Tokasikajuttu kuvaa Pertti Kurikan Nimipäivien viimeisiä vuosia

J-P Passi / Mouka Filmi 2017

Tokasikajuttu kertoo punkbändi Pertti Kurikan Nimipäivien viimeisistä vuosista. Dokumentti nähdään Kolahtaako?-viikon ohjelmistossa Kotkassa lauantaina 6.10.

Hauskempi, mutta haikeampi kuin edeltäjänsä. Näin kuvailee ohjaaja J-P Passi uutta Tokasikajuttu-elokuvaa, joka kertoo jouluna 2016 lopettaneen Pertti Kurikan Nimipäivien viimeisistä vaiheista.

Dokumentti on itsenäinen jatko-osa vuonna 2012 ilmestyneelle Kovasikajutulle. Se kuvasi kehitysvammaisten punkbändin alkutaipaletta ja huipulle nousemista. Nyt Passi ja toinen ohjaaja Jukka Kärkkäinen keskittyvät yhtyeen kolmeen viimeiseen vuoteen eli nousu- ja laskukiitoon.

Olemme kulkeneet samaa reittiä kahdeksan vuoden ajan.

Elokuva käy läpi bändin sisäisiä jännitteitä ja vuoden 2015 Euroviisuihin liittyneitä odotuksia.

— Tokasikajutussa seurataan bändin kipuilua kitaristi Pertti Kurikan lopettamispäätöksen jälkeen. Toisaalla ovat Euroviisut, niiden tuomat suorituspaineet ja valtava mediahuomio. Vaikka nytkin on mukana paljon huumoria, tunnelma on synkempi kuin ensimmäisessä osassa, Passi toteaa.

Kulttimaineessa

Kulttimaineeseen noussut Kovasikajuttu toi Pertti Kurikan Nimipäivät koko kansan tietoisuuteen. Elokuvataiteen valtionpalkinnon ja kaksi Jussi-palkintoa saanut dokumentti keräsi myös useita tunnustuksia kansainvälisiltä filmifestivaaleilta.

— Kovasikajuttu oli yllätyshitti. Ehkä menestys liittyy näkökulmaan, siihen kuinka ihmisiä kohdataan, ja ovathan bändin jäsenet tosi kiinnostavia jätkiä, Passi sanoo.

Alun perin ohjaajakaksikon ei ollut tarkoitus tehdä elokuvalle jatko-osaa.

— Jukalta ja minulta kyseltiin Kovasikajutulle jatkoa, mutta sanoimme aina ei. Ensi-illan jälkeen kiersimme vielä vuoden ajan ulkomaisia elokuvafestivaaleja bändin kanssa. Tämän jälkeen meni noin puoli vuotta eri teillä, mutta sitten heräsi ajatus jatko-osasta. Kun Pertti ilmoitti jäävänsä eläkkeelle, tajusimme, että kello alkoi käydä.

Tokasikajuttua oli kuvattu noin puoli vuotta, kun ohjaajat kuulivat bändin ideasta osallistua Uuden musiikin kilpailuun ja sen myötä Wienissä pidettäviin Euroviisuihin.

— Tällöin ymmärsimme, että viimeistään nyt dokumentin ainekset ovat kasassa.

Bändi itse tykkää

Passi kertoo, että toisen elokuvan kuvausten aloittaminen oli helppoa, sillä työryhmän ja bändin jäsenten välillä oli jo valmiiksi hyvä ystävyyssuhde.

— Olemme kulkeneet samaa reittiä meolkein kahdeksan vuoden ajan. Tunnemme olevamme samaa porukkaa, myös kuvaajana ja toisena käsikirjoittajana toiminut Passi sanoo.

Passin mukaan päätähdet ovat antaneet uudesta dokumentista värikkäitä kommentteja. Pertti Kurikka antoi elokuvalle kymmenen pistettä. Laulaja Kari Aalto nokitti kitaristia lisäämällä kympin päälle papukaijamerkin. Basisti Sami Helle puolestaan arvioi, että uudesta dokumentista voi tulla vähän parempi kuin Kovasikajutusta. Rumpali Toni Välitalon mielestä leffa oli niin hyvä, koska siinä oli Mikko Alatalo.

Kotimaisiin elokuvateattereihin dokumentti saapuu 13. lokakuuta. Katso elokuvan trailer täältä.

Pertti Kurikan Nimipäivät

Vuosina 2009–2016 toiminut suomalainen punkyhtye. Sen jäsenet olivat Pertti Kurikka (kitara), Kari Aalto (laulu), Sami Helle (basso) ja Toni Välitalo (rummut).

Yhtye edusti Suomea vuoden 2015 Euroviisuissa Wienissä kappaleellaan Aina mun pitää.

Bändistä on tehty kaksi dokumenttielokuvaa Kovasikajuttu (2012) ja Tokasikajuttu, joka saa ensi-iltansa 13.10.17.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.