Maaseutu houkuttelee lapsiperheitä — Elimäen kirkonkylällä asuu tyytyväisiä asukkaita, jotka haluvat pitää palveluista

Elimäen kirkonkylältä löytyy riittävästi palveluita, jotta lapsiperheet viihtyvät siellä. Asukkaat arvostavat kyläyhteisön rauhaa ja ystävällisyyttä. Kouvolan Sanomat kiertää kesän aikana Kouvolan eri kaupunginosia ja kyliä.

Moises Garibay, Moises Garibay

Kari Kanter ja Tapani Seppälä viihtyvät hyvin Elimäen kirkonkylällä. Molempien mielestä kylällä on vielä hyvin palveluita, mutta niistä täytyy pitää kiinni.

Elimäen keskustassa liikkuu verkkaisesti väkeä sunnuntaiaamuna. R-Kioskilla asioitaan on toimittamassa Kari Kanter.

Hän muutti vaimonsa kanssa pääkaupunkiseudulta kirkonkylälle viisi vuotta sitten viettämään eläkepäiviään.

— Elintaso on Elimäellä mukavampi, elämä on rauhallisempaa ja ihmiset ovat mukavia. Tunnen muitakin ihmisiä, jotka ovat muuttaneet Elimäelle pääkaupunkiseudulta rauhan perässä, Kanter kertoo.

Kanter valitsi Elimäen eläkepäiviensä viettoa varten, kun hänen alueella asuvat ystävänsä ehdottivat kylälle muuttamista. Lisäksi Kanter omistaa kesämökin Hirvikoskella. Nyt mökille ei ole matkaa kuin 30 kilometriä.

Kanter on tyytyväinen Elimäen palveluihin. Hänen mielestään Elimäeltä löytyy kaikki, mitä eläkepäivien viettämistä varten tarvitsee.

— Palveluita ei ole liikaa, mutta tähän ikään tarpeelliset palvelut löytyvät.

Ystävällisyyttä ja avuliaisuutta

Kanterin tuttava, Tapani Seppälä saapuu myös R-Kioskille. Seppälä kertoo Elimäen kirkonkylällä kaikkien tuntevan tavalla tai toisella toisensa.

— Itsekin tunnen varmaan puolet elimäkeläisistä, nimeä vaan ei ole tullut kysyttyä jokaiselta.

Seppälä on asunut kirkonkylällä vuodesta 1992. Elimäen vahvuudeksi Seppälä laskee ihmisten ystävällisyyden ja auttavaisuuden. Seppälän mukaan suurkunnan suuri voimavara ovatkin kylät.

— Kyliä pitäisi kehittää, että terveyspalvelut ja koulurakenne pysyisi houkuttelevana. Tällä hetkellä Elimäki vetää puoleensa lapsiperheitä. Maaseutu on muutenkin vetovoimainen.

Lapsiperheille hyvä paikka asua

Moises Garibay

Hannariikka Hannola ja Olga Yarosheuskaya arvostavat Elimäen kirkonkylän rauhallisuutta ja turvallisuutta. Hannolan mukaan Elimäki on hyvä lapsiperheille.

Elimäen uudistuneen Neste K Alppiruusun ruokatiskin takana asiakkaita vastaanottavat Hannariikka Hannola ja Olga Jarosheuskaja. Molemmat muuttivat Elimäelle töiden perässä.

— Olen asunut kirkonkylällä kymmenen vuotta. Se on rauhallinen ja turvallinen paikka asua, ja siellä on paljon tuttuja, Jarosheuskaja kertoo.

Hannola on samaa mieltä. Hänen mukaansa kirkonkylältä löytyy tällä hetkellä kaikki tarpeellinen lapsiperheelliselle.

— Neuvola muutti Korialle, mutta meidän perheen arkeen se ei onneksi vaikuttanut paljoa. Koulujen suhteen Elimäellä ovat asiat hyvin.

Hannolan mukaan Elimäellä on paljon yhdistystoimintaa, ja seutu on lapsiperheelliselle vireä paikka asua. Lapsille löytyy aktiviteettejä.

— Kesällä kylällä järjestettävä kansanooppera kerää kaikki yhdistykset mukaan. Samoin lähiruokamessut aktivoivat kylää. Elimäki on lähiruokapitäjä.

Hannolan mukaan kyläläiset voivat vaikuttaa kylän palveluihin käyttämällä niitä. Terveydenhoitopalvelut ja koulu ovat erityisen tärkeitä.

— Uskon, että moni on valmis taistelemaan niiden puolesta.

Nuoriso kokoontuu männyn alle

Moises Garibay, Moises Garibay

Veera Kokko harrastaa lentopalloa ja pesäpalloa, joten äiti Pia Kokko kuljettaa tytärtään Kouvolaan useamman kerran viikossa. Perhe viihtyy muuten hyvin Elimäellä.

Äskettäin Villikkalan kylälle kirkonkylältä muuttanut Pia Kokko pitää Elimäkeä viihtyisänä ja turvallisena paikkana, jossa lapset uskaltaa laskea pihalle vähän myöhempäänkin.

— Harrastukset eivät ole lähellä. Meidän perheessä ajetaan viikottain Kouvolan keskustaan niiden takia, Pia Kokko kertoo.

Kokon tytär harrastaa pesäpalloa ja lentopalloa.

14-vuotiaan Veera Kokon mukaan Elimäki on mukava paikka, jossa on paljon nuorisoa. Nuorisolla on myös oma vakiopaikkansa kylällä: kirkkopuistossa oleva kookas mänty.

— Kokoonnumme usein sinne. Siellä on penkit ja kaikki, Veera Kokko nauraa.

Luetuimmat