Johtajaylilääkäri pelkää, että koronakuolemia voi tulla Kouvolassa lisää – "Lauttarannan tilanne on edelleen huolestuttava"

Kymenlaaksossa voi olla brittimuunnosta, mutta sen selvittäminen vie aikaa. Kymsote on antanut kaikki rokotteet, joita yhtymä on saanut. Niin sanotun eturintaman sadalle ensimmäiselle on annettu tehosterokote.

Katja Juurikko

Lauttarannan kotiutusyksikössä tilanne on johtajaylilääkärin mukaan edelleen huolestuttava uusien tartuntojen takia.
Lauttarannan kotiutusyksikössä tilanne on johtajaylilääkärin mukaan edelleen huolestuttava uusien tartuntojen takia.

Koronavirustilanne Lauttarannan Poukaman kotiutuvien yksikössä koronavirustilanne on Kymsoten johtajaylilääkärin Marja-Liisan Mäntymaan mukaan edelleen päällä ja siksi huolestuttava. Osa yksikön potilaista on toipumassa. Osa tartunnan saaneista on edelleen heikkokuntoisia.

– Heidän selviytymisensä koronasta on epävarmaa.

Koronaan on kuollut Lauttarannassa tähän mennessä kuusi. Viimeisin kuolemantapaus oli keskiviikkona.

Henkilöstö riittänyt päivän kerrallaan

Yksikössä keskiviikkona varmistuneet neljä uutta koronatartuntaa olivat oireettomia, mutta heiltä otetut uusintanäytteet olivat positiivisia. Varmistuneet tartunnat merkitsevät Mäntymaan mukaan sitä, että tartunnan saaneet joudutaan pitämään ainakin kaksi viikkoa eristyksessä. Jos he oireilevat, tilanne voi muuttua huonompaan suuntaan, Mäntymaa sanoo.

Tuoreiden tartuntojen takia poikkeustilanne yksikössä jatkuu. Suurin työ Lauttarannassa on Mäntymaan mukaan varmistaa hoitohenkilökunnan riittävyys. Sijaisia on hankittu Kymsoten muista yksiköistä ja vuokratyöntekijöiden välityksestä. Osa työtekijöistä on tehnyt ylitöitä.

– Yksikössä eletään päivä kerrallaan työvuorojen täyttämisen kanssa. Työvuorot on toistaiseksi saatu täytettyä, mutta työtä se on teettänyt.

Yksi potilas tehohoidossa

Tällä hetkellä Kymsotessa on yksi potilas tehohoidossa koronaviruksen takia. Koronaosastoilla Pohjois-Kymen sairaalassa on viisi ja Kymenlaakson keskussairaalassa viisi potilasta.

Poksissa on yksi osasto kokonaan koronapotilaille. Hoitajat ovat Mäntymaan mukaan kummassakin sairaalassa tiukoilla, koska yksi koronapotilas tarvitsee paljon ylimääräistä hoitoa ja valvontaa.

Tavoite on kaukana

Keskiviikon 19 koronatartunnan ryppäästä neljä oli Mäntymaan mukaan komennustyöläisillä, joiden kotipaikka ei ole Kymenlaaksossa eikä Suomessa. Neljän Poukamassa varmistetun tartunnan lisäksi joukossa oli pari perheiden sisäistä jatkotartuntaa. Loput tartunnat ovat hajallaan Kymenlaaksossa.

Kymenlaaksossa ei ole päästy pari, kolmen virustartunnan tasolle, mikä Mäntymaan mukaan on tavoite. Päin vastoin tartuntoja on tullut viime viikkoina aiempaa enemmän.

– Nolla on tietysti tavoite, mutta jos määrä painuisi edes alle viiden, sekin olisi hyvä.

Kouluissa lähes 50 altistunutta

Kymsoten alueella koronaviruksen lähteiden selvitysprosentti on 80. Kymsote on lisännyt tartunnanjäljittäjien määrää. Yksittäisen perheen kohdalla jäljittäminen on pienempi urakka kuin vaikkapa työpaikoilla tapahtuneissa altistumisissa.

– Työpaikoilla on selvitettävä, ketkä kaikki ovat olleet työvuorossa ja tauolla samaan aikaan.

Suuri työ jäljittäjillä on myös koululuokkien altistumisien kohdalla. Kaikkien oppilaiden vanhemmat on tavoitettava ja välitettävä toimintaohjeet karanteenin ajaksi. Tavoitettavien määrä on Mäntymaan mukaan helposti yhden luokan kohdalla 20–25.

Kouvolassa todettiin keskiviikkona altistumiset kahdessa koulussa. Korian koulussa altistuneita on 14. Mansikkamäen koulussa altistuneita on karanteenissa 13. Torstaina Kymsote ilmoitti 21 altistumisesta Kymintehtaan koulussa.

Linda Varoma

Kymsoten niin sanotun eturintaman hoitohenkilöstöstä sata on saanut tehosterokotuksen.
Kymsoten niin sanotun eturintaman hoitohenkilöstöstä sata on saanut tehosterokotuksen.

Eturintama 100-prosenttisesti rokotettu

Kaikki Kymenlaaksoon saadut koronavirusrokotteet on käytetty. Ensimmäisenä rokotteet saanut niin sanottu eturintama on Mäntymaan mukaan rokotettu sataprosenttisesti. Eturintamaan lukeutuvat he, jotka kohtaavat koronaviruspotilaita työssään. Heistä sata ensimmäistä on saanut myös tehosterokotuksen. Ensi viikolla tehosterokotteita tulee lisää.

– Rokotuksen kattavuus on 100 prosenttia niissä hoitoyksiköissä, joissa on nähty minkälainen tämä tauti voi pahimmillaan olla.

Mäntymaan mukaan henkilöstölle varatut rokotusajat ovat täyttyneet nopeasti.

Terveydenhuollon muu kuin eturintamassa työskentelevä hoitohenkilökunta on Mäntymaan mukaan saatu rokotettua melko kattavasti.

– Ei aivan kaikkia, mutta aika hyvin heidät on saatu rokotettua.

Ensi ja seuraavan viikon aikana rokotteita alkavat saada yrittäjinä vanhusten parissa työskentelevät ja yksityisten palveluasuntojen työntekijät. Viimeistään helmikuun toisella viikolla aletaan rokottaa muita kuin laitoksissa asuvia vanhuksia.

– Sen jälkeen onkin hämärän peitossa, milloin muille kansalaisille rokotteet tulevat. Se ei ole meillä vielä tiedossa.

Kymsote valmistelee parhaillaan tiloja, ajanvarausta ja henkilökuntaa laajempien joukkojen rokottamiseen. Keskiviikkona Kymsoten alueella oli annettu 2 347 rokotetta.

Brittimuunnoksen levinneisyys on kysymysmerkki

Joulun aikaan varmistuneen koronaviruksen niin sanotun brittimuunnoksen esiintyminen Kymenlaaksossa on Mäntymaan mukaan tällä hetkellä suuri kysymysmerkki. Toistaiseksi joulun varmistettua tapausta lukuun ottamatta uusia herkemmin tarttuvia brittimuunnoksia ei ole tullut esille. Yksi syy on Mäntymaan mukaan se, että viruksen selvittäminen lisätutkimusten avulla vie aikaa päiväkausia.

– Brittimuunnoksen todellista leviämistilannetta Kymsoten alueella ei näin ollen tiedetä.

Kymenlaakson alueella asuvia Mäntymaa kehottaa edelleen olemaan huolellisia kaikessa toiminnassaan. Rajoitteiden tai suositusten lieventämiseen ei ole hänen mukaansa minkäänlaisia mahdollisuuksia, koska leviämisvaihe jatkuu.