Hoivakotien asukkaiden koronarokotukset ovat alkaneet Kymenlaaksossa – Lauttarannan asukkaille rokotteita todennäköisesti ensi viikolla

Kymsote on rokottanut tähän mennessä noin 2 000 terveydenhuollon ammattilaista.

Jacob King

Koronarokotukset alkoivat Kymenlaaksossa viime viikolla. Kuvituskuva.
Koronarokotukset alkoivat Kymenlaaksossa viime viikolla. Kuvituskuva.

Hoivakotien asukkaiden rokottaminen koronavirusta vastaan alkoi Kymenlaaksossa perjantaina. Ensimmäiset rokotukset on annettu Kotkassa Hovinsaaren hoivakodissa. Kuusankosken Lauttarannassa asukkaat alkavat saada rokotteita todennäköisesti ensi viikolla.

– Asukkaiden rokotukset ovat alkaneet perjantaina Kotkasta pienellä määrällä, ja ensi viikon aikana saamme lähestulkoon kaikki tehostetun asumispalvelun paikat rokotettua, Kymsoten johtajaylihoitaja Hannele Mattila sanoo.

Lauttarannan työntekijöillä on ollut mahdollisuus saada rokote siitä asti kun Kymsote alkoi rokotteita antaa. Kymsote aloitti koronarokotukset viime viikon maanantaina.

Koska kyse on terveystiedoista, saatavilla ei ole tarkkaa tietoa siitä, moniko Lauttarannan hoitajista on rokotettu.

Sote-ammattilaisia on Kymenlaaksossa rokotettu yhteensä noin 2 000.

Rokote on kaikille vapaaehtoinen, myös asumispalveluiden asiakkaille.

Tartunnan jo saaneet rokotetaan keväämmällä

Lauttarannan kotiutusyksikössä korona on levinnyt sekä työntekijöiden että asukkaiden keskuudessa. Lauttarannassa koronatartunta on todettu 13 työntekijällä ja 27 asiakkaalla. Viisi asukasta on kuollut koronaviruksen saamisen seurauksena.

Niin Lauttarannassa kuin muuallakin rokotetaan ensin ne, jotka eivät vielä ole saaneet koronatartuntaa.

– Jo sairastuneilla on immuniteetti virusta vastaan. Heidät rokotetaan myöhemmin keväällä. Sairastuneiden rokottamiselle ei sinänsä ole esteitä, mutta rokotteista on pulaa, ja koronan vasta-aineet säilyvät elimistössä ainakin puoli vuotta, Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen sanoo.

Koronapotilaita hoitavat rokotetaan ensimmäisenä

Kymsotessa rokotukset alkoivat viime viikolla niin sanotuista kriittisistä työntekijöistä, jotka ovat työssään tekemisissä koronapotilaiden kanssa.

– Meillä on vielä jonkin verran riskiryhmätyöntekijöitä rokottamatta, ja rokotukset jatkuvat rinta rinnan hoivakotien kanssa. On tarkoitus, että muutaman viikon aikana saamme kaikki hoivakodeissa tai ympärivuorokautisessa hoidossa olevat iäkkäät ihmiset rokotettua. He ovat pahin riskiryhmä, Risto Pietikäinen sanoo.

Kymsote noudattaa rokotusjärjestyksessä valtioneuvoston antamia ohjeita.

Ensimmäisenä rokotetaan sellaiset työntekijät, jotka ottavat koronanäytteitä tai ovat päivystyksessä, sairaalaosastoilla tai teho-osastolla hoitamassa koronapotilaita.

– Esimerkiksi kaikkia terveyskeskuslääkäreitä ei vielä rokoteta, koska olemme ohjeistaneet, että koronaoireisena ei saa mennä terveysasemalle.

Kun kriittisissä töissä olevat työntekijät, hoivakotien henkilökunta ja niiden asukkaat on rokotettu, vuorossa ovat muut yli 70-vuotiaat.

Kymsote aloittaa maanantaina neuvottelut siitä, miten yksityisellä puolella toimivien riskiryhmiä hoitavien työntekijöiden rokotukset hoidetaan.

– Pyrimme toimittamaan rokotteita myös yksityisille lääkäriasemille, jotta ne voivat rokottaa riskiryhmien kanssa toimivat työterveysasiakkaansa.

"Tavalliset kansalaiset" rokotetaan keväällä

Nuoret ja nuorehkot perusterveet asukkaat, jotka eivät kuulu riskiryhmään, ovat rokotejärjestyksessä viimeisenä.

– Parhaassa tapauksessa sitä porukkaa voitaisiin alkaa rokottaa aikaisintaan maaliskuussa tai huhtikuun alussa. Tämä ja seuraava kuukausi menevät todennäköisesti iäkkäitä ja muita riskiryhmiä rokottaessa, Pietikäinen arvioi.

Kun joukkorokotukset alkavat, Kymsote tiedottaa niiden saamisesta erikseen.

Rokotustahti riippuu myös siitä, missä vaiheessa Euroopan lääkevirasto hyväksyy AstraZeneca-lääkeyhtiön kehittämän rokotteen käyttöön Euroopassa. Hyväksyntää odotetaan tammikuun lopulla.

– Niitä rokotteita pitäisi tulla paljon sitten kun niitä aletaan saada.

Juttua päivitetty kello 14.39: tarkennetut tiedot.