Kouvolalta 2 000 euron uhkasakko elintarvikeyritykselle — yritykseen tehty lukuisia terveystarkastuksia

Kouvolan keskustassa elintarvikkeita myyvä yritys on toistuvasti laiminlyönyt terveysviranomaisten kehotuksia korjata toimintaansa. Toukokuussa rakennus- ja ympäristölautakunta asetti yritykselle yhteensä 2 000 euron uhkasakon: 1 000 euroa yrityksen riittämättömästä omavalvonnasta ja 1 000 euroa puutteellisista pakkausmerkinnöistä.

Yritys maahantuo ja myy elintarvikkeita. Aiemmin yritys myös pakkasi elintarvikkeita, mutta on sittemmin lopettanut sen.

Terveystarkastajat ovat tehneet yritykseen useita tarkastuksia. Yritys ei ole korjannut puutteita.

Uhkasakko ja lisäeriä

Nyt Kouvolan kaupungin ympäristöjohtaja Hannu Friman ehdottaa rakennus- ja ympäristölautakunnalle, että uhkasakko langetetaan yrityksen maksettavaksi. Lautakunta päättää asiasta keskiviikkona.

Yritykseen tehdään vielä terveystarkastus ennen lautakunnan kokousta.

— Yritys tuomitaan maksamaan uhkasakot, koska se ei ole toiminut velvoitteiden edellyttämällä tavalla, Friman kertoo.

Hänen mukaansa myymälä käydään tarkastamassa jonkin ajan kuluttua uudelleen.

— Yrittäjältä voidaan periä uhkasakon lisäeriä, jos vaatimuksia ei ole vieläkään noudatettu.

Tässä tapauksessa lisäerät voivat olla yhteensä kerrallaan 3 000 euroa. Uusille lisäerille on haettava uusi tuomitsemispäätös.

Maksut perii valtio.

— Se myös saa perityn rahan, ei kaupunki, Friman lisää.

Ensimmäinen tarkastus liki kaksi vuotta sitten

Terveystarkastajat tekivät myymälään ensimmäinen tarkastuksen marraskuussa 2015. Yrityksessä myytiin virheellisesti ja puutteellisesti merkittyjä elintarvikkeita. Yritys ei ollut laatinut omavalvontasuunnitelmaa.

Lisäksi tilojen kunnossa oli puutteita: myymälätilassa ei ollut vesipistettä ja alakerran tiloissa oli elintarvikehuoneistoon kuulumatonta ylimääräistä tavaraa.

Yritys tilasi eläinperäisiä elintarvikkeita EU-alueelta, mutta se ei ollut tehnyt vaadittavaa rekisteröitymistä Eviraan.

Kahden kuukauden jälkeen, tammikuussa 2016, yritykseen tehtiin uusi tarkastus. Omavalvontasuunnitelmassa oli edelleen puutteita samoin kuin elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä.

Myymälätilassa ei ollut edelleenkään vesipistettä, eikä toimija ollut tehnyt vaadittavaa ilmoitusta Eviraan.

Tammikuisesta tarkastuksesta kolmen kuukauden kuluttua tilanne oli ennallaan.

Syyskuun lopulla 2016 kaupunki teki päätöksen hallinnollisesta pakkokeinosta. Siinä määrättiin lisäämään myymälään vesipiste. Jos vesipistettä ei lisättäisi, elintarvikkeiden käsittely ja pakkaaminen kiellettäisiin myymälässä.

Päätöksessä määrättiin myös lisäämään pakkausmerkinnät kaikkiin elintarvikkeisiin, muuten niiden myyminen kiellettäisiin.

Vanhentuneita elintarvikkeita

Joulukuisessa tarkastuksessa ilmeni, että omavalvonnan kirjauksia ei ollut tehty säännöllisesti ja myynnissä olleiden elintarvikepakkausten pakkausmerkinnät olivat edelleen puutteellisia tai virheellisiä. Lisäksi myynnissä oli elintarvikkeita, joiden parasta ennen -päiväykset olivat ylittyneet reilusti.

Myymälässä ei pakattu enää elintarvikkeita, joten kaupunki ei enää vaatinut vesipistettä.

Vuoden 2017 tammikuun lopussa myymälään tehtiin uusintatarkastus. Omavalvontasuunnitelma ei voitu edelleenkään tarkastaa, koska omistaja ei tiennyt missä se on.

Elintarvikepakkauksissa oli edelleen puutteita ja virheitä. Vanhentuneita elintarvikkeita ei ollut enää myynnistä.

Yrittäjän piti toimittaa omavalvontasuunnitelma terveysvalvontaan 15. helmikuuta mennessä. Suunnitelma ei saapunut sovittuun päivään mennessä.

Maaliskuun lopulla yrittäjä toimitti terveysvalvontaan omavalvontasuunnitelman. Se oli edelleen puutteellinen.

Huhtikuussa hän täydensi omavalvontasuunnitelmaansa. Suunnitelmasta puuttui edelleen tarkentava kuvaus elintarvikkeiden maahantuonnista.

Yrittäjä lähetti tarkentavan kuvauksen maahantuonnista myöhemmin sähköpostitse. Kuvaus ei ollut riittävä.

Yrittäjä kokee toimenpiteet vaikeiksi

Kesän aikana yritykseen tehtiin vielä kaksi seurantatarkastusta. Niissä ilmeni, että terveysviranomaisen antamat määräykset oli edelleen laiminlyöty.

Terveystarkastajat havaitsivat kesäkuussa ja elokuussa tehdyissä tarkastuksissa, että elintarvikkeet olivat myynnissä ilman asianmukaisia suomenkielisiä pakkausmerkintöjä. Omavalvontasuunnitelma oli edelleen puutteellinen.

Huhtikuussa yrittäjä sai kuulemisilmoituksen. Hän ei vastannut ilmoitukseen määräajassa.

Yrittäjä vastustaa uhkasakkoa ja kokee vaaditut toimenpiteet vaikeiksi.

Jos lautakunta tuomitsee uhkasakon, siitä voi valittaa Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Valituksesta huolimatta velvoitteita on noudatettava.

Satumiia Masalin

Satumiia Masalin

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.