Kaakkois-Suomen poliisin rikoskomisarion valinnassa ei tehty virhettä – Itä-Suomen hallinto-oikeus ei edes käsitellyt vahingonkorvausta

Moises Garibay

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Itä-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisarion viran nimitykseen liittyvän valituksen. Hallinto-oikeus katsoo antamassaan päätöksessä, että rikoskomisarion nimityksessä ei tapahtunut virhettä. Hallinto-oikeus jätti myös tutkimatta yhden tehtävään hakeneen jättämän vahingonkorjausvaatimuksen.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö nimitti syksyllä 2019 kolmesta hakijasta rikoskomisarion virkaan näkemyksensä mukaan pätevimmän hakijan. Haastatteluja ei tehty.

Yksi virkaa hakeneista katsoi tulleensa valinnassa syrjityksi ja valitti nimityspäätöksestä Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Hän myös haki hallinto-oikeudessa 29 000 euron vahingonkorvausta palkanmenetyksestä. Nimityksestä valittanut piti itseään hakijoista ansioituneimpana ja pätevimpänä. Hänen mielestään nimitysperusteita ei ole arvioitu kokonaisuutena eikä hakijoita kohdeltu tasapuolisesti. Hän epäili nimityspäätöksen johtuneen siitä, että oli itse joitakin vuosia sitten ajautunut valinnan tehneiden esimiesten epäsuosioon eikä häntä sen takia haluttu valita tehtävään.

Hallinto-oikeus ei ottanut käsiteltäväkseen vahingonkorvausta, koska niiden ratkaiseminen ei kuulu hallinto-oikeuden toimivaltaan.

Hallinto-oikeuden mielestä poliisipäällikkö ei ollut päättäessään rikoskomisarion nimitystä ylittänyt nimittävälle viranomaiselle kuuluvaa harkintavaltaa, eikä päätös ollut muutoinkaan lainvastainen.

Luetuimmat