Diabeetikot eivät enää pääse armeijaan — Karjalan prikaatissa ei ole yhtään diabeetikkoa varusmiespalveluksessa tällä hetkellä

Diabetesliitto pettyi puolustusvoimien päätökseen.

Jussi Lopperi

120 diabeetikkoa astui asepalvelukseen vuosina 2001—2017. Kuvituskuva.
120 diabeetikkoa astui asepalvelukseen vuosina 2001—2017. Kuvituskuva.

Diabeetikot eivät voi enää jatkossa suorittaa varusmiespalvelusta.

Puolustusvoimien pääesikunta perustelee päätöstään, että diabeetikoiden palvelusturvallisuutta ei voida taata. Palvelusturvallisuudesta on tehty riskiarviointi. Lisäksi on tarkasteltu vaihtoehtoisia tapoja jatkaa palveluskäytäntöä.

Kutsunnoissa diabeetikot sijoitetaan palveluskelpoisuusluokkaan C eli henkilö vapautetaan rauhanaikaisesta palveluksesta, mutta voidaan tarvittaessa luokitella uudelleen.

Suomen Diabetesliitto on ollut pettynyt päätökseen. Diabetesliitto on muun muassa lähettänyt avoimen kirjeen Pääesikunnalle.

— Mahdollisuus suorittaa asepalvelus on ollut tärkeä tasa-arvon kannalta. Kategorinen päätös kaikkien diabeetikoiden varusmiespalveluskäytännön päättymisestä ei huomioi diabeteksen yksilöllisyyttä niin hoitomuodoissa kuin hoidon vaativuudessa, toteaa sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Laura Tuominen-Lozic Diabetesliiton tiedotteessa.

Karjalan prikaatissa ei ole tällä hetkellä yhtään diabeetikkoa varusmiespalveluksessa, esikuntapäällikkö Juhana Skyttä kertoo. Muutoin hän ei kommentoi varusmiesten, reserviläisten tai henkilökunnan terveystietoihin liittyviä asioita.

Myös Utin jääkärirykmentin tiedottajan Piia Enroosin mukaan yksittäiset joukko-osastot eivät anna tietoja henkilöstönsä terveystietoihin liittyvistä asioista.

Noin 120 diabeetikkoa vajaassa 20 vuodessa

Puolustusvoimissa on palvellut 1-tyypin diabeetikoita vuodesta 2001 lähtien. Samaan aikaan alkoi tutkimus diabeetikoista asepalveluksessa. Tutkimusta seurasi useita vuosia kestänyt kokeilu, jossa vapaaehtoiset diabeetikot, jotka täyttivät tietyt ehdot, saivat suorittaa asepalveluksen.

Vuosina 2001—2017 120 diabeetikkoa astui asepalvelukseen. Palvelukseen astuneista diabeetikoista 13 prosenttia keskeytti varusmiespalveluksen.

Diabetesliiton mukaan diabeetikot ovat suoriutuneet palveluksestaan hyvin, eikä vakavia seurauksia lääkärikäyntiä edellyttävistä tapahtumista palvelusaikana ole aiheutunut.

Toistaiseksi viimeiset diabeetikot aloittivat palveluksensa tammikuussa 2018.

Pääesikunnan tiedotuspäällikkö Max Arhippainen kertoo, että varusmiespalveluksen suorittaneita diabeetikoita eivät ole saaneet sodanajansijoitusta, joten heitä ei ole kutsuttu kertausharjoituksiin armeijan jälkeen.