Verhoilija Miia-Maria Joukainen kohtaa työssään tarinoita ja tuo vanhan tuolin kestämään tätä päivää

Katja Juurikko

Miia-Maria Joukaisella työn alla asiakkaan nojatuoli, joka on jo verhoiltu kertaalleen aiemmin.

Miia-Maria Joukainen oli viime vuonna autoajelulla, kun hän huomasi Kellomäessä katutasossa tyhjän liiketilan. Olisiko tässä hyvä paikka omalle verhoomolle, joka oli ollut haaveissa jo vuosia?

Joukainen soitti ovessa olleeseen numeroon. Ajatus omasta liikkeestä alkoi konkretisoitua.

Liiketilan löytymisen jälkeen oli aika ryhtyä toimiin. Oli ostettava tärkeitä työvälineitä, kuten teollisuusompelukone ja saumuri. Yrityksen perustamiskustannukset jäivät pieniksi, mutta lainaa oli silti otettava.

Yrityksen nimi Wanha Vaalija heijastaa niitä arvoja, joita yrittäjä ja hänen asiakkaansa jakavat.

— Vanhoissa huonekaluissa on tarinaa, historiaa ja tunnearvoa omistajalle.

Miia-Maria Joukainen entisöi tuoleja, nojatuoleja ja sohvia sekä verhoilee esimerkiksi veneen patjoja ja irtopatjoja.

Kun asiakas tuo tuolin verhoiltavaksi, ensin keskustellaan siitä, onko siinä hyvä istua.

Työ aloitetaan purkamalla vanha verhoilu pois. Tämä tehdään varoen, sillä vanhoja kankaita voi käyttää kaavoina ja niistä saa mittoja uuteen verhoiluun.

– Työtavat katsotaan aina työn mukaan. Perinteisessä verhoilussa on paljon käsin ompelua. Uudempien huonekalujen verhoilussa käytetään ompelukonetta.

Sisuksista näkee, koska huonekalu on viimeksi entisöity. Jos tuoli on oikein vanha ja verhoilun alta löytyy useita kangaskerroksia, Joukainen saattaa nitoa tuolin pohjaan tuolin edellisiä kangaspaloja tiedoksi tuolin historiasta.

Joskus asiakkaat tuovat omia kankaitaan, mutta enimmät asiakkaat valitsevat kankaan liikkeen valikoimista. Kankaan on kestettävä kulutusta. Mikä tahansa nätti kangas ei käy.

Joukainen valmistui restaurointialan artesaaniksi vuonna 2011. Opintojensa aikana hän innostui verhoilusta, josta teki myös opinnäytetyön. Tämän jälkeen hän jatkoi opintojaan Lahdessa koulutuskeskus Salpauksessa, josta Joukainen valmistui verhoilijaksi neljä vuotta sitten.

Valmistumisensa jälkeen Joukainen kävi hetken aikaa töissä Kotkassa, kunnes sai töitä Heinolasta sohvatehtaalta. Työ oli koulutusta vastaavaa, mutta liian liukuhihnamaista verrattuna siihen, mitä hän halusi tehdä.

Wanhan Vaalijan nuori yrittäjä on aktiivinen sosiaalisessa mediassa, jossa hän julkaisee usein verhoilemistaan huonekaluista ennen ja jälkeen -kuvia.

– Kouvolassa on selkeästi kysyntää verhoilualan liikkeelle.

Voiko kaikenlaisia huonekaluja entisöidä? Miksei voi, muttei välttämättä kannata, Joukainen sanoo.

– Jos asiakas haluaa uuden verhoilun heppoiseen lastulevysohvaan, niin kerron, että verhoilun voi toki tehdä, mutta tulee edullisemmaksi ostaa kokonaan uusi sohva. On tärkeää olla asiakkaalle rehellinen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.