Kouvola ei vielä tartu Carean lahjatarjoukseen — kaupunginhallitus pelkää Sairaalanmäestä, Keskuslaitoksesta ja Töyrylästä aiheutuvia kuluja

Lukas Pearsall

Carea omistaa Pohjois-Kymen sairaalan kiinteistön ja maapohjan.
Carea omistaa Pohjois-Kymen sairaalan kiinteistön ja maapohjan.

Juha Rika

Katja Juurikko

Sairaalanmäellä sijaitseva entinen keuhkotautiparantola on vuodelta 1933 ja nykyisin suojelukohde. Arkistokuva viime keväältä.

Sairaanhoitopiiri Carean tarjous lahjoittaa Kouvolassa sijaitsevia maa-alueitaan ja rakennuksiaan kaupungille ei edennyt maanantai-iltana Kouvolan kaupunginhallituksessa. Kaupunginjohtaja Marita Toikka poisti asian esityslistalta.

— Kävimme asiasta perusteellisen keskustelun ja tulimme yhdessä johtopäätökseen, että asia vaatii tarkempaa keskustelua Carean ja ehkä Kotkankin kanssa. Pitää varmistaa, että kaikkia Carean osakaskuntia kohdellaan yhdenvertaisesti.

Carea tarjoaa Kouvolalle lahjaksi Pohjois-Kymen sairaalan 15,4 hehtaarin tonttia ja kiinteistöjä. Lahjoitukseen ei kuitenkaan kuulu Carean psykiatrista sairaalaa. Kaupunki omistaa alueella jo ennestään aiemman sairaanhoito-oppilaitoksen, jossa toimii nykyään esimerkiksi lastentautien poliklinikka.

Carea esittää myös Kuusankoskella sijaitsevan Keskuslaitoksen 56,6 hehtaarin tontin lahjoittamista lukuun ottamatta osaa Pohjankorventien itäpuolisesta alueesta. Lahjoituksiin kuuluisi lisäksi Kuusankoskella Töyrylän 13,1 hehtaarin maatalousmaan luovutus.

Helminen: Lahjoituksen kulut huolestuttavat

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) kertoo, että hallitusta huolestutti eniten mahdolliset kulut, jos kaupunki ottaa kiinteistöt haltuunsa.

— Kuka maksaa kiinteistöjen purkamisen? Rakennusten mahdollista jatkokäyttöä ei ole vielä kovin yksityiskohtaisesti mietitty. Kaupunginhallituksen yksimielinen linjaus oli, että tästä pitää saada paljon lisäselvityksiä.

Helmisen mukaan kaupunginhallitus ei yksilöinyt tarkasti sitä, mitä lisätietoja se tarvitsee.

— Keskustelussa tuli esiin paljon eri näkökantoja. Selvää on, että lahjoituksen vastaanottamisesta ei saa tulla taloudellista rasitetta kaupungille. Meillä on RRT-alueen ja matkakeskuksen kehittämistä sekä paljon huonokuntoisia kouluja. Kaikki tietävät rahanmenoa. Jos lahjoitettavat kiinteistöt jäisivät vain rapistumaan, ei sekään olisi hyvä.

Kaupunginarkkitehti: Kouvolalla ei ole vielä tarkkaa tietoa kiinteistöjen kunnosta

Kaupunginarkkitehti Anne Kangasniemi-Kuikka kertoo, että Kouvolalla on edessä on paljon selvitettävää. Sairaalanmäen kiinteistöistä Kouvolan pitää neuvotella maakuntamuseon kanssa.

— Meillä ei ole vielä tarkkaa tietoa siitä, missä kunnossa Sairaalanmäen ja Keskuslaitoksen rakennukset ovat. Saamme sen kyllä selville. Sairaalanmäellä osa rakennuksista on käytössä, osa on tyhjillään. Osassa rakennuksia on myös rakennussuojelullisia arvoja.

Kangasniemi-Kuikan mukaan Eino Forsmanin suunnittelema keuhkotautiparantola vuodelta 1933 on nykyisessä kaavassa suojeltu.

— Sairaalanmäen luonne tulee vanhoista rakennuksista, ja ainakaan minä en haluaisi sitä ihan muuksi muuttaa. Minusta arkkitehtonisesti arvokkaita rakennuksia pitää vaalia. Jos rakennukseen saadaan käyttöä, mahdollisesti yksityinen omistaja, sen mahdollisuus säilyä nykyasussa on paljon parempi kuin jos rakennus on tyhjillään.

Keskuslaitos ja Töyrylä voisivat sopia myöhemmin pientaloalueiksi

Kangasniemi-Kuikan mielestä kaupungin kannattaa punnita huolella, ottaako lahjoituksia vastaan vai ei.

— Kaupunkisuunnittelun tehtävä on kehittää kaupunkia ja miettiä mahdollisuuksia. Varsinkin Kuusaan keskustan lähellä sijaitseva Sairaalanmäki sisältää paljon mahdollisuuksia, mutta myös kustannustekijöitä. Näkisin, että se voisi olla pääosin asumisen alue ja osin palveluiden aluetta.

Töyrylän ja Keskuslaitoksen alueita Kangasniemi-Kuikka pitää mahdollisina pientaloasumisen laajennusalueina, mutta vasta kaukana tulevaisuudessa.

— En usko ainakaan, että ihan heti lähdettäisiin Keskuslaitoksen tai Töyrylän kaavoitusta suunnittelemaan uusiksi.

Carean talousjohtajan Helena Kinnusen mukaan Keskuslaitoksen alueella osa sosiaalipalveluiden rakennuksista on jo tyhjennetty.

— Alueella on ainakin neljästä viiteen rakennusta, jotka kuntayhtymä voisi purkaa omalla kustannuksellaan.

Carean hallituksen jäsenet Birgit Koskela (kok.), Jari Käki (ps.), Paula Werning (sd.) ja varajäsen Jani Heikari (kok.) sekä Carean yhtymäkokouksen puheenjohtaja Jukka Nyberg (sd.) poistuivat kaupunginhallituksen kokouksesta päätöksen ajaksi.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.