Viime kuntavaaleissa yhdeksän yritti äänestää väärällä lipulla – katso äänestyslippujen hylkäyssyyt täältä

Sari Tauru

Vuoden 2012 kunnallisvaaleissa annettiin koko Suomessa yhteensä 2 507 244 ääntä. Kaikilla äänestäminen ei mennyt täydellisesti, sillä jätettyjä äänestyslippuja hylättiin Manner-Suomessa kaikkiaan 13 720 kappaletta.

Hylkäyksen syyt olivat moninaiset. Yleisin hylkäyksen peruste viime vaaleissa oli se, että äänestyslipussa oli jokin asiaton merkintä. Tilastokeskuksen mukaan lapussa ollut äänestäjän nimi, erityinen tuntomerkki tai muu asiaton merkintä johti hylkäykseen 5 794 äänestyslipun kohdalla.

Toiseksi yleisin hylkäyssyy oli tyhjä äänestyslippu. Tyhjän lipukkeen jätti 4 061 äänestäjää. Myös epäselvästi merkitty ehdokkaan numero johti usein hylkäykseen, kaikkiaan 3 187 kertaa.

Harvinaisempia hylkäyssyitäkin vaaleissa löytyi. Asiaton merkintä vaalikuoressa johti hylkäykseen 288 kertaa. Äänestyslippu oli jäänyt leimaamatta 264 tapauksessa.

Kaikkiaan yhdeksän äänestäjää yritti antaa äänensä muulla kuin oikeusministeriön painattamalla äänestyslipulla. Nämä johtivat niin ikään hylkäykseen.


Aiotko äänestää kevään kuntavaaleissa? Vastaa viereiseen äänestykseen.

Vaalikone auttaa

Kouvolan Sanomien vaalikone avattiin käyttäjille viime viikolla. Vaalikoneessa äänestäjät pääsevät vertaamaan mielipiteitään kuntavaalien ehdokkaiden kanssa. Kone tarjoaa vastausten perusteella äänestäjälle sopivinta ehdokasta.

Vaalikoneesta löytyvät kaikkien Kymenlaakson kuntien ehdokkaat, jotka ovat koneen kysymyksiin vastanneet. Esimerkiksi kouvolalaisista ehdokkaista vaalikoneen kysymyksiin on vastannut 209 ehdokasta. Iitistä mukana on 33 ehdokasta.

Kaakon Viestinnän lehtien yhteisestä vaalikoneesta löytyy yhteensä yli 1 700 kaakkoissuomalaisen ehdokkaan mielipiteet. Määrä saattaa vielä kasvaa hieman, kun osa vaalikoneeseen jo vastanneista ehdokkaista käy julkaisemassa vastauksensa.

Vaalikoneen kysymyksissä käsitellään kuntia lähivuosina puhuttavia aiheita yleisellä tasolla, mutta mukana on myöskin kutakin kuntaa puhuttavia aiheita koskevia kysymyksiä.

Koneesta puuttuvat vielä ehdokkaiden ehdokasnumerot, mutta ne lisätään sinne lähiaikoina.

Elina Iiskola

Elina Iiskola

Juhana Nyman

Tomi Tiilikainen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.