Kouvolan ensi vuoden talous näyttää synkältä — Valtuusto lykkäsi Manskin katteen rakentamista ja sulkee Haanojan uimahallin

Kouvola investoi ensi vuonna lähes 60 miljoonalla eurolla ja ostaa Kymsotelta palveluja noin 310 miljoonalla eurolla. Myös henkilöstösäästöjä tarvitaan. Niiden vuoro on vasta kun Kymsoten vaikutus organisaatioon ja henkilöstöön on selvitetty.

Katja Juurikko

Kouvolan ensi vuoden talous näyttää synkältä — Valtuusto lykkäsi Manskin katteen rakentamista ja sulkee Haanojan uimahallin

Kouvolan kaupunginvaltuusto poisti vuoden 2019 talousarviosta vain yhden investoinnin rahat. Puhetta ja äänestyksiä riitti silti taukoineen yli neljäksi ja puoleksi tunniksi.

Valtuustoryhmien yksimielinen neuvottelutulos oli, että Manskin kattamiseen varatut 1,2 miljoonaa euroa poistetaan ensi vuoden investointilistalta. Investointiin palataan myöhemmin, jos se tulee ajankohtaiseksi. Muutos pienensi nettoinvestointien määrän 59,6 miljoonaan euroon.

Kristillisdemokraattien Vesa Vainio ja Sakari Smeds esittivät, että kaupunki ei varaa 250 000 euron määrärahaa monitoimihallin suunnitteluun. Esitys hävisi äänin 43—15.

KD:n esitys lasten kotihoidontuen kuntalisän maksamisen jatkamisesta alle 3-vuotiaista kaatui äänin 46—13. Ensi maaliskuusta lähtien lisää maksetaan vain alle 2-vuotiaista. Säästöksi kaupunki arvioi 170 000 euroa vuositasolla.

— Säästö sisältää kuntalisän sisarkorotuksen poiston, talousjohtaja Hellevi Kunnas sanoi.

Katja Juurikko

Talousjohtaja Hellevi Kunnas (kolmas oikealla) sai vastata moniin valtuutettujen kysymyksiin ensi vuoden budjetista.
Talousjohtaja Hellevi Kunnas (kolmas oikealla) sai vastata moniin valtuutettujen kysymyksiin ensi vuoden budjetista.

Helminen: Meillä ei ole varaa ylioptimismiin

Kaikki valtuustoryhmät olivat yhtä mieltä siitä, että Kouvolan kaupungin talous on äärimmäisen huteralla pohjalla.

Talousjohtajan mukaan nykyisillä tuloilla taloutta pitäisi sopeuttaa 15 miljoonaa euroa vuodessa. Kaupunginhallituksen talousarvioehdotus sisälsi 4,7 miljoonan säästöt tai tulonlisäykset ensi vuodelle.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) totesi, että kovasta vääntämisestä huolimatta budjetti on ensi vuonna 10,5 miljoonaa euroa miinuksella. Elokuusta lähtien kaupungin kaikki talousluvut ovat huonontuneet. Verotuloennusteet ovat pienentyneet ja erikoissairaanhoidon kustannukset kasvaneet.

— Korostan, että meillä ei ole varaa mihinkään ylioptimismiin. Jos siihen syyllistymme, meillä on edessä jälkiselvittelyt, jotka työstetään missäpä muualla kuin täällä valtuustosalissa.

Helminen vaati toimia, joilla saavutetaan tuloksia jo ensi vuonna. Yksi asia on organisaation tarkastelu Kymsoten aloitettua toimintansa.

— Kun hyödynnämme eläköitymistä ja otamme tiukan linjan hankintoihin ja palvelujen ostoihin, meidän on mahdollista saavuttaa kohtuullisia tuloksia. Kymsote-ostoihin emme voi vaikuttaa, mutta on siellä sellaista, mihin voimme.

(Korjaus oheiseen taulukkoon: nettoinvestoinnit pitäisi olla -59,6 miljoonaa euroa.)

Karvonen: Oikea määrä henkilöstöä tuottamaan palveluja

Tapio Karvonen (kok.) piti talouden tasapainottamista valtuuston tärkeimpänä tehtävänä.

— Se onnistuu vain, kun Kouvolassa on oikea määrä henkilöstöä tuottamassa palveluja kuntalaisille.

Myös vihreät otti henkilöstömäärän esiin ja ilmoitti kannattavansa yt-menettelyä.

— Tulee olla tarkkana, ettei henkilöstön vähentäminen lisää palvelujen ostoja, jolloin säästöt sulavat käsiin, Juha Huhtala (vihr.) sanoi.

Mika Byman (vas.) muistutti, että henkilöstöä kehutaan usein kaupungin tärkeimmäksi voimavaraksi.

— Nyt näyttää siltä, että juuri henkilöstö jää näiden talkoiden maksumiehiksi ja -naisiksi.

Keskustan Topi Seppälän mukaan ryhmä haluaa kirittää kouluinvestointeja ja pitää koulut ykkösasiana. Seppälä esitti, että teatteri saa ensi vuodelle 250 000 euron suunnittelurahan, mutta investoinnista ja rahoituksesta päätetään vasta suunnittelun valmistuttua. Lisäksi ehtona on, että valtio on teatterin rahoituksessa mukana.

Neuvottelun jälkeen valtuusto hyväksyi keskustan esityksen.

Valtuusto alensi kokouspalkkioita ensi vuodeksi, ei pysyvästi

Katja Juurikko

Kouvolan vuoden 2019 talousarviovaltuustossa pidettiin useita neuvottelutaukoja. Kuvassa Jukka Silén (kok.), Sinkka Rouvari (kok.), Arto Sahamies (kd.) ja Birgit Koskela (kok.).
Kouvolan vuoden 2019 talousarviovaltuustossa pidettiin useita neuvottelutaukoja. Kuvassa Jukka Silén (kok.), Sinkka Rouvari (kok.), Arto Sahamies (kd.) ja Birgit Koskela (kok.).

Valtuusto muutti yksimielisesti talousarvion tekstiosaan Kymsoten asiakaspalvelujen ostot 310,2 miljoonaan euroon. Hellevi Kunnaksen mukaan Kouvolan nettomaksuosuudeksi tulee 309 miljoonaa euroa, koska kaupunki saa noin 1,2 miljoonan euron edestä korvauksia pakolaisten aiheuttamista kuluista.

Kokouspalkkioiden 10 prosentin alennus jäi määräaikaiseksi. Mika Bymanin esitys pysyvästä alennuksesta hävisi äänin 41—13. Kolme äänesti tyhjää.

Valtuusto päätti sulkea ensi vuoden aikana Haanojan uimahallin. Raimo Laineen (sd.) esitys, että viittaus tulevien vuosien uimahallisäästöistä poistetaan, hyväksyttiin äänin 33—20. Neljä äänesti tyhjää.

Kaupungin pääomarahasto lakkautetaan

Tilikauden 10,5 miljoonan euron miinuksesta huolimatta kaupungin taseeseen kertyy ensi vuonna 9,3 miljoonaa euroa ylijäämää. Tämä johtuu siitä, että valtuusto päätti maanantaina lakkauttaa 33,9 miljoonan euron pääomarahaston. Osa rahaston rahasta kuluu tämän vuoden 18—20 miljoonan euron alijäämän kattamiseen.

Valtuusto äänesti pääomarahaston lakkautuksesta kaksi kertaa. Viimeisin äänestys päättyi 55—3. Yksi äänesti tyhjää.

Juttua päivitetty klo 14.39. Tarkennettu otsikkoa ja tekstiä Haanojan uimahallin sulkemisesta. Valtuusto päätti sulkea uimahallin, ei koko Haanojan haalia.

Uusimmat uutiset