Katso video: Tiistaina Kouvolan susi nähtiin lenkkipolulla ja useasta autosta – Poliisi antoi karkotuspäätöksen

Tarja Salmenvirta tuijotti sivuikkunan läpi puolen metrin päässä seisovaa sutta pari minuuttia, ennen kuin eläin poistui Elimäen suuntaan.

Sini Sipari

Sini Sipari kuvasi suden  Anjalantiellä lähellä Hiivurintien risteystä tiistainyönä kello 00.40.
Sini Sipari kuvasi suden Anjalantiellä lähellä Hiivurintien risteystä tiistainyönä kello 00.40.

Kouvolan susi pyörii edelleen alueella. Tiistaina elimäkeläinen Tarja Salmenvirta tuijotti sutta puolen metrin päästä kaksi minuuttia, ennen kuin susi jatkoi matkaansa.

Salmenvirta oli autolla liikkeellä, kun hän kääntyi valtatie 6:lta Hevossuon risteyksestä Korialle. 400 metriä myöhemmin hän näki oikealla puolella tietä suden kello 8.45.

– Pysäytin auton pientareelle ja se tuli auton viereen. Siinä katseltiin toisiamme.

Susi pysähtyi auton sivuikkunan viereen, josta se tuijotti paikallaan seisten Salmenvirtaa. Lopulta susi jatkoi matkaansa Elimäen suuntaan.

Susi pururadalla

Puolta tuntia aikaisemmin saman suden näki Korian urheilukentän pururadalla Jouni Vihervuori. Hän oli kiertänyt aamulenkillään jo kerran kolmen kilometrin radan. Takaisin urheilukentälle tullessaan Vihervuori näki pururadan yli juosseen suden 15 metrin päästä.

– Olen leikannut lihaa 15-vuotiaasta, ja tunnen riistaeläimet. Susi se oli.

Vihervuori on seurannut sudesta käytyä uutisointia, ja kuvien mukaan kyseessä oli uutisista tuttu yksilö.

– Se on vähän seefferiä isompi. Väriltään se on vaalea ja reipaskulkuinen.

Susi ei pelännyt

Vihervuori tarkisti, jäikö sudesta jälkeä maahan, mutta pakkasyön jäljiltä maa oli kova.

 – Töissäkin jo sanoin, että sudet vain lähenevät. Ei sitä pelottanut yhtään.

Vihervuori ei aio susihavaintonsa vuoksi jättää lenkkeilyä. Hän ei ole itse sudesta huolissaan, mutta lemmikkieläinten kohtalo huolestuttaa.

– Tällaiset tapaukset tulevat lisääntymään. Sudet siirtyvät koko ajan lähemmäksi ihmisiä.

Päivi Virta-Salo

5858303.jpg

Ei yhtään hädissään

Salmenvirta kuvailee auton viereen tullutta sutta uteliaaksi. Arkuutta ei ollut nähtävillä.

– Se ei ollut yhtään hädissään. Pari minuuttia tuijotettuaan se lähti jolkottamaan, hyppäsi pellolle ja lähti juoksemaan.

Salmenvirta kuvailee sutta hyväkuntoiseksi.

– Se ei ollut laiha. Iso oli, varmaan uros ja aika rohkea. Väriltään se oli vaaleanharmaa. Kirjavuutta oli.

Salmenvirran mukaan susi ei ollut enää nuori vaan pikemminkin keski-ikäinen yksilö.

Selvät suden piirteet

Salmenvirta on nähnyt koirasusia, ja tämän perusteella hän pitää eläintä sutena. Sudenpiirteet olivat naamassa, hännässä ja turkissa selkeät.

– Jos se oli koirasusi, niin siinä oli 80 prosenttia sutta ja korkeintaan 20 prosenttia koiraa.

Salmenvirran mielestä kyseinen yksilö on tullut jo liian lähelle ihmistä. Yksilön käytöksessä on hänen mielestään jotakin, mikä luonnontilaisesta sudesta normaalisti puuttuu.

 – Nyt ollaan ison eläimen kanssa tekemisissä. Sitä pitäisi kunnioittaa. Se väistää ihmistä, mutta jos se nälissään näkee koiran, se on menoa.

Iso ja pörheä

Heidi Lindelin ja Tanja Turku näkivät suden Anjalantiellä Värälän kohdalla maanantain ja tiistain välisenä yönä. Kun auto pysähtyi, susi pyöri sen ympärillä parin, kolmen metrin päässä.

– Hirveän iso se oli ja pörheä. Aika vaalea se oli. Nenä oli tosi tumma ja silmien välissä oli raita, Lindelin kertoo.

Vajaa tunti myöhemmin Sini Sipari näki suden vähän pohjoisempana saman tien varressa.

 – Se ei pelännyt, vaan pysähtyi ja jäi tuijottamaan, kun pysäytin auton.

Susi meni ensin tien toiselle puolelle, mutta palasi takaisin toiselle laidalle. Sipari seurasi sutta pari minuuttia.

Katja Juurikko

Hannu Pekkarisella on kolme niin sanottua koirasutta, joiden esivanhemmista toinen oli susi lähimmillään viidennessä polvessa. Nykyisin Suomessa ei saa kasvattaa koirasusia, joilla on susivanhempi enintään neljännessä sukupolvessa.
Hannu Pekkarisella on kolme niin sanottua koirasutta, joiden esivanhemmista toinen oli susi lähimmillään viidennessä polvessa. Nykyisin Suomessa ei saa kasvattaa koirasusia, joilla on susivanhempi enintään neljännessä sukupolvessa.

Koirasusia ei karkuteillä

Suomen koirasudet ry:n puheenjohtaja Taru Pekkarinen Utista kertoo, että vastaavanlaisissa tilanteissa poliisi tai lehtimiehet ovat ensimmäisenä soittaneet ja kysyneet, onko koirasusia päässyt irti.

Tällä kertaa tällaista kysymystä ei ole vielä kysytty.

 – Koirapiireissä olen kysynyt, onko kellään koira karkuteillä. Ei ole.

Suomessa yhdistyksen piiriin kuuluu vajaat 40 koiraa. Näistä Kouvolan alueella on viisi tai kuusi.

– Niistä kolme on tässä, Pekkarinen sanoo ja näyttää piha-aitauksessa olevia koiriaan.

Koirasusien lukumäärä arvoitus

Pekkarinen muistuttaa, että yhdistyksen ulkopuolella niin sanottuja koirasusia voi olla vaikka tuhat. Viime vuonna Suomessa kiellettiin koirasudet, joilla on enintään neljä sukupolvea aitoon suteen.

Pekkarisen 10-vuotiaiden Urpo- ja Tepa-koirien sukutaulusta löytyy emosusi viiden sukupolven takaa. 9-vuotias Junnu on Urpon ja Tepan jälkeläinen.

– Kyllä nykykoirat erottaa sudesta ulkonäöstä ja käytöksestä riippuen tietysti siitä, mitä koiria taustalta löytyy.

Koirasudet eivät selviä maastossa yksin

Pekkarisen mukaan olisi mahdotonta ajatella, että esimerkiksi Urpo ja Tepa selviytyisivät luonnossa omineen.

– Ne eivät osaisi metsästää.

Pekkariset ovat käyttäneet koiriaan myös koiranäyttelyissä, joissa niihin aluksi suhtauduttiin epäillen, mutta vuosien saatossa tilanteeseen on totuttu.

Kouvolan susihavainnot huolestuttavat Pekkarista.

– Eihän se kivaa ole, jos susi alkaa asutuksen lähellä pyöriä. Susi kuuluu Suomen luontoon, mutta jos se liikkuu asutuksen lähelle, siinä on jotain vikaa.

Häirikön piirteitä

Suomen Metsästäjäliiton Kymen piirin toiminnanjohtaja Erkki Pentinniemi on ensihavainnoista lähtien pohtinut, että sudessa on jotain poikkevaa.

– Jonkinlainen häirikkö sen täytyy olla, koska se tunnistaa ihmisen ja ajattelee, ettei tuosta ole vaaraa.

Pentinniemen mukaan susi voi kadota alueelta hetkessä, tai sitten se voi pyöriä alueella viikkotolkolla.

– Aika näyttää. Ei kuitenkaan näytä enää siltä, että tämä olisi läpikulkumatkalla. Normaalisti sudella on suora suunta, mutta tämä pyörii nyt ympyrää.

Kukaan ei ole ilmoittanut koiraa kadonneeksi

Pentinniemi pitää edelleen mahdollisena, että kyseessä voi olla myös koirasusi, joka on saattanut tulla kauempaakin. Irti päässeestä koirasta tuskin on kyse.

– Jos se olisi koira, sillä olisi siru tai panta. Ja jos jollain olisi koira kateissa, hänen kuuluisi ainakin tehdä siitä ilmoitus.

Poliisin mukaan sudesta on annettu muutamia ilmoituksia hätäkeskukseen. Tähän mennessä poliisi ei ole puuttunut suden kulkuun muuten kuin ottamalla vastaan viime sunnuntaina tehdyn ilmoituksen Iitissä suden mahdollisesti tappamasta koirasta.

Hätäkeskukseen soitto tarvittaessa

Poliisi ohjeistaa ihmisiä ilmoittamaan susihavainnoista paikallisille petoyhdyshenkilöille, jos sudesta tehdään ihmisille vaarattomia havaintoja. Paikallisten petoyhdyshenkilöiden yhteystiedot löytyvät Riista.fi-palvelusta.

Komisario Jarmo Junna poliisista ohjeistaa yleisöä tekemään ilmoituksen hätäkeskuksen numeroon 112, jos susi tavataan piha-alueella, eikä se suostu poistumaan, vaan jää pyörimään lähiympäristöön.

Hätänumeroon voi soittaa myös, mikäli susi yrittää lähetystä ihmistä, eikä väistä tätä, vaan käyttäytyy pelottomasti ihmistä kohtaan.

Karkotuspäätös tehtiin tiistaina

Tiistai-iltapäivällä poliisi teki sudesta karkotuspäätöksen. Tässä yhteydessä poliisi pyysi suurriistavirka-apua Elimäen riistanhoitoyhdistykseltä.

– He seuraavat, vieläkö susi on liikkeellä. Jos se tavataan esimerkiksi Korian alueella, hoidetaan karkotus, Junna kertoo.

Karkotus oli voimassa vain tiistain loppuun. Päivällä tehtyjen havaintojen mukaan suden epäiltiin poistuneen alueelta Elimäen suuntaan, eikä karkotustoimiin alettu tiistaina.

Jos susi ilmestyy myöhemmin uudestaan taajamaan, poliisi päättää, antaako se uudestaan karkotuspäätöksen.

Junna kertoo, että tilannetta seurataan, ja uusia päätöksiä tehdään tilanteen mukaan.

Suden karkotustilanteissa on tapana, että susi yritetään karkottaa alueelta vähintään kahdesti. Sen jälkeen poliisi voi antaa lopetusmääräyksen.

Uusimmat uutiset