Kimolan kanavan tunneli on valmis — Vastaavaa ei muualta Euroopasta löydy, tältä siellä näyttää nyt, katso video

70-metrisen tunnelin tervajaiset juhlitaan huomenna perjantaina.

Kimolan kanavan tunneli on 70 metriä pitkä.
Kimolan kanavan tunneli on 70 metriä pitkä.

Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen Kimolan kanavan kalliotunneli on valmis. Peräti 70 metriä pitkän tunnelin tervajaisia vietetään huomenna perjantaina.

Kimolan kanava yhdistää Kymijoen Päijänteelle ja edelleen Vesijärvelle sekä Keiteleelle ja Kansallisveden reitille.

Kanavan sulutuskorkeus on Suomen korkeimpia, 12 metriä. Kaikkiaan kanavalla on pituutta 5,5 kilometriä. Rakennusurakkaan kuuluvat kanava, sulku, vesiväylä ja kanavan varrella olevien siltojen kunnostus.

Lisäksi kehitetään Kouvolan venesatamapalveluja ja parannetaan vesiväylää Pyhäjärvellä. Rakennustyöt ovat käynnissä ja kanava on tarkoitus avata veneilykaudelle 2020.

24981339.jpg

Voikkaalle tulee veneilykeskus

Kouvolassa kanavayhteys päättyy Voikkaalle. Sinne mietitään parhaillaan veneilijöille ja risteilyaluksille suunnattuja palveluja. Voikkaan Virtakiveen rakennetaan vierasvenesatama. Sinne tulee vierasvenepaikkoja, vuokrapaikkoja sekä laituri risteilyaluksille.

Vierasvenesataman läheisyyteen Hirvelään rakennetaan paikallisia veneilijöitä palveleva satama, joka tarjoaa laituripaikkojen lisäksi säilytyspaikkoja veneille.

Kanavayhteys ja satamaverkoston kehittäminen lisäävät veneilymahdollisuuksia Heinola—Iitti—Kouvola-alueelle. Ne kytkevät seudun vesistöt Päijänteen vesistöön.

Yhtenäinen vesitieyhteys aukeaa Kouvolasta Kansallisveden koillisosaan Pielavedelle ja on yli 400 kilometriä. Matkalla on mahdollisuus yhteentoista sulutukseen.

Kimolan kanava on valtion ja kolmen kunnan Kouvolan, Iitin ja Heinolan yhteinen hanke. Väylävirasto vastaa kanavan rakennuttamisesta, kunnat ylläpidosta. Kanavan kokonaiskustannukset ovat 20,8 miljoonaa euroa, josta kuntien osuutta on yksi kolmasosa.

Kimolan kanava
Kimolan kanava