Eläimet kokivat kipua ja tuskaa kouvolalaisella lypsytilalla — eläinlääkäri joutui lopettamaan tilan kaikki 33 lehmää

Maarit Lindström

Syyttäjän mukaan kouvolalainen lypsykarjatilallinen aiheutti lehmille tarpeetonta kärsimystä, kipua ja tuskaa. Kuvan lehmä ei ole kyseiseltä tilalta.
Syyttäjän mukaan kouvolalainen lypsykarjatilallinen aiheutti lehmille tarpeetonta kärsimystä, kipua ja tuskaa. Kuvan lehmä ei ole kyseiseltä tilalta.

Kouvolalainen mies sai kolmen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen eläinsuojelurikoksesta. Lypsykarjatilallisen omistamat eläimet olivat olleet niin huonossa kunnossa, että valvontaeläinlääkäri joutui lopettamaan ne kaikki viime vuoden joulukuun lopussa. Lehmiä oli yhteensä 33.

Lisäksi Kymenlaakson käräjäoikeus määräsi miehen viiden vuoden eläintenpitokieltoon. Vuoden 2022 toukokuussa päättyvä kielto koskee nautojenpitoa.

Syyttäjän mukaan lypsykarjatilallinen oli aiheuttanut lehmille tarpeetonta kärsimystä, kipua ja tuskaa. Hänen hoitamansa eläimet eivät olleet saaneet tarpeellista hoitoa ja ravintoa.

Syyttäjän mukaan kyse oli joko tahallisuudesta tai törkeästä huolimattomuudesta.

Miehen omistamat lehmät eivät olleet saaneet syömäkelpoista rehua, ja tarjolla ollut juomavesi oli ollut likaista. Tämän vuoksi nuoret naudat olivat olleet kauttaaltaan ikäisekseen pieniä ja alikehittyneitä.

Valvontaeläinlääkärin tarkastuksella oli ilmennyt, että yksi lehmä oli kärsinyt hengitystieongelmasta ja toinen silmätulehduksesta sekä liikkumisvaikeuksista.

Lisäksi lypsytilallinen oli laiminlyönyt eläinten ja niiden pitopaikkojen turvallisuuden. Osa ruokintakaukaloista oli ollut rikkinäisiä. Lisäksi hiehojen karsinan liian matalalla ollut niskapuomi oli hangannut hiehojen niskaa.

Laiminlyönnit olivat aiheuttaneet eläimille loukkaantumisriskin: Lantaiset lattiat olivat olleet liukkaita. Nuorkarjan karsinat olivat olleet niin kuluneita. Tämän takia eläinten sorkat olisivat voineet jäädä lattian rakoon puristuksiin.

Tilan navetta oli ollut kauttaaltaan lantainen. Kuivitukset olivat olleet riittämättömät, ja tämän vuoksi lehmillä ei ollut kuivaa makuupaikkaa.

Melkein kaikilla oli ollut niin sanottua lantapanssaria, eli karvapeitteeseen oli kertynyt lantaa. Lantapanssari venyttää ja kiristää ihoa. Se aiheuttaa eläimelle kipua ja ihotulehduksen riskin.

Ennen nyt saamaansa tuomiota mies oli saanut eläinsuojeluviranomaisilta useita määräyksiä ja ohjeita. Häntä oli myös neuvottu korjaamaan havaitut laiminlyönnit ja puutteet.

Vuoden 2016 marraskuun lopussa tilallinen tuomittiin Kymenlaakson käräjäoikeudessa sakkorangaistukseen nautaeläimiin kohdistuneesta eläinsuojelurikoksesta.

Satumiia Masalin

Satumiia Masalin

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.