Lapsille turvataan koulumatka – Vapaaehtoiset aikuiset jalkautuvat Kouvolassa suojateille koulujen aloituspäivänä tiistaina

Puhelimella pelaaminen ei kuulu turvalliseen koulumatkaan, Liikenneturva muistuttaa.

KATJA JUURIKKO

Koululaiset aloittavat taipaleensa ensi tiistaina. Ensimmäisenä päivänä koulumatkaa turvaavat vapaaehtoiset aikuiset. Arkistokuvassa koulumatkaa taittavat Sippolassa Pietari ja Martta Espo.
Koululaiset aloittavat taipaleensa ensi tiistaina. Ensimmäisenä päivänä koulumatkaa turvaavat vapaaehtoiset aikuiset. Arkistokuvassa koulumatkaa taittavat Sippolassa Pietari ja Martta Espo.

Vanhemmat, isovanhemmat ja muut vapaaehtoiset jalkautuvat ensi tiistaina koulujen aloituspäivänä suojateille turvaamaan koululaisten matkaa Kouvolassa. Tempauksen osallistujat näkyvät alakoulujen lähisuojateillä ja muilla tienylityspaikoilla tarkkailemassa ja tarvittaessa auttamassa koululaiset turvallisesti tien yli.

Varusteina tempaukseen osallistujilla on hyvä olla huomioliivi. Liivi kertoo lapselle, että tarvittaessa tältä aikuiselta saa apua ja tukea tien ylitykseen. Myös tienylityspaikkaa lähestyvä autoilija havaitsee helpommin huomioasuun pukeutuneen aikuisen ja osaa varoa tietä ylittäviä lapsia.

Tempaus toteutetaan syksyn ensimmäisenä kouluaamuna, puolisen tuntia ennen oman koulun alkamisajankohtaa. Mukana olevat jakautuvat eri kouluille tarpeen mukaan. Vanhempainyhdistysten väki on ensisijaisesti paikalla omien koulujensa lähialueilla. Kun oppilaat menevät sisälle, niin suojatiepäivystäjätkin vapautuvat tehtävästään.

Tempauksessa ovat mukana Kouvolan kaupungin alakoulut, Kouvolan kaupunki, MLL Kaakkois-Suomen piirin paikallisyhdistykset, LähiTapiola, koulujen vanhempainyhdistykset, VPK:t ja Liikenneturva.

Ohjeet turvalliseen tien ylitykseen

Katso molempiin suuntiin ja varmista, että tien ylittäminen on turvallista.

Älä juokse, vaan kävele rauhassa suoraan tien yli, suojatietä käyttäen, jos sellainen on.

Puhelin, pelaaminen ja leikkiminen tiellä ei kuulu turvalliseen liikenteeseen.

Ole turvallisena aikuisena läsnä ja tarvittaessa apuna lapsen ensimmäisinä koulupäivinä.