Kouvolan asukasluku laskee yhä — 372 asukkaan vähennys viime vuoden lopusta ennakoi niukkenevia kunnallisverotuloja

Kouvolan säästötavoitteiden toteutumisen epävarmuus ja sote-palvelujen kustannukset lisäävät paineita kaupungin talouteen. Muutettu talousarvio ylittyi kesäkuussa 5,6 miljoonalla eurolla.

Noora Vilamaa

Tapahtumien aikaan, kuten viime perjantain Taiteiden yössä, Kouvolan keskustassa on vilkasta.
Tapahtumien aikaan, kuten viime perjantain Taiteiden yössä, Kouvolan keskustassa on vilkasta.

Kouvolan kaupungin talous on jatkunut alavireisellä uralla kesällä. Asukasluku on yhä laskenut: kesäkuun lopussa Kouvolassa oli 82 859 asukasta, mikä oli 372 vähemmän kuin viime vuoden lopussa ja vähemmän kuin vuoden 2019 tilinpäätösennusteessa on arvioitu. Vähenevä asukasluku ennakoi pieneneviä verotuloja.

Lisäksi talouteen liittyy merkittäviä epävarmuustekijöitä. Ensimmäinen näistä on säästötavoitteiden toteutuminen. Kaupunki tavoittelee 2,4 miljoonan euron säästöjä käyttötalouteen loppuvuoden aikana. Toimialat etsivät parhaillaan uusia säästömahdollisuuksia, joista pitää tehdä esitykset elokuun loppuun mennessä. Investoinneista on tavoitteena säästää noin 4 miljoonaa euroa.

Toiseksi epävarmuutta on sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannuksista.

Sote-menoissa 4,9 miljoonan ylitys

Tilikauden tuloksen toteuma oli tammi-kesäkuussa – 11,4 miljoonaa euroa. Ennuste on, että koko vuoden tilinpäätös painuu 17 miljoonaa euroa miinukselle.

Muutettuun talousarvioon nähden ylitystä on tullut 5,6 miljoonaa euroa. Sote-kustannuksissa ylitys on 4,9 miljoonaa, joista Kymsote-ostojen osuus on 4,3 miljoonaa euroa. Kaupungin omassa toiminnassa on tullut takkiin 600 000 euroa.

Vakinaisen henkilöstön määrä väheni vuoden alusta 45:llä.

Kesäkuun lopussa vuosikate oli – 0,8 miljoonaa euroa, kun tilinpäätösennusteessa vuosikate on 4 miljoonaa euroa plussalla. Silloin kun vuosikate on negatiivinen, kaupungin säännöllinen rahoitus ei riitä käyttömenoihin. Toisin sanoen Kouvola lainaa rahaa maksaakseen juoksevia kuluja.

Kunnallisveroja kertyi 3,4 miljoonaa euroa vähemmän ja yhteisöveroja 2 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan.

Investointeja toteutunut niukasti

Budjettiin varatuista noin 60 miljoonan euron nettoinvestoinneista on vuoden ensimmäisen puoliskon aikana toteutunut 16,4 miljoonaa euroa eli vajaat 27 prosenttia. Talouden kuukausikatsauksen mukaan investointien toteutuminen painottuu loppuvuoteen.

Kullasvaaran RR-terminaalin rakentamiseen kului tammi-kesäkuussa 4,5 miljoonaa euroa, Kimolan kanavaan 0,9 miljoonaa, Pioneeripuistoon asuntomessualueeseen 0,6 miljoonaa ja keskustan kehittämiseen aseman seudulla 0,3 miljoonaa euroa.

Eläkkeelle lähtijöistä 35:tä prosenttia ei korvattu

Henkilöstöä kaupungilla oli kesäkuun lopussa yhteensä 3 195, joista vakinaisia oli 2 614. Henkilöstöä oli 215 vähemmän kuin toukokuun lopussa. Vakinaisen henkilöstön määrä väheni vuoden alusta 45:llä.

Kesäkuun loppuun mennessä eläkkeelle oli pysyvästi siirtynyt 48 viranhaltijaa tai työntekijää. Heiltä vapautuneista paikoista jätettiin täyttämättä 17 eli 35 prosenttia. Lisäksi osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirtyi kuusi henkilöä.

Muista syistä kuin eläköitymisen vuoksi vapautuneista vakansseista on jätetty pysyvästi täyttämättä 12 eli 28 prosenttia.

Kouvolan kaupunginhallitus merkitsi maanantaina tiedoksi talouden ja henkilöstön tammi-toukokuun ja tammi-kesäkuun kuukausikatsaukset.

Luetuimmat