Kuusankoskella innostetaan nuoria suunnistamaan älypuhelimen avulla — Kettumäen ja Hirvimäen ympäristöön avattiin perjantaina Mobo-suunnistusrata

Kouvolassa on jo neljä mobiilisuunnistusrataa. Ne sijaitsevat Palomäellä, Kuusankoskella, Ummeljoella ja Anjalan Känkkärässä. Jaalaan on suunnitteilla mobiilisuunnistusrata.

Jussi Lopperi

Mobiilisuunnistukseen tarvitsee vain älypuhelimen ja Mobo-sovelluksen.
Mobiilisuunnistukseen tarvitsee vain älypuhelimen ja Mobo-sovelluksen.

Kuusankoskelle avattiin perjantaina Mobo-suunnistusrata.

Radalla on 14 rastia, jotka on sijoitettu Hirvimäen ja Kettumäen alueelle. Jos radan kulkee järjestyksessä, sillä on mittaa reilut viisi kilometriä.

Kymintehtaan koulun 8.-luokkalaisten liikuntaryhmä pääsi testaamaan rataa ensimmäisenä.

Kuusankoskelaisen Arttu Kortelaisen mielestä sovellus toimi hyvin ja idea vaikutti hyvältä.

— Voi olla, että tulen vapaa-ajallakin suunnistamaan.

Koululaiset kulkivat radalla reilun kilometrin pätkän.

Mobo-suunnistaminen on nykyaikainen versio perinteisistä kiintorasteista. Suunnistaja tarvitsee vain sovelluksen ja älypuhelimen.

Aloittelija pääsee helposti alkuun ja kokeneempi suunnistaja voi tehdä sovelluksen avulla esimerkiksi karttaharjoituksen.

Kuusankosken Urheiluseuran ja UPM Kymin suunnittelemalla mobiilisuunnistusradalla halutaan innostaa erityisesti nuoria.

— Nuoret ovat kiinnostuneita tekniikasta ja näppäriä sen kanssa. Mobiilisuunnistamaan on helppo lähteä, vaikka vähän ohimennen, Kuusankosken Urheiluseuran Sanna Karjalainen sanoo.

Jussi Lopperi

Arttu Kortelainen (oikealla), Elias Kiiski (vasemmalla) ja Oskari Pajari pääsivät perjantaina testaamaan Kuusankosken uutta mobiilisuunnistusrataa.
Arttu Kortelainen (oikealla), Elias Kiiski (vasemmalla) ja Oskari Pajari pääsivät perjantaina testaamaan Kuusankosken uutta mobiilisuunnistusrataa.

Mobiilisuunnistusrata haluttiin nimenomaan Kuusankosken urheilupuiston lähettyville, sillä usea koulu on lähellä ja monet koululaiset käyvät urheilupuistossa liikuntatunneilla.

Esimerkiksi Kymintehtaan koulun yläkoululaiset käyvät usein liikuntatunneilla Kuusankosken urheilupuistossa, sillä koulun liikuntatilat ovat pienet.

— Normaalisti tulemme tänne linja-autolla, mutta tänään tulimme polkupyörillä. Eipä tuo nyt pitkä matka ole, liikunnanopettaja Sami Toivakka kertoo.

Toivakan mukaan ryhmä oli innoissaan päästessään testaamaan rataa ensimmäisinä.

— Yleensä suunnistamme koulumme takana olevalla pururadalla.

Toivakan mukaan mobiilisuunnistusrata helpottaa myös liikunnanopettajien työtä, sillä nyt heillä on valmis rata, eikä rasteja tarvitse suunnitella joka kerta uudelleen.

— Täälläkin radan voi suorittaa usealla eri tavalla. Siitä voi tehdä vain osan tai mennä rastit eri järjestyksessä.

Mikään uusi juttu mobiilisuunnistaminen ei ole. Kouvolassa on tällä hetkellä kolme muutakin Mobo-suunnistusrataa. Ratoja löytyy Palomäeltä, Ummeljoelta ja Anjalan Känkkärästä. Suomessa ratoja on useita satoja.

Karjalaisen mukaan Jaalaan on suunnitteilla mobiilisuunnistusrata.

— Katsotaan, saadaanko se jo ensi vuonna avattua, Karjalainen sanoo.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset