Ranuan kunta tarvitsi uuden koulun kesäloman aikana — kouvolalaisyritys kasasi rakennuksen reilussa kuukaudessa

Ranualle valmistunut koulu on pinta-alaltaan 2 100 neliömetriä.

Maanantaina 27. kesäkuuta Kouvolan Kanervistontieltä lähti kahdeksan rekkaa ja toistakymmentä saattoautoa kohti Lappia. Siitä alkoi rakennusyhtiö Elementit-E:n kaikkien aikojen urakka.

Yhtiö kasasi reilussa kuukaudessa Ranualle pinta-alaltaan 2 100 neliön koulun. Avaimet luovutettiin viime maanantaina.

Ensi viikolla 8. elokuuta opinahjoon astelee 350 lukuvuotensa aloittavaa yläkoululaista, lukiolaista ja henkilökunnan edustajaa.

— Olimme tehneet elementtejä valmiiksi tehtaalla, mutta jokainen ymmärtää urakan vaativuuden. Tämä oli suorituksena lähes mahdoton, rakennusneuvos ja yrittäjä Veli Hyyryläinen sanoo.

Suuret taloelementit kuljetettiin Ranualle lähinnä yöaikaan. Hyyryläisen mukaan kuljetukset olivat enimmillään lähes seitsemän metrin levyisiä.

— Pystyimme tekemään yhden luokkahuoneen yhteen tilaelementtiin. Vastaavaa urakkaa ei ole tehnyt kukaan Suomessa. Enkä usko, että maailmallakaan näitä usein nähdään.

Ranuan kunnan tekninen johtaja Veli Saarijärvi on tyytyväinen työn tulokseen. Hänen mukaansa kunta teki hankintapäätöksen keväällä pakkoraossa.

— Saimme maaliskuussa tietää, ettei vanhan 1960-luvun koulurakennuksen sisäilmaremontti ollut onnistunut. Aloimme ensin kartoittaa vuokrarakennuksia väistötiloiksi, mutta tämä vaihtoehto osoittautui parhaaksi.

Saarijärven mukaan toinen kilpailutukseen osallistunut rakennusyhtiö olisi tehnyt työn Elementit-E:tä halvemmalla, mutta silloin koulu olisi valmistunut vasta jouluksi.

— Valinta oli selvä. Talvella huomaamme, toimiiko kaikki käytännössä hyvin, mutta hyvältä näyttää. Tuntuu uskomattomalta, että maanrakennustyötkin aloitettiin vasta kesäkuun alussa.

Aapo Mentula