Kouvolassa aletaan kouluttaa autourheilumekaanikkoja nelinkertaisen ralliautoilun maailmanmestarin Tommi Mäkisen talliin

Koulutukseen kuuluu noin kolmen kuukauden teoriajakso Kouvolassa ja käytännön harjoittelu Tommi Mäkinen Racingin tiloissa Puuppolassa ja Tallinnassa.

Mikko Nikkinen

Tommi Mäkinen on entinen ralliautoilija ja nelinkertainen ralliautoilun maailmanmestari.
Tommi Mäkinen on entinen ralliautoilija ja nelinkertainen ralliautoilun maailmanmestari.

Kouvolan aikuiskoulutuskeskus aloittaa autourheilumekaanikkojen koulutuksen Tommi Mäkinen Racing oy:n tarpeisiin. Koulutukseen otetaan mukaan 10 autourheilusta kiinnostunutta ja autotekniikkaan hyvin perehtynyttä osallistujaa.

Koulutus alkaa 24.heinäkuuta Neste Rallin yhteydessä ja kestää noin kymmenen kuukautta. Hakuaika päättyy 24. kesäkuuta. Valintahaastattelut järjestetään seuraavalla viikolla Suomessa ja Virossa.

Koulutus sisältää aluksi noin kolmen kuukauden teoriajakson Kouvolassa. Sen jälkeen käytännön harjoitteluun Tommi Mäkinen Racingin tiloihin Jyväskylän Puuppolassa ja Tallinnassa.

Kouvolan aikuiskoulutuskeskus ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen autourheilumekaanikkojen koulutuksesta.

Mäkinen on entinen ralliautoilija ja nelinkertainen ralliautoilun maailmanmestari vuosilta 1996—1999. Hän ehti ajaa urallaan 139 MM-rallia. Niistä hän voitti 24.

Mäkinen lopetti ralliuransa vuonna 2003.

Pulaa pätevistä mekaanikoista

Moottoriurheilussa on jatkuvasti pulaa pätevistä mekaanikoista. Uudella koulutuksella on tarkoitus varmistaa alan osaajien saaminen myös rallin puolelle.

— Autourheilusta on tullut viime vuosina merkittävä teollisuudenala Suomessa, joka työllistäisi enemmän osaajia kuin on tarjolla. Suomalaisella osaamisella on lisäksi kysyntää myös kansainvälisesti, joten alan koulutukseen pitää satsata että tekijöitä riittää, toimitusjohtaja Tommi Mäkinen kertoo.

Aikuiskoulutuskeskuksen rehtori Leena Kaivola huomauttaa, autourheilumekaanikon ammattia on vaikea oppia muualla kuin alan oikeissa työtehtävissä ja autenttisessa ympäristössä.

— Se edellyttää työnantajalta halua sitoutua koulutukseen, mutta myös oppilaitokselta vahvaa ja alalla uskottavaa osaamista, kun opettaja menee työelämään opiskelijoidensa kanssa.

Tommi Mäkinen Racing on ralliautoiluun keskittynyt yritys, joka vastaa autonvalmistaja Toyotan kilpailutoiminnasta rallin MM-sarjassa. Yrityksen toiminta koostuu autojen suunnittelusta, valmistuksesta, valmennuksesta sekä kilpailemisesta.

Kouvolan aikuiskoulutuskeskus on järjestänyt autourheilun mekaanikkojen koulutusta vuodesta 2014 alkaen yhteistyössä Koiranen GP:n kanssa pohjoismaisen formula 4 -sarjan sekä Espanjan formula 4 -sarjan yhteydessä. Tänä vuonna Koiranen GP käynnistää formula 4 -sarjan myös Suomessa.

Uusin mekaanikkokoulutuksen ryhmä aloitti aikuiskoulutuskeskuksessa tammikuussa, ja koulutus jatkuu loppusyksyyn sarjojen aikataulun mukaisesti. Aiemmin valmistuneista mekaanikoista noin puolet toimii moottoriurheilun tehtävissä ulkomaisissa tiimeissä ja toinen puoli kotimaassa kokoaikaisissa tai osa-aikaisissa tehtävissä moottoriurheilun parissa.