ihmiset ovat lomalla ja mökeillä. Nyt heillä on enemmän aikaa siivota nurkista sinne kertyneitä rojuja.

Kesäaikaan jäteasemien kävijämäärissä koetaan selvä piikki. Talvikuukausien 4 000—5 000 asiakkaan määrä tuplaantuu noin 10 000 jätteentuojaan kuukautta kohti.

— Tämän vuoden toukokuussa Ahlmanintien jäteasemalla tehtiin kaikkien aikojen ennätys: yli 11 000 asiakasta, Karhu kertoo.

Kuusankoskelaiset Jarno Mäkelä ja Nina Salmela-Mäkelä kärräsivät jäteasemalle toissa kesänä hankkimaltaan mökiltä kaikenlaista roinaa entisen omistajan jäljiltä.

— Toimme muun muassa vanhat keittiökaapit. Laitoimme mökille uudet, Salmela-Mäkelä kertoi.

Heidän mielestään jätteen kierrätys jäteasemien kautta on fiksu juttu, vaikka sekalaisen roinan lajittelu onkin aikaa vievää touhua.

— Eikä peräkärrylliseen jätettä mennyt kuin seitsemän euroa maksua. Hinnat ja palvelu ovat täällä erittäin hyvällä mallilla, Mäkelä sanoi.

Kuluttaja voi vaikuttaa jätteen määrään

Kenttäpäällikkö Karhu toivoo, että jäteasemien kävijämäärien kasvun taustalla on enemmän ihmisten lisääntynyt halu kierrättää kuin huonolaatuisen tavaran kulutuksen kasvu.

— Kuluttajat voivat valinnoillaan vaikuttaa siihen, kuinka paljon jätettä syntyy. Kannattaa mieluummin satsata kotimaiseen laatuun kuin ostaa hilipalihippan-tavaraa. Se on monella tavalla järkevää.

Kouvolan jäteasemilla meno jatkuu Karhun mukaan entiseen malliin.

— Maksuja ei tällä hetkellä ole tarvetta korottaa. Tavaran kierrätystä ja uusiokäyttöä pyritään koko ajan kehittämään.

Kiertävä jäteasema käy ensi viikolla Vuohijärvellä, Tuohikotissa, Kaipiaisissa ja Vuolenkoskella. Kiertävällä jäteasemalla otetaan vastaan jätteitä samoilla periaatteilla ja samoilla hinnoilla kuin Kouvolan ja Iitin vakituisilla jäteasemilla.

Rinki vähensi muovinkeräyspisteitä

Kouvolasta poistettiin alkukesästä muovinkeräyspisteet Voikkaalta ja Vuohijärveltä. Nyt Kouvolassa muovipakkauksia voi kierrättää 15 ekopisteellä.

Muovipakkausten keräysvastuu siirtyi viime vuonna kunnilta kaupalle ja teollisuudelle. Pakkausten kierrätyksen järjestämiseksi yritykset perustivat Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n.

Rinki Oy:n operatiivinen johtaja Pia Vilenius kertoo, että syy pisteiden vähentämiseen on keräyspaikkaverkoston tarveharkintainen kehittäminen.

— Meillä oli ylimääräisiä muovinkeräyspisteitä, joten niitä karsittiin parikymmentä.

Pakkausasetus määrittää, että koko Suomessa on oltava yli 500 muovinkeräyspistettä, yksi jokaista 10 000 asukkaan taajamaa kohti.

Vileniuksen mukaan pakkausjätteen keräysvastuussa oleva tuottajayhteisö loppukädessä määrittää muovinkeräyspisteiden määrän ja sijainnin.

— Muovinkeräys pyritään pitämään kauppojen yhteydessä. Me seuraamme eri pisteiden kertymiä ja verkosto elää tarpeen mukaan.

Vielä kesäkuun alussa koko Suomessa oli 535 Rinki-ekopisteen yhteydessä muovinkeräyssäiliö, mutta nyt niiden määrää on pienennetty 516 muovinkeräyspisteeseen.

Kiertävän jäteaseman aikataulut ja paikat

Vuolenkoski 17.7. klo 10–16, Vuolenkoskentie 1476

Vuohijärvi 18.7. klo 10–16 Hiekkakuja 1

Tuohikotti 19.7. klo 10–16 VPK-talo, Seuratie 8

Kaipiainen 20.7. klo 10–16 Sale, Kaipiaistentie 14

Lisätietoa: www.kymenlaaksonjate.fi

Muovipakkausten lajitteluohje

Saa laittaa:

Tyhjiä, puhtaita ja kuivia muovipakkauksia esim. elintarvikkeiden muoviset pakkaukset sekä pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset.

Ei saa laittaa:

Likaisia muovipakkauksia tai sekajätettä eikä PVC-pakkauksia ja muita muovituotteita tai yritysten muovipakkauksia.

Korkit, kannet ja vastaavat pitää irrottaa ja pistää keräysastiaan erikseen.

Muovinkeräyspaikkojen sijainti löytyy rinkiin.fi-sivustolta.

Lähde: Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.