UPM Kymin sellutehdas ei seisahdu jouluksi, Stora Enson Anjalankosken tehtailla tehdään välipäivät investointitöitä

Stora Enson Inkeroisten tehtaalla on oltu tyytyväisiä 12 tunnin työvuoromuutokseen. Anjalan paperitehtaalla työvuorokokeilu on jatkunut jo vuosia.

Lukas Pearsall

UPM:n Kymin paperitehdas pysähtyy jouluksi, mutta sellutehdas on toiminnassa myös pyhien ajan.
UPM:n Kymin paperitehdas pysähtyy jouluksi, mutta sellutehdas on toiminnassa myös pyhien ajan.

UPM Kymin paperitehtaalla ja Stora Enson Inkeroisten kartonkitehtaalla alkaa jouluseisokki aatonaattona. Stora Enson Anjalan paperitehtaalla seisokki alkoi jo keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

UPM Kymin sellutehdas sen sijaan on käynnissä normaalisti joulun yli, sellutehtaan johtaja Jyri Kylmälä sanoo. Paperitehdas käynnistyy 27. joulukuuta.

Ihmiset ovat tykänneet siitä, että työvuoroihin lähtöjä on aiempaa vähemmän. — Jani Punakivi

Stora Enson Anjalankosken tehtailla tehdään joulun ja uudenvuoden välipäivät investointitöitä. Anjalan paperitehtaan johtaja Ari Johansson kertoo, että paperikone kakkosen vanha pituusleikkuri puretaan ja tilalle asennetaan uusi, moderni leikkuri.

— Tuotanto starttaa jälleen 2. tammikuuta.

”Asiasta jauhettiin toista vuotta”

Inkeroisten kartonkitehtaalla parannetaan seisokin aikana olemassa olevan pituusleikkurin turvallisuutta. Tehtaanjohtaja Antti Veitolan mukaan tuotanto jatkuu uudenvuodenpäivänä.

Kartonkitehtaalla jatkuu myös vuosi sitten aloitettu 12 tunnin jatkuvan vuorotyön kokeilu: kahta peräkkäistä työpäivää seuraa yksi välivapaa, kaksi työpäivää ja viiden päivän vapaa.

Paperitehtaalla 12 tunnin työvuoroja on kokeiltu jo useamman vuoden ajan.

Pääluottamusmies Jani Punakivi kertoo, että kokeilu alkoi työntekijöiden pyynnöstä.

— Asiaa jauhettiin kartonkitehtaalla toista vuotta. Työntekijöiden palaute on ollut positiivista. Varmaan voi kahden käden sormilla laskea ne, joiden mielestä järjestely ei ole hyvä. Ihmiset ovat tykänneet siitä, että työvuoroihin lähtöjä on aiempaa vähemmän.

”Kokeilu on ollut menestys”

Tehtaanjohtaja Antti Veitola sanoo, että työnantaja suhtautui aluksi varauksella 12 tunnin työvuoroihin.

— Ajattelimme työpäivän pituutta ja sitä, miten ihmiset jaksavat teollisuustöissä 12 tunnin vuoroja. Tietty jännitys purkautui, kun työnantaja sanoi, että kokeillaan. Ja kokeilu on ollut menestys.

Veitolan mukaan ainoa pieni pettymys on ollut se, että kokeilu ei ole vähentänyt sairauspoissaoloja.

— Yötyöjakso on joillekin raskas, ja poissaoloja tulee nimenomaan yövuoroon. Tähän emme ole saaneet muutosta.

UPM Kymillä jatkuu kolmivuorotyö

UPM Kymin sellu- ja paperitehtaalla ei ole siirrytty perinteisestä kolmivuorotyöstä kahteen 12 tunnin vuoroon. Paperitehtaan johtajan Matti Laaksosen mukaan työvuoroista on keskusteltu. Häntä huolestuttaa työntekijöiden jaksaminen pitkässä vuorossa.

— Osa joutuu jo nyt kamppailemaan, että selviää 8 tunnista. Lisäksi työn kuormitus on erilainen eri tehtäväpisteissä. Olen eniten huolissani heistä, joille on haaste jaksaa työura loppuun asti.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset