Kymsote yrittää hankkia lisää henkilökuntaa tekemään koronatestauksia Kouvolassa ja Kotkassa – Koronakyselyt ovat vieneet voimavaroja muulta toiminnalta

Koronavirus: Ylilääkäri Kimmo Salmion mukaan tällä hetkellä ajat koronatestiin ovat kortilla. Väkeä etsitään lisää.

Katja Juurikko

Koronatestauksien määrä on kasvussa Pohjois-Kymen sairaalassa Kuusankoskella. Arkistokuva.
Koronatestauksien määrä on kasvussa Pohjois-Kymen sairaalassa Kuusankoskella. Arkistokuva.

Pohjois-Kymen sairaalan ylilääkärin Kimmo Salmion mukaan vielä tällä hetkellä sairaalan kapasiteetti riittää alati lisääntyvään näytteidenottoon.

Toisaalta HUSLABin eli Helsingin yliopistollisen keskussairaalan laboratorion näytteiden vastaanottokyky on Salmion mukaan ruuhkautunut.

Poksiin kaivattaisiin kuitenkin toinenkin linja koronanäytteille, Salmio sanoo. Hänen tilastonsa mukaan esimerkiksi maanantaina Kymenlaaksossa piti tehdä 200 koronatestiä, satakunta kummassakin maakunnan päässä.

– Testaus on vielä riittävää, mutta meillä on liian vähän henkilökuntaa. Siksi on syntynyt jonoja.

Näytteidenotot ovat tällä hetkellä Salmion mukaan pullonkaula.

Salmio sanoo, että koronakonttiin aletaan haalia henkilökuntaa omasta väestä ja myös ulkopuolelta. Ulkopuolelta tulevat saavat täysimittaisen hygieniakoulutuksen. Riittävä suojautuminen on hänen mukaansa tärkeää.

Ylilääkärin mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon alalla toimivien ammattilaisten koronatestit ovat osastoille otettavien potilaiden tapaan etusijalla. Keväällä henkilökunnan testauksia painotettiin enemmän, Salmio sanoo.

Salmion mukaan Poksin päivystyksen ja kriisinumeron 116 117 ruuhkautuminen koronakyselyiden takia on aiheuttanut ongelmia muiden terveysongelmien hoidon kanssa.

– Siinä on riski, että moni muu oireileva ja hoitoa vaativa jää syrjään.

Siksi Salmio suosittelee koronaoireista kärsiville ensin perehtymistä oman olon arvioon, jonka voi tehdä netissä osoitteessa omaolo.fi.

Toimittajan kommentti: Koronatesti oli outo kokemus

Sain kesäkuun alussa hengitystieoireita. Työnantajan toimesta meille oli ilmoitettu, että näin tapahtuessa pitää välittömästi mennä koronatestiin. Menin.

Kuusankoskella, Pohjois-Kymen sairaalalla, oli sairaalarakennuksen vieressä merikontti. Minut ohjattiin sinne.

Istuin kontissa tutkimushuoneessa noin puoli tuntia. Sitten paikalle tulivat tutkiva lääkäri ja hoitaja suojavarusteissa kuin avaruusalukselta.

Keuhkot kuunneltiin, lämpö mitattiin ja verikoe napattiin. Ikävintä oli pitkän puikon tunkeminen poskionteloon.

Seuraavana päivänä sain soiton, että tulos on negatiivinen.

Kokemus kohotti entisestään arvostusta sosiaali- ja terveydenhuollon alan henkilökuntaa kohtaan. Vaikea kuvitella tässä maailmantilanteessa, että pärjäisimme ilman heitä.