Seitsemällä eri pelaajalla kotiuttanut Superpesiksen sarjakärki Joensuun Maila aiheutti KPL:lle kauden ensimmäisen kotitappion

Jussi Lopperi

Sieppari Valentin Ikonen joutui muurahaisvinkkelistä toteamaan, että KPL hävisi torstaina ensimmäistä kertaa tällä kaudella Kouvolan pesäpallostadionilla.

Jussi Lopperi

KPL:n Matti Latvalalle sattui avausjakson viimeisessä vuorossa kolmostilanteeseen johtanut kiinniottovirhe sen jälkeen, kun JoMa oli ensin saanut lahjana avausjuoksun ja kavennuksen 3—1:een. Sisäpelissä Latvala löi kaksi juoksua ja merkkautti kärkilyönnit täydellä sadan prosentin teholla.

Yksittäisen pelitilanteen merkitys ottelun lopputulokseen on joskus järisyttävän suuri. Kouvolan Pallonlyöjät hallitsi torstaina Superpesiksen kärkikamppailua Joensuun Mailaa vastaan ottelun alusta kolme ja puoli vuoroparia ja johti 3—0, kunnes koppari Juho Hacklin epäonnistui selvän koppilyönnin kiinniotossa.

Siitä pyörä lähti pyörimään kouvolalaisittain väärään suuntaan, ja lopputuloksena oli KPL:n kauden ensimmäinen kotitappio vasta 11. ottelussa. Kaikkiaan seitsemällä eri pelaajalla kotiuttanut JoMa voitti 0—2 (3—4, 3—8).

Lahjana saamansa avausjuoksun jälkeen JoMa tempoi vastustamattomia välilyöntejä. Vierailija teki 12 juoksuaan yksi kerrallaan. KPL:n ulkokenttää ei kannata niistä liiemmin soimata, sillä Hacklinin räpellys mukaan lukien kotijoukkue antoi käsistään vain kaksi juoksua.

Avausjaksolla KPL kahlitsi ulkopelissään JoMan tehokkaasti niin, että vierasjoukkue jäi kahdessa vuorossa kokonaan ilman kolmostilannetta. Sisällä KPL jauhoi itse tilannetta päälle kaikissa kahdeksassa vuorossa. Rumista numeroista huolimatta toisella jaksolla kotijoukkue kehitteli palottoman ajolähdön joka vuorossa.

Kolmostilanteet 21—19, juoksut 6—12

Yhden ulkopelilapsuksen lisäksi KPL:n avausjakso kaatui heikkoon kotiuttamiseen. Kopla teki kolme juoksuaan kahdella läpilyönnillä, kun Anssi Lammila (1+1) rysäytti läpi kakkos- ja Juha Korhonen kolmospuolelta. Saman näki pelinjohtaja Eero Pitkänen, joka harmitteli sitä, että merkkaamattomat kotiutuslyönnit eivät uponneet kenttään.

— Kolmostilanteet menivät meille 21—19 ja juoksut vastustajalle 6—12. JoMa pelasi hyvin räpylässä. Silloin kun pallo oli maissa, pilli useimmiten vinkui, Pitkänen tiivisti.

Korhonen (kotiutukset 2/8) ja Toni Laakso (kotiutukset 0/4) olivat ruosteessa mailan varressa, mutta Pitkänen muistutti, että kaikki ei ole aina sitä, miltä se katsomoon näyttää.

— Tauolla katsoimme Korhosen kotiutuksia, että ne olivat 1/5, mutta mikään neljästä epäonnistumisesta ei ollut hänen vikansa, vaan aina jonkun muun. Jokunen huono ratkaisu siellä siis tuli, Pitkänen sanoi.

”Pelinjohtajan virheitä”

Kahdessa edellisessä ottelussaan KPL oli rallatellut yhteensä huimat 40 juoksua. Sarjajohtaja JoMan ulkokentässä ei kuitenkaan ollut reikäjuuston merkkejä.

Pitkänen löysi tappiosta huolimatta KPL:n esityksestä monia hyviä asioita: ulkopelissä nollatilanne ja omassa sisäpelissä nolla- ja ykköstilanteiden purkaminen. Avausjakson keikahtamiseen johtaneita ulkopelivirheitä Pitkänen ei ruvennut ruotimaan.

— Pelinjohtajan virheitä, kuului pelinjohtajan kommentti.

— Siinä ulkovuorossa oli paikkoja ottaa takapaloja ja ottaa palloja kiinni, mutta kun niitä ei tehty, kaveri tuli ja tempaisi pallon kolme kertaa väliin, Pitkänen lisäsi.

Lammila takoo ennätyksiä

Hyvin toimivaan pystymailalyöntiinsä kentällemenotilanteissa luottanut Tommi Mäentausta (kentällemenot 7/8) toi puolet KPL:n juoksuista.

Hacklin (kakkosvaihdot 4/6) ei saanut JoMa-lukkari Mika Väisäsen vempautussyötöistä aikaan hacklinmaisia kivitalon korkuisia pomppolyöntejä missään vaiheessa, mutta vaihtajan tilastot näyttivät silti taas hyviltä.

Anssi Lammila (kärkilyönnit 12/13) on nyt menneiden viiden päivän aikana tehnyt pääsarjaurallaan omat ottelukohtaiset ennätyksensä niin lyödyissä, tuoduissa kuin kärkilyönneissä.

Kuosalle onnistuminen kovaan paikkaan

Itä—Länsi-tasoiseksi ykkösvahdiksi kypsynyt Iiro Kuosa löi vasta kauden kolmannen juoksunsa, mutta se oli JoMalle avausjakson voittopinna. Sen toi Tuomas Jussila, joka toi myös kaksi muuta juoksua ja katseli toisella jaksolla pelituomari Tommi Nupposen keltaista korttia. Samoin Timo Kallio ehti kolmesti kotipesään.

Jokeri Juha Niemi (kotiutukset 4/5) veteli väkevästi neljä juoksua. Ne olivatkin taas melkoisia tillikoita. Niemi on jäänyt tällä kaudella mailan varressa nollille vain kolmessa ottelussa. Silti vanttera jokeri tunnusti, että lyönti on ollut reippaastikin hukassa.

— Laitetaan lämpimän kelin piikkiin, että nyt lyönnit lähtivät kunnolla, Niemi tokaisi.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.