Iitin talousarviossa ei suurta draamaa — Sorronniemen tiestön päällystystä aikaistettiin

Kun kyläkuitulaina saatiin alta pois, talousarvion käsittely sujui varsin sutjakkaasti. Investoinnit puhuttivat ja äänestyttivät eniten.

Katja Juurikko

SDP:n Eemeli Lehtinen ja keskustan Merja Lonka olivat kyläkuitulainan antamisesta eri mieltä.
SDP:n Eemeli Lehtinen ja keskustan Merja Lonka olivat kyläkuitulainan antamisesta eri mieltä.

Iitin kunnanvaltuusto äänesti tiistaisessa kokouksessaan neljästä investoinnista.

Sorronniemen tiestön päällystykseen vuodelle 2020 varatut 190 000 euroa siirrettiin yksimielisesti ensi vuodelle. Muutosta esitti Riitta Alestalo (kok.).

Mankalan riippusillalle varattu 30 000 euroa poistettiin talousarviosta Alestalon toisen muutosesityksen jälkeen.

Hannu Suhosen (vasen ryhmä) esitys oli, että satama- ja laituriratkaisujen kehittämiseen varatuista rahoista poistetaan 55 000 euroa. Kehittämiseen olisi jäänyt 40 000 euroa.

Äänestyksessä Suhosen esitys hävisi äänin 20—4. Kaksi oli poissa ja yksi äänesti tyhjää.

Markku Saarelma (sd.) esitti, että talousarviosta poistetaan ensi vuodelta 250 000 euron osuus haja-asutusalueen laajakaistayhteyksiin.

Varaus jäi talousarvioon äänin 14—11. Kaksi oli poissa.

Tasokorjaus sote-menoihin

Hallinto- ja talousjohtaja Jarkko Salonen toivoi alustuspuheenvuorossaan, että Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän sitoutuminen arvioituun määrärahaan kestäisi koko ensi vuoden.

Iitin kunta on tehnyt tasokorjauksen sote-menoihin. Ensi vuonna sote-puolen menoiksi on arvioitu 24 miljoonaa euroa. Suuria yllätyksiä ei pitäisi Salosen mukaan olla tulossa.

Lonka oli pettynyt kyläkuitupäätökseen

Keskustan ryhmäpuheenjohtaja Merja Lonka totesi, että ne jotka vastustivat kyläkuitulainaa, voivat itse vastata kuntalaisille tekemisistään.

Tulevan vuoden haasteista hän nosti esille aina kasvavat sote-menot ja jatkuvat laskutusepäselvyydet.

— Kunnanhallitustyöskentely on ollut todella haastavaa ja työlästä. Keskustalaisille iso kuva on selvä. Keskusta uskoo ihmisiin ja ihmisten elinmahdollisuuksien parantamiseen.

Veronkorotuksilla lisää rahaa kassaan

SDP:n ryhmäpuheenvuoron pitänyt Eemeli Lehtinen aloitti suurilla investoinneilla. Esimerkiksi Kausalan päiväkoti-investointi lisää kunnan lainamäärää merkittävästi.

— Veronkorotuksilla saadaan kunnan kassaan tuottoja. Pääasiallinen tavoite on siinä, että laihojen vuosien jälkeen pystyttäisiin luomana puskuria myös sinne tulevaan.

Talousarvioesitys on vajaat 400 000 euroa ylijäämäinen.

Kokoomuksen Markku Yli-Kaitala totesi, että hyvinvointiyhtymälle menevät eurot on saatava entistä paremmin hallintaan. Menneiden vuosien sote-yllätyksiin ei ole enää varaa.

— Talousarviossa on sisällä hankkeita, joihin on mahdollista saada ELY-rahaa. Tarvitsemme tällaisia hankkeita, jotta saamme käännettyä elinvoiman kasvuun.

Sosiaalijohtajan palkkaus pois

Talousarvion käsittelyssä Janne Aalto (kesk.) esitti, että esityksessä oleva osa-aikaisen ja määräaikaisen sosiaalijohtajan palkkaus poistetaan.

Äänin 14—12 sosiaalijohtajan palkkaus poistettiin talousarviosta. Yksi valtuutettu äänesti tyhjää.

Aallon esitys yksityistieavustusten palauttamisesta entiselle tasolle meni läpi selvin numeroin. Yksityisteille lisättiin ensi vuodelle 20 000 euroa.

Iitin kokonaismenot kasvavat ensi vuonna yli 14 prosenttia tähän vuoteen verrattuna. Kokonaismenojen kasvu vajaaseen 55 miljoonaan euroon selittyy normaalia mittavimmilla investoinneilla.

Suurin investointi on Kausalan päiväkoti, jonka hintalappu on 3,8 miljoonaa euroa.

Verotuloja reilut 25 miljoonaa

Verotuloja Iitti saa ensi vuonna reilut 25,4 miljoonaa euroa. Tämän vuoden talousarvioon verrattuna kasvua on vajaat 1,4 miljoonaa euroa.

Iitti korottaa kiinteistöveroprosentteja ensi vuodelle 0,15 prosenttiyksiköllä lukuun ottamatta voimalaitoksia.

Kunnan tuloveroprosentti pysyy 20,75:ssä.

Iitin henkilöstömenot ovat ensi vuonna vajaat 10,6 miljoonaa euroa. Tämän vuoden talousarvioon verrattuna kasvua on 3,1 prosenttia.

Syyskuun lopussa kunnalla oli 219 työntekijää, joista 164 oli vakituisia ja 55 määräaikaisia.

Uusimmat uutiset