Valkealan Kajon kuusinkertaisen Suomen mestarin Visa Hongiston kilpailut on suurella todennäköisyydellä kilpailtu — Pitää yhä nimissään 200 metrillä Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi parasta aikaa

Sara Danielsbacka

Visa Hongistosta tuli Valkealan Anttilan maatilan isäntä sukupolvenvaihdoksessa vuonna 2010.
Visa Hongistosta tuli Valkealan Anttilan maatilan isäntä sukupolvenvaihdoksessa vuonna 2010.

Valkealan Kajon pikajuoksija Visa Hongisto, 30, ei sano sitä suoraan. Ajatus tulee kuitenkin helposti kielen päälle, ja monissa kahvipöytäkeskusteluissa puidaan samaa asiaa.

— Onhan se aika todennäköistä, että minun urallani tosikisat on nyt juostu, Hongisto sanoo entisen kotitalonsa, nykyisen työpaikkansa keittiössä Anttilan kylässä.

Leijonatkin lytätään MM-kisoissa yhden tai kahden huonon pelin takia.

Juha Vesala

Hongisto edusti Suomea vielä myös EM-kotikisoissa Helsingissä 2012.
Hongisto edusti Suomea vielä myös EM-kotikisoissa Helsingissä 2012.

Kalevan kisojen kuusinkertaisen Suomen mestarin viime vuodet ovat olleet vaikeuksien täyttämiä. Mykoplasma vaimensi pikakiiturin menoa vuosina 2011 ja 2013. Viime kesää sotkivat jalkavaivat. Ja nyt juhannuksena Hongisto popsii antibioottikuuria keuhkoputkentulehduksen takia.

Positiivisesta asenteestaan aina tunnettu Hongisto valmistautui kuluvaan kesään tavoitteenaan Seinäjoen Kalevan kisat, mutta ajatusmaailmaa on ollut pakko muuttaa. Viime kesänä kymmenkunta kisastarttia ottanut Hongisto sai suoranmitan liikahtamaan parhaimmillaan aikaan 10,72. Oulun Kalevan kisoissa hän taisteli kuitenkin vielä 200 metrin loppukilpailuun, jossa aika 21,88 oikeutti seitsemänneksi.

— Kyllähän meikäläisen urheilu on jo aika lailla harrastelua. Jalkavaivat ovat tietysti osa pikajuoksijan elämää, mutta tällaiset sairastelukierteet harmittavat.

— En ole koskaan ollut sellainen tyyppi, joka jää surkuttelemaan ja jossittelemaan. Tietenkin sitä joskus miettii, mihin rahkeet olisivat riittäneet ilman sairasteluja, mutta joka tapauksessa olen saanut urheilusta enemmän positiivisia kuin huonoja asioita.

Olympialaisissa ja MM-kisoissa toisiin alkueriin

Jari Haapala

Hongistoa kiinnostaa nuorten valmentaminen. Kuva syksyltä 2013, jolloin Hongisto jakoi palkintoja nuorten kisoissa Kausalassa.
Hongistoa kiinnostaa nuorten valmentaminen. Kuva syksyltä 2013, jolloin Hongisto jakoi palkintoja nuorten kisoissa Kausalassa.

Hongiston parhaat vuodet olivat 2007 ja 2008. Tuolloin hän oli vasta parikymppisenä nostamassa suomalaista pikajuoksua kansainvälisiin mittoihin. Hongisto voitti 200 metrillä alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuden Unkari Debrecenissä, vaikka kisojen alkaessa hänen tilastoaikansa ei riittänyt edes finaalipaikkaan. Hongisto paahtoi ensimmäistä kertaa alle 21 sekunnin ja voitti EM-kultaa ajalla 20,84.

— Nuorten mestaruus on ilman muuta urani huikein juttu. Se oli erittäin yllättävä mestaruus, joka tuli puskista. Kuntopiikki osui juuri niihin kisoihin.

Samana vuonna Osakan MM-kisoissa Hongisto eteni 200 metrillä toisiin alkueriin juoksemalla peräti 20,56. Se oli silloin Suomen kaikkien aikojen toiseksi paras aika. Tommi Hartosen SE on 20,47. Jonathan Åstrand (20,50) kiilasi kesäkuussa 2011 tilastokakkoseksi.

Pekingin olympialaisissa 2008 Hongisto piti nimensä suomalaisten penkkiurheilijoiden huulilla. Osakan tapaan viiden renkaan arvokisoissa irtosi komeasti paikka 200 metrin toisissa alkuerissä.

— Olympialaiset on tietenkin unohtumaton kokemus. Mielestäni tein 21-vuotiaana ihan miehen työn. Ehkä silloin oli tarpeeksi tyhjä pää, enkä stressannut kisoissa mistään. Juoksin vain.

Lauri Vuorenmaa

Visa Hongisto on edustanut koko uransa Valkealan Kajoa.
Visa Hongisto on edustanut koko uransa Valkealan Kajoa.

Hongisto edusti Suomea vielä myös EM-kotikisoissa Helsingissä 2012. Tähtihetkiin lukeutuvat myös Ruotsi-ottelut, joiden tunnelmaa varsinkin Helsingissä Hongisto hehkuttaa aivan mahtavaksi.

Kalevan kisoissa vuodesta 2003, väliin jäänyt vain kahdet kisat

Hongisto teki ensiesiintymisensä aikuisten tasolla vuoden 2003 Kalevan kisoissa Helsingin Olympiastadionilla. Sen jälkeen väliin ovat jääneet vain vuosien 2004 ja 2013 SM-kisat — molemmat Vaasassa. 30-vuotiaaksi pikajuoksijaksi hän on tehnyt pitkän uran ja pysynyt kansallisessa kärjessä käytännössä joka vuosi, vaikka lähihistorian mykoplasmat ovat hillinneet kehitystä.

Tapio Ahlroth

Kouvolan Keskuskenttä, Valkealan urheilukenttä ja Kuusankosken Kalliosuoja ovat olleet Hongiston tärkeimmät harjoituspaikat kotikulmilla.
Kouvolan Keskuskenttä, Valkealan urheilukenttä ja Kuusankosken Kalliosuoja ovat olleet Hongiston tärkeimmät harjoituspaikat kotikulmilla.

Syksyllä 2014 Hongisto aloitti valmennusyhteistyön lahtelaisen Jaakko Erkinheimon kanssa. Kymmenottelun kaksinkertainen SM-pronssimitalisti kohtasi pikajuoksijan Hongiston armeija-aikana Urheilukoulussa.

Hongiston ja valmentaja Kai Kepsun 13-vuotinen yhteistyö päättyi syksyllä 2011. Kouvolasta Kotkaan työn takia siirtynyt Kepsu jättäytyi Hongiston valmennuksesta omasta aloitteestaan. Kajossa yleisurheilujaoston sihteerinä ja edelleen juniorivalmentajana toimivalla Kepsulla meni Hongiston mukaan silloin tällöin energiaa epäolennaisiin asioihin. Suomen Urheiluliitossa epäiltiin kaksikon malttiin ja maalaisjärkeen perustuneita metodeja, eikä annettu tulosten puhua puolestaan.

— Minua se ei niinkään haitannut, mutta ”Kaitsulla” kului virtaa ulkopuoliseen paineeseen. Se vissiin kuuluu suomalaisuuteen, ja siitä näkyy, millainen urheilukansa me olemme. Leijonatkin lytätään MM-kisoissa yhden tai kahden huonon pelin takia. Minusta pikajuoksijalle yksi huono kokonainen kesä on vielä sellainen, että sen jälkeen pystyy pumppaamaan positiivisuutta, Hongisto vastaa kriitikoille.

Maatilan isännäksi 2010

Tapio Ahlroth

Visa Hongisto voitti ensimmäisen aikuisten SM-kultansa vuonna 2005 Porin Kalevan kisoissa. Hän pyyhälsi voittoon 200 metrin kilpailussa.
Visa Hongisto voitti ensimmäisen aikuisten SM-kultansa vuonna 2005 Porin Kalevan kisoissa. Hän pyyhälsi voittoon 200 metrin kilpailussa.

Visa Hongistosta tuli Valkealan Anttilan maatilan isäntä sukupolvenvaihdoksessa 2010, kun Touko-isä luovutti vetovastuun pojalleen. Mykoplasma ei ole estänyt Hongiston normaalia arkielämää, mutta huippu-urheilulle se on iskenyt tylyjä stoppeja.

Hongiston tilalla on 160 hehtaaria viljapeltoa. Siellä viljellään vehnää, kauraa, mallasohraa ja ruista.

— Töitä on tullut lisää vuosien aikana. Siihen aikaan kun vielä auttelin isää urheilu-uran ohella, pinta-alaa oli alle sata hehtaaria. Se oli ihan lastenleikkiä nykyiseen isäntänä olemiseen verrattuna, Hongisto naurahtaa.

Hongiston mukaan vielä pari vuotta sitten hän saattoi lähteä hyvillä mielin ja energiavarasto täynnä työpäivän jälkeen harjoituksiin. Nyt työkuviot pyörivät sen verran suurilla rattailla, että innostus ja motivaatio urheilua kohtaan ei ole enää tapissaan.

— Sairastumisiini on varmasti vaikuttanut se, että rasitus on ollut koko ajan korkealla. Ensin töissä ja sen jälkeen urheilussa, Hongisto perkaa.

Sara Danielsbacka

Pikajuoksijana Visa Hongiston parhaat vuodet olivat 2007 ja 2008.
Pikajuoksijana Visa Hongiston parhaat vuodet olivat 2007 ja 2008.

Iloista odotusta kotona

Lisää muutoksia, iloisia sellaisia, on luvassa kesän jälkeen. Valkealan kirkonkylään rivitaloasuntoon avopuolisonsa Laura Ojalan kanssa muuttaneesta Hongistosta on tulossa isä.

Hongisto on aina tuntenut ylpeyttä kotipaikkakuntansa seuran edustamisesta. Viiden viime vuoden ajan hän on osallistunut juniorivalmennukseen Valkealan Kajossa, jossa on virinnyt uudelleen yleisurheilubuumi. Ryhmät ovat aika lailla täysiä, joten Kajo tarvitsee ohjaajia, jotta homma toimii. Kajon ohella varsinkin Kuusankosken Kisan junnutoiminta on eloisaa.

— En muista, että Kajossa olisi koskaan ollut näin paljon lapsia yleisurheilussa. Yli sata heitä on, Hongisto ihastelee.

Kajossa virinnyt uusi yleisurheilubuumi

Oman alueen junnunosteen lisäksi Hongisto voi olla tyytyväinen suomalaisen miespikajuoksun pirteydestä.

Kankaanpään seudun Leiskun Ville Myllymäki, 27, (100 metriä), Oulun Pyrinnön Samuel Purola, 17, (100 ja 200 metriä) ja Ikaalisten Urheilijoiden Samuli Samuelsson, 21, (200 metriä) ovat vasta matkalla kohti pikajuoksijan parasta ikää, mutta kolmikko takoo jo kansallisella tasolla kovia tuloksia.

Kuusi SM-kultaa ulkoradoilla

Visa Hongiston saavutukset ulkoradoilla:

100 metriä: SM-kultaa 2006 ja 2012, SM-pronssia 2005.

200 metriä: SM-kultaa 2005, 2007, 2008 ja 2009, SM-hopeaa 2012 ja 2014, nuorten (alle 23-vuotiaat) EM-kultaa 2007.

400 metriä: SM-hopeaa 2010.

Ennätykset: 100 metriä 10,44 (Imatralla 2008). 200 metriä 20,56 (Osakassa 2007). 400 metriä 47,02 (Dessaussa Saksassa 2008).

Tapio Ahlroth

Tapio Ahlroth