Pakistanilainen Faishan Chaudhry toi intialaisen keittiön mausteineen

Intialaisessa keittiössä käytetään yli sataa maustetta ruuanvalmistuksessa.

Johanna Tenovirta

Kouvolasta ei saa aitoja intialaismausteita. Faishan Chaudhry tilaa ne helsinkiläisestä tukusta.
Kouvolasta ei saa aitoja intialaismausteita. Faishan Chaudhry tilaa ne helsinkiläisestä tukusta.

Pakistanista kotoisin oleva Faishan Chaudhry, 45, pakkasi keväällä perheensä lisäksi värikkään maustepakkinsa ja muutti Kouvolaan. Valkealan kirkonkylällä aiemmin toimineen Julia-pitserian tiloissa tuoksuvat nyt ovelle asti intialaisessa keittiössä käytettävät yli sata eri maustetta.

Johanna Tenovirta

Faishan Chaudhryn maustepakki on värikäs ja sisältää tärkeimmät intialaisen keittiön ainesosat.
Faishan Chaudhryn maustepakki on värikäs ja sisältää tärkeimmät intialaisen keittiön ainesosat.

Chaudhry tuli Suomeen kymmenen vuotta sitten Barcelonasta Espanjasta työn perässä. Hän asettui ensin Helsinkiin. Hänen veljensä on työskennellyt insinöörinä kaksikymmentä vuotta pääkaupunkiseudulla.

Koko ikänsä kokkina työskennellyt Chaudhry päätyi pääkaupungista Taipalsaarelle. Sieltä hänen nelihenkiseksi kasvanut perheensä asettui Valkealaan.

– Kirkonkylä tuntuu mukavalta paikalta. Asiakkaat ovat lähteneet rohkeasti kokeilemaan uusia makuja.

Kouvolassa on Chaudhryn mukaan hänen yrityksensä lisäksi vain yksi intialainen keittiö. Se on Kuusankoskella.

Pakistanissa syntynyt Chaudhry kertoo olevansa muslimi. Uskontoa lukuun ottamatta muuta eroavaisuutta hän ei intialaisten ja pakistanilaisten välillä näe.

– Kieli, kulttuuri ja siihen liittyvä keittiö ovat samanlaisia.

Intialaisten valtauskonto on hindulaisuus.

Johanna Tenovirta

Faishan Chaudhryä ei helle haittaa. Hänen virkistävä kesäpirtelönsä on helppo: mango ja maito sekoitetaan blenderissä ja halutessaan voi ripauttaa sokeria joukkoon.
Faishan Chaudhryä ei helle haittaa. Hänen virkistävä kesäpirtelönsä on helppo: mango ja maito sekoitetaan blenderissä ja halutessaan voi ripauttaa sokeria joukkoon.

Perinteiset reseptit käytössä

Saa niitä toki pyytää vähemmänkin, mutta intialaiseen ruokaan kuuluu runsas mausteiden käyttö. — Faishan Chaudhry

Ruokaa Chaudhry kertoo valmistavansa perinteisten reseptien mukaan mausteita säästämättä.

– Saa niitä toki pyytää vähemmänkin, mutta intialaiseen ruokaan kuuluu runsas mausteiden käyttö.

Kouvolasta kaikkia ruuanvalmistuksessa käytettäviä mausteita ei lähimainkaan löydy. Valkealalaiskokki tilaa ne helsinkiläisestä tukusta, joka tuo mausteita Intiasta Suomeen.

Chaudhry tekee intialaisten ruokien lisäksi myös pitsoja, kebabeja ja hampurilaisia.

Yrittäjä työskentelee ravintola Valkealaksi nimeämässään yrityksessä pääasiassa yksin. Seitsemänpäiväinen työviikko merkitsee, ettei vapaa-ajan ongelmia ole.

– Ne ajat, mitä en ole täällä, olen perheen kanssa.

Vaimon lisäksi hänen perheeseensä kuuluvat 1–3-vuotiaat lapset.

Suomessa pakistanilaista viehättävät luonto ja puhtaus. Hän kertoo arvostavansa myös terveydenhuoltoa, joka hänen synnyinmaahansa verrattuna on korkealla tasolla.

Pakistanilaisia on Kouvolassa Chaudhryn mukaan vain kourallinen. Moni on asettunut hänen tapaansa Suomeen jonkin muun Euroopan maan kautta.