Pääkaupunkikeskeistä selvitystä ei nielty purematta — Kouvolalla on yhä mahdollisuus saada tuomioistuinvirasto

Oikeusministeriön selvityksen mukaan paras sijaintipaikka olisi pääkaupunkiseudulla. Alueellistamisen koordinaatioryhmä vaatii tarkempaa selvitystä.

Jussi lopperi

Kouvolan kaupunki esittää lausunnossaan tuomioistuinviraston henkilöstön käyttöön toimitiloja esimerkiksi Hovioikeudentalosta. Nyt siellä toimii osa Kouvolan hyvinvointipalveluista.
Kouvolan kaupunki esittää lausunnossaan tuomioistuinviraston henkilöstön käyttöön toimitiloja esimerkiksi Hovioikeudentalosta. Nyt siellä toimii osa Kouvolan hyvinvointipalveluista.

Oikeusministeriö sai huhtikuun lopulla valmiiksi selvityksensä viraston tulevasta kotikaupungista.

Sen mukaan tuomioistuinviraston paras sijaintipaikka olisi Helsinki tai muu pääkaupunkiseutu, eli Espoo tai Vantaa.

Kouvola on yhtenä kahdeksasta kaupungista hakenut perustettavaksi suunnitellun tuomioistuinviraston sijaintipaikaksi.

Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) oli alun perin tarkoitus päättää viraston sijainnista toukokuun aikana.

Selvitys ei kelvannut

Alueellistamista koskevan lainsäädännön mukaisesti oikeusministeriötä vaadittiin tekemään sijaintipaikkaselvitys, joka oli määrä esitellä alueellistamisen koordinaatioryhmälle huhtikuun lopussa.

Oikeusministeriön selvitys ei kuitenkaan ollut riittävän perusteltu, ryhmän puheenjohtaja, valtiosihteeri Jari Partanen sanoo.

Partasen mukaan asiaa ei käsitelty ryhmän kokouksessa 27. huhtikuuta lainkaan, koska oikeusministeriön edustaja veti esityksen pois asialistalta.

— Olin etukäteen päättänyt esittää asian käsittelyn alussa, ettei selvitystä hyväksytä sellaisenaan, vaan vaadimme oikeusministeriöltä täsmennyksiä ja lisäselvityksiä.

Hän sanoo, että oikeusministeriöltä vaaditaan täsmennyksiä neljään eri osa-alueeseen viraston perustamisen vaikutuksista.

— Tarkennuksia pitää saada perustamisen taloudellisiin, toiminnallisiin ja alueellisiin vaikutuksiin sekä henkilöstövaikutuksiin.

Kunnon vertailu tehtävä

Lisäselvitys vaatii Partasen mukaan kunnollista kaupunkien välistä vertailua. Digitalisaatio on muuttanut mahdollisuuksia hoitaa asioita etänä.

— Kaikki ehdolla olevat kaupungit ovat osaamiskeskuksia ja siksi hyviä viraston sijaintipaikkoja. Sen takia selvityksessä tulee ottaa paremmin huomioon muun muassa toimintaympäristön muutos esimerkiksi digitalisaation kautta.

Pääkaupunkiseudun lisäksi selvityksessä ovat mukana Joensuu, Kouvola, Rovaniemi, Tampere ja Vaasa.

Lakisääteisiä alueellistamisasioita valmistelee alueellistamisen koordinaatioryhmä. Koordinaatioryhmän asettaa valtiovarainministeriö aina hallituksen toimikaudeksi.

Valmisteluun liittyvässä sijaintipaikkaselvityksessä ehdolla olevat kaupungit antoivat oikeusministeriölle kevään aikana oman lausuntonsa viraston sijoittamisesta.

Lindström liputtaa Kouvolan puolesta

Kouvolalainen kansanedustaja, työministeri Jari Lindström (sin.) sanoo liputtavansa sumeilematta Kouvolan puolesta. Hanke tuomioistuinviraston perustamiseksi käynnistyi aikana, jolloin hän hoiti myös oikeusministerin tointa.

— Kun viestikapula siirtyi Häkkäselle, kerroin hänelle avoimesti tukevani Kouvolaa. Mielipiteeni ei ole tässä asiassa muuttunut.

Lindströmin mukaan Kouvolalla on todella hyvä asema kilpailussa viraston sijaintipaikasta nimenomaan saavutettavuutensa ja hallintokaupunkitaustansa ansiosta.

— Tiedän, että Kouvolan kaupunki jatkaa aktiivisuutta asiassa. Ikkuna on vielä auki eikä viraston saaminen jää kiinni yrittämisestä.

Kisa on kova kaupunkien kesken

Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan kilpailussa sijaintipaikaksi valinnasta Kouvolalla on omat vahvuutensa, jotka käyvät ilmi kaupungin ministeriöön toimittamasta lausunnosta.

— Kouvola on vetovoimainen asuinpaikka ja siellä on kokenutta ja koulutettua työvoimaa valtionhallinnon tehtäviin, kuten hallinnon, tieto- ja viestintäteknologian sekä lainopillisiin tehtäviin.

Häkkänen sanoo tekevänsä oman harkintansa mukaisen päätöksen alueellistamisen koordinaatioryhmän lausunnon saatuaan.

— Yksikään loppusuoralla olevista paikkakunnista ei ole vielä karsiutunut pois. Kisa on kova, monilla seuduilla on merkittävää osaamista ja vahvuuksia.

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka ilmoitti olevansa työmatkalla Kiinassa, eikä häneltä siksi saatu kommentteja asiasta. Myöskään kehitysjohtaja Petteri Portaankorva ei ollut perjantaina tavoitettavissa.

Saavutettavuus ja hallintoperinteet etuja

Kouvolan kaupungin lausunnossa perusteluina esitetään muun muassa, että Kouvola on helposti saavutettavissa, koska se sijaitsee päätieverkon ja rautateiden risteyskohdassa.

Kaupungissa on lausunnon mukaan useita tuomioistuinviraston toimintaa tukevia viranomaisia oikeushallinnon ja valtionhallinnon sektoreilta ja paljon tarkoituksenmukaisia toimitiloja. Kouvolalla on myös pitkät perinteet hallintokaupunkina.

Oikeusministeriön tavoitteena on, että uusi virasto aloittaisi toimintansa vuoden alussa 2020. Alustavien arvioiden mukaan se työllistäisi ainakin 45 henkilöä.

Uudistuksen tavoitteena on järjestää tuomioistuinten keskushallinto tavalla, joka korostaa tuomioistuinten rakenteellista riippumattomuutta sekä edistää tuomioistuinten hallintotehtävien tehokasta ja tuloksellista hoitamista.

Tuomioistuinvirasto

Tavoitteet:

- taata tuomioistuinten riippumattomuus.

- edistää tuomioistuinten hallintotehtävien tehokasta ja tuloksellista hoitamista.

- vahvistaa tuomioistuinten lainkäyttötoiminnan korkeaa laatua ja oikeusvarmuutta.

Tarkoitus perustaa vuoden 2020 alussa.

Sijaintipaikaksi ehdolla Espoo, Helsinki, Joensuu, Kouvola, Rovaniemi, Tampere, Vaasa ja Vantaa.

Henkilökunnan määrä noin 45.

Lähde: Oikeusministeriö

Luetuimmat

Uusimmat uutiset