Jäljelle jäi vain peltikasa ja romurautaa: Yöllinen tulipalo lopetti 40-vuotisen sahaustoiminnan Jaalassa — Naapurin valppaus pelasti laajemmilta tuhoilta, puutavaran höyläys jatkuu Kimolan Puussa

Palo aiheutti kymmenien tuhansien eurojen tappiot yritykselle.

Lumikki Haaja

Jaalassa asiva Arto Äikää perusti maatilalleen Kimolan Puun 25 vuotta 
sitten. Jo sitä ennen tilalla oli sahaustoimintaa. Arkistokuvassa 
Äikää on kuvattu sahalla vuonna 2013.
Jaalassa asiva Arto Äikää perusti maatilalleen Kimolan Puun 25 vuotta sitten. Jo sitä ennen tilalla oli sahaustoimintaa. Arkistokuvassa Äikää on kuvattu sahalla vuonna 2013.

Mämmin paistoon matkalla ollut naapuri pelasti Jaalan Kimolassa sijaitsevan Kimolan Puun saharakennuksen ympärillä olevat rakennukset laajemmilta tuhoilta varhain tiistaina aamuna.

Eiraskanmutkassa syttyneessä sahapalossa oli vaarassa tuhoutua myös vieressä sijaitsevat höyläämö ja asuinrakennus. Nurmea ehti palaa seinän lähellä myös viereisessä viljankuivaamossa.

Sahaaminen on nyt loppu. — Arto Äikää

Naapuri huomasi omaan leipomoonsa mennessään vieressä sijaitsevalta sahalta kajastaneet lieskat. Hän teki ilmoituksen hätäkeskukseen kello 3.15. Palokunnan saapuessa paikalle rakennus paloi täydellä liekillä. Lieskat löivät pimeässä aamuyössä kymmenen metrin korkeudella.

— Jos naapuri ei olisi huomannut, en tiedä mitä kaikkea tässä olisi ehtinyt palaa, sahan aikoinaan perustanut eläkkeellä oleva Arto Äikää kertoo.

Kimolan Puun saharakennus paloi poroksi laitteineen. Jäljelle jäi Äikään mukaan vain peltikasa ja romurautaa. Saharakennus oli kooltaan 200 neliötä.

— Sahaaminen on nyt loppu, Äikää sanoo.

Pitkä sahaperinne

Tilalla on ollut saha Äikään mukaan ainakin 40 vuotta. 25 vuotta sitten perustettu Kimolan Puu on valmistanut saunojen laudepuita ja paneeleja. Lisäksi tilalla on sahattu tukkeja ja höylätty asiakkaiden omaa puutavaraa.

Sen verran onnea yöllisessä palossa oli Äikään mielestä mukana, että viereinen höyläämö säästyi tulipalolta. Yrityksessä on viime vuosina enemmän höylätty kuin sahattu puutavaraa.

— Ensi viikolla olisi vielä jotakin pitänyt sahata, mutta se ei nyt onnistu. Kevään aikana oli tarkoitus sahata naapureiden ja omiakin tukkeja. Höylälle on onneksi enemmän tilauksia.

Töitä jarruttaa Äikään mukaan se, että palossa tuhoutuivat yrityksen kaikki nostolaitteet kuten trukki ja traktori. Myös sähkökeskus tuhoutui.

Lumikki Haaja

Varhain tiistaiaamuna Kimolan Puun saharakennus paloi poroksi. Arkistokuva on vuodelta 2013.
Varhain tiistaiaamuna Kimolan Puun saharakennus paloi poroksi. Arkistokuva on vuodelta 2013.

Kuviot muuttuvat

Äikää on ollut eläkkeellä kymmenisen vuotta. Hän suree sahan kohtaloa, vaikka höylä säästyikin tuholta. Rahalliset menetykset ovat hänen arvionsa mukaan kymmeniä tuhansia euroja.

— Eihän se enää entiselleen tule. Muutoksia tämä merkitsee yrityksen kuvioihin joka tapauksessa. Minkälaisia ne ovat, sitä en vielä tässä vaiheessa osaa sanoa.

Palon syttymissyy ei ole vielä selvinnyt.

— Sähkövika tulee ensimmäisenä mieleen itselle. Syttymissyytä selvitetään paikan päällä parhaillaan, Äikää kertoo.

Sammutukseen osallistui yhteensä noin 40 henkilöä kahdeksalta paloasemalta.