Teatteriarvio: Uusi teatteri Utin kantaesityksessä näkyy ensikertalaisten kädenjälki

Henna Hännikäinen: Kylä yllättää. Ohjaus Heidi Aaltonen. Valot ja tekniikka Aarni Ruuhimäki ja Roope Rautio. Taustaäänet Aarni Ruuhimäki. Puvustus Leena Peippo. Lavastus työryhmä. Bändissä Helmi Jalo, koskettimet, Mikko Jalo, kitara/basso, Atte Jääskeläinen, rummut. Rooleissa muun muassa Maiju Jarva, Ari Hännikäinen, Matti Tanttu, Rauno Jarva, Henna Hännikäinen. Uusi teatteri Utin kantaesitys 17.1.

Uusi teatteri Utti

Kielitaidoton ulkomaanelävä Alonso (Ari Hännikäinen, vasemmalla) aiheuttaa Kikan (Henna Hännikäinen) ja Pultsin (Rauno Jarva) kotikylässä monenlaista hämminkiä.
Kielitaidoton ulkomaanelävä Alonso (Ari Hännikäinen, vasemmalla) aiheuttaa Kikan (Henna Hännikäinen) ja Pultsin (Rauno Jarva) kotikylässä monenlaista hämminkiä.

Uusi teatteri Uttia ei voi moittia rohkeuden puutteesta. Sillä on pokkaa viedä näyttämölle esitys, jossa keskeiset elementit ovat ensikertalaisten kätten työtä.

Musiikkikomedia Kylä yllättää on teatterin kantaviin voimiin kuuluvan Henna Hännikäisen ensimmäinen näytelmäkäsikirjoitus. Heidi Aaltonen debytoi Utissa ohjaajana.

Nuorten bändikin oli teatteritöissä ensimmäistä kertaa. Hatunnosto heille! Vaihtuvien amatöörilaulajien säestäminen ei ole hommista helpoimpia. Riskit ovat siis olleet melkoiset, eikä lopputulos valitettavasti ole uttilaisten parhaimmistoa.

Käsikirjoittajan innoittajana on toiminut Seitsemän seinähullua veljestä -yhtyeen tuotanto. Lähtökohta on sinänsä pätevä. Nyt laulujen sanoitukset ovat kuitenkin määrittäneet tarinan kulkua turhan paljon.

Henkilöhahmoja on peräti 13. Ne jäävät ohuiksi ja karikatyyrimäisiksi. Esitys etenee kohtauksesta toiseen ilman erityistä draaman kaarta.

Osa dialogista nojaa kylään saapuvan ulkomaanelävän (Ari Hännikäinen) ja kyläläisten väliseen kielimuuriin. Väärinkäsityksistä kumpuava pissa-, kakka- ja pieruhuumori tuntui viihdyttävän ensi-iltayleisöä.

Näyttämöllä on musiikkikappaleisiin liittyvien yksinkertaisten koreografioiden lisäksi paljon liikettä, josta osa on turhaa. Puhuessa saati toista kuunnellessa ei tarvitse heilua.

Maltti tekisi hyvää myös rekvisiitan käsittelyssä. Jos lautasella on nakit ja muusi, sillä ei voi huitoa kaveria eväiden putoamatta kyydistä.

Näytelmän skenografia on onnistunut. Lavastustyöryhmä on tehnyt huolellista työtä. Kääntyvien seinien takaa avautuva mökki runsaine rekvisiittoinen on mainio. Myös puvustus toimii.

Laulusolistien äänet jäivät ensi-illassa paikoin bändin jalkoihin. Joidenkin näyttelijöiden repliikit kuuluivat heikosti, toisten taas lähes särkivät katsojien korvia.

Ensi-iltayleisö palkitsi esityksen joka tapauksessa monin väliaplodein ja naurunhörähdyksin.

Hyvää: Teksti oli kaikilla näyttelijöillä hyvin hallussa.

Huonoa: Heppoinen tarina.

Erityistä: Anssi Jauhoa ensi-illassa paikannut Antti Niemi selviytyi roolistaan siinä missä muutkin näyttelijät.