Arkistosta: Vastaanottokeskuksena toimineeseen Valkealan motelliin asetettu pommi sinkosi lasinsirpaleita 15 metrin päähän

Katja Juurikko

Arkistosta: Vastaanottokeskuksena toimineeseen Valkealan motelliin asetettu pommi sinkosi lasinsirpaleita 15 metrin päähän

Vastaanottokeskuksena toimineeseen valkealan motelliin tehtiin pommi-isku tammikuussa 1991. Kouvolan Sanomien uutinen julkaistiin 8.1.1991.

Vastaanottoasema toimii pommista huolimatta

Hotelli Walkealassa sijaitsevalla Valkealan pakolaisten vastaanottoasemalla räjähti pommi maanantaiyönä kello 00.46. Pommi oli asetettu päärakennuksen kaakkoispäädyn toisen kerroksen parvekkeelle. Pienehkö räjähde rikkoi parvekkeen lasiruutuiset pariovet ja sinkosi lasinsirpaleita hotellin käytävään 15 metrin matkalle. Onneksi kukaan ei ollut tuolloin käytävässä, sillä raskaat lasinsirpaleet olisivat saattaneet aiheuttaa vakaviakin vammoja.

Lähimmät pakolaiset, joista valtaosa on somaleita, olivar räjähdyshetkellä vain parin metrin päässä räjähdyspaikasta olevissa huoneissaan nukkumassa. Pakolaiset itse eivät ymmärrä syytä räjähdykseen. Niinpä he ovatkin tapahtuneesta paitsi pelästyneitä, myös ihmeissään. Tunnelma vastaanottoasemalla oli maanantaina painostava. Useat pakolaisista olisivat valmiita muuttamaan pois Valkealasta.

Vastaanottoaseman vs. johtajan Satu Kurrin mukaan pommiräjähdys tuli aivan yllättäen. Mitään ennakkovaroitusta tai uhkausta pommista ei asemalle saatu. Vuodenvaihteessa mahdolliseen paukutteluun osattiin varautua, mutta ei silloinkaan näin järeään paukkuun. Muita uhkailuja asemalle sen sijaan on tulltu joitakin.

Vakava tapaus

Valkealassa sattunut tapahtuma on vakava monellakin tavalla. Pommin, vaikka pienenkin asettaminen asuinkäytössä olevaan rakennukseen on edesvastuutonta, itse asiassa rikollista. Varsinkin kun asettaja ei mitä ilmeisimmin voinut olla varma siitä, että panos ei vahingoita ketään. Mikäli tapausta tulkitaan raskaimman kautta, löytyy rikoslaista maininta jopa kahdeksan vuoden vankeustuomiosta.

Toisekseen pommi-isku kohdistui Punaisen Ristin käytössä olevaan turvapaikkaan. Vastaavanlaiset asemat ovat olleet perinteisesti turvan ja rauhan saarekkeita sotatilankin aikana vaikkapa Libanonissa. Pommin asettaminen tämänkaltaiseen kohteeseen osoittaa sekä täydellistä tietämättömyyttä kansainvälisistä perustavaa laatua olevista pelisäännöistä että vieläkin suurempaa piittaamattomuutta ihmishengistä. Muukalais- tai pakolaisvihasta tuskin kannattaa samassa yhteydessä edes mainita.

Suomessa on muuallakin ilmennyt pakolaisvastaisia mielialoja. Nastolan vastaanottokeskuksessa tapeltiin taannoin ja Tampereella häirittiin polttopulloin vietnamilaissyntyisiä kiinitiöpakolaisia. Valkealan tapaus on kuitenkin sarjassaan pahin. Tosin on muistettava, että asialla ei välttämättä ole ollut valkealalaisia, sillä niin Kouvolassa kuin erityisesti Kuusankoskellakin ovat mielialat olleet yhtä tiukkoja.

Asenteet huolestuttavia

Satu Kurrin mielestä Pohjois-Kymenlaaksossa virinnyt pakolaiskeskustelu on ollut huolestuttavaa, ajoittain jopa tyrmistyttävää kuultavaa ja luettavaa. Pakolaisiin on suhtauduttu äänekkään kielteisesti. Varsinkin kunnallisten päättäjien kommentit ovat olleet nuivia. Niin Valkealan kuin Kouvolankin ylimmästä luottamusjohdosta on kuulunut kannanottoja, joita niin vastuullisessa asemassa olevilta henkilöiltä ei odottaisi, Kurri hämmästelee.

Toisaalta asemalla ja siitä huolehtivalle SPR:n Kymen piirille on tulltu runsaasti soittoja ja kirjeitä, joissa annetaan täysi tuki pakolaistyötä tekeville henkilöille.

Eteläisestä Kymenlaaksosta kantautuneet tiedot kertovat huomattavasti ymmärtäväisemmästä mielialasta. Lähiaikoina ratkennee, perustetaanko sinnekin pakolaiskeskus tai vataanottoasema.

Toiminta jatkuu

Pommiräjähdyksestä huolimatta vastaanottokeskuksen toiminta jatkuu entisellään, joskin alueen valvontaa tiukennetaan tuntuvasti. Muun muassa poliisi osallistuu aseman lähiseudun tarkkailuun. Asema on täynnä, joten uusia pakolaisia sinne ei ole tullut.

Orilammen lomakeskukseen majoitetut 70 pakolaista siirrettin osittain maanantaina ja osittain tiistaiaamuna jo ennestäänkin pullollaan oleviin pakolaiskeskuksiin muualle Suomeen. Taavetin Kukasrannan leirikeskus on edelleen valmiudessa, mikäli uusia suuria pakolaiseriä maahan saapuu.

Vastaanottoaseman tehtävänä on olla enismmäisenä etappina Suomessa ennen pakolaisten sijoittamista varsinaisiin pakolaiskeskuksiin. Oleskeluajan on suunniteltu olevan 2—4 viikkoa, jonka aikana heidät kuulustellaan. Poliisipuhuttelut alkoivat maanantaina, mutta päivän aikana ehditään kuulla vain kolmea pakolaista.