Koulukiusaaminen voi alkaa jo ennen kouluikää — "Kukaan ei synny kiusaajaksi"

Kouvolassa järjestetään loppuvuoden aikana neljä vanhempainiltaa alle kouluikäisten lasten kiusaamisen ehkäisemiseksi.

Lukas Pearsall

Kouvolan koululaisten kiusaamista ehkäisevää työpajatoimintaa käsiteltiin Kouvolan teatterilla maanantaina. Kiusaamisongelma koskee kuitenkin myös alle kouluikäisiä.
Kouvolan koululaisten kiusaamista ehkäisevää työpajatoimintaa käsiteltiin Kouvolan teatterilla maanantaina. Kiusaamisongelma koskee kuitenkin myös alle kouluikäisiä.

Kiusaamista ilmenee myös jo ennen kouluikää ja se on opittu toimintamalli. Varhaiskasvatuksen kouluttaja Tiina Haapsalo sanoo, että kukaan lapsi ei synny kiusaajaksi. Lapsella on aina jokin syy kiusaamiseen.

— Tutkimusten mukaan lapsi kiusaa, koska hän tarvitsee sitä johonkin. Kiusaamisella haetaan hyväksyntää tai tilaa ryhmässä.
Kouvolan seurakunnat ja kaupunki järjestävät neljä vanhempainiltaa pienten lasten kiusaamisen ehkäisemiseksi. Haapasalo on toinen luennoitsija näissä illoissa.

Haapsalo sanoo, että yleisin syy kiusaamiseen on se, että lasta ei oteta leikkiin mukaan tai hänet syrjäytetään ryhmästä.

— Lapsi hakee silloin hyväksymisen toista kautta. Kiusaamisessa on myös kysymys vallankäytöstä.

Anjalankosken ja Valkealan seurakuntien lapsityönohjaaja Helena Kokkonen-Nurmela pitää vanhempainiltoja tärkeinä.

— Mitä aikaisemmin saamme kiusaamisen pysäytettyä, sitä parempi. En näkisi kiusaamista meillä pienten lasten kohdalla erityisesti ongelmana, mutta kyllä sitä ilmenee varmasti joka paikassa.

Yhteiskunnallinen ongelma

Haapsalon mukaan kysymys on yhteiskunnallisesti merkittävästä ongelmasta.

— Kysymys on yhteiskuntarauhasta. Meidän täytyy oppia tulemaan toistemme kanssa toimeen.

Tyypillisin kysymys vanhempainilloissa liittyy kiusaamisen havainnointiin päiväkodeissa ja oikeaan tapaan puuttua siihen. Vanhemmat puolestaan kysyvät usein, mitä heidän pitäisi tehdä.

— Sekä kiusaajan että kiusatun vanhemman lapset tarvitsevat apua. Käymme vanhempainilloissa läpi sekä kiusaajien että kiusattujen vanhempien rooleja.

Neljä luentoa kiusaamisesta alle kouluikäisten parissa:

Tiistaina 7.11. kello 17.30—19 Inkeroisten seurakuntatalolla. Luennoitsijana varhaiskasvatuksen kouluttaja Tiina Haapsalo.

Keskiviikkona 8.11. kello 17.30—19 Valkealan Niinirannassa. Luennoitsijana Tiina Haapsalo.

Keskiviikkona 15.11. kello 17.30—19 Korian kirkon seurakuntasalissa. Luennoitsijana varhaiskasvatuksen kouluttaja Katariina Nousiainen.

Torstaina 16.11. kello 17.30—19 Kuusankosken seurakuntakeskuksen salissa, Kouvolan ja Kuusankosken seurakuntien yhteinen ilta. Luennoitsijana Katariina Nousiainen.

Iltojen järjestäjinä toimivat Kouvolan evankelis-luterilaiset seurakunnat ja Kouvolan kaupungin varhaiskasvatus.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset