Woikoski käynnistää tuotannon torstaina ulkopuolisen veden turvin — Rakentaa tehtaalle oman vedenpuhdistamon

Clas Palmberg kertoo, että tuotanto oli alasajettuna kolme päivää. Woikoski hakee vahingoista korvauksia VR:ltä.

Tero Ponto

Tuotanto Woikoskella oli pysähdyksissä kolmen päivän ajan. Arkistokuva.
Tuotanto Woikoskella oli pysähdyksissä kolmen päivän ajan. Arkistokuva.

Woikoski aikoo hakea korvauksia VR:ltä Mäntyharjun Kinnissä sattuneen kemikaalivuodon päästöjen takia. Toimitusjohtaja Clas Palmberg kertoo, että kaasutehdas pääsee aloittamaan tuotantonsa täydellä teholla torstaina ulkopuolisen veden turvin.

Parin viikon kuluessa Woikoski siirtyy jälleen ottamaan vettä alueen kaivosta ja koskesta, jotka ovat käyttökiellossa. Palmbergin mukaan Woikoski rakentaa itse oman puhdistuslaitoksen.

— Vedenpuhdistamo on tulossa, se ei ole mitään rakettitiedettä, mutta on vaatinut melkoisesti suunnittelua. Oma puhdistuslaitos saadaan 1—2 viikon kuluttua.

Korvausasia on hänen mielestään lainsäädännön takia hoidossa ja maksaja selvä. Tällä hetkellä raha kiinnostaa häntä kaikkein vähiten, vaikka hän on arvioinut Woikosken tappioiksi vähintään satojen tuhansien eurojen, jopa miljoonan euron vahingot.

Tuotantoon tuli kolmen päivän katkos

Woikosken tuotanto oli alasajettuna tällä viikolla kolme päivää maanantaista keskiviikkoon.

Palmbergin mukaan henkilöturvallisuus on ollut ensijainen asia ja seuraavaksi tulee laiteturvallisuus. Raha on jonossa viimeisenä.

— Tärkeintä on, että tästä on selvitty ehjn nahoin ja me olemme ratkaisseet meidän ongelmat. Huomenna tehdas toimii normaalisti, jos mitään kummallista ei tapahdu.

Woikoski saa vetensä Mäntyharjun kunnalta.

— Me olemme selvillä vesillä, mutta luonnon ja ympäristön tila huolestuttaa, Palmberg sanoo.

Onnettomuus tapahtui, kun 50 säiliövaunun letka valui päin radan päätepuskinta Kinnillä Mäntyharjussa 7. huhtikuuta. Yksi MTBE-kemikaalia sisältänyt säiliövaunu suistui osittain kiskoilta, ja säiliöön tuli repeämä.

Yhteensä 35 tonnia vaarallista kemikaalia valui maastoon.