Oikeusministeri oli kuin kotonaan yksityisessä päiväkodissa Myllykoskella — ”Olemme kokoomuksessa yrittäneet tuoda vaihtoehtoja ihmisille”

Oikeusministerin työviikko alkoi maanantaiaamuna Luontopäiväkoti Pihlajassa.

Moises Garibay

Päiväkodin esimies Matilda Metsäketo otti ministerin vastaan maanantaina aamuyhdeksän jälkeen.
Päiväkodin esimies Matilda Metsäketo otti ministerin vastaan maanantaina aamuyhdeksän jälkeen.

— Oletteko koko päivän metsäretkellä?

— Eiiiiii!

— Paistatteko makkaraa?

— Eiiiii!

Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) kysymykset naurattivat Luontopäiväkoti Pihlajan lapsia maanantaiaamuna Myllykoskella.

Häkkänen: ”Vaihtoehtoja ihmisille”

Häkkänen oli kokoomusministerinä kuin kotonaan norjalaisomisteisessa yksityisessä päiväkodissa.

64-paikkaisen Pihlajan päiväkodin omistaa Norlandia Päiväkodit oy. Yksikön esimies Matilda Metsäketo kertoo, että päiväkodissa on kolme ryhmää: alle 3-vuotiaat, 3—5-vuotiaat ja esikoululaiset.

— Olemme kokoomuksessa yrittäneet tuoda vaihtoehtoja ihmisille, Häkkänen kertoo kantansa valinnanvapauden lisääntymisestä.

Matilda Metsäketo kertoo olleensa aiemmin töissä julkisella puolella. Kun Pihlaja avattiin viime vuonna, siirtyi hän yksityisen puolen työntekijäksi.

Hänen mielestään yksityisellä puolella on enemmän kehityshalukkuutta.

— Julkisella puolella on ehkä enemmän urauduttu entiseen, hän kuvaa työskentelyntotesi eroja.

Häkkänen arvioi, että paikoin noudatetaan ”vanhan liiton meininkiä”, jolloin asiat tehdään rutiinilla samalla tavoin kuin aina aiemminkin.

Kouvolan lasten ja nuorten lautakunnassa käsiteltiin elokuussa valtuustoaloitetta, jossa haluttiin rajata voitontavoittelua varhaiskasvatuksessa.

Aloitteessa todettiin muun muassa näin: ”Suurten päiväkotifirmojen voitto tehdään myös työntekijöiden kustannuksella, sillä pääsääntöisesti yksityisellä alalla maksetaan huonompia palkkoja kuin julkisella puolella.”

Kaupunki totesi vastauksessaan, että palvelujen järjestämisen kannalta olisi hyvä, että eri alueilla olisi vaihtoehtoisia palveluja ja että yksityisen palvelun
osuus ei nousisi liian korkeaksi.

Kahdeksan vai seitsemän kasvattajaa?

Varhaiskasvatuslain mukaan päiväkodeissa on oltava yksi kasvattaja kahdeksaa yli kolmevuotiasta lasta kohden. Alle kolmevuotiaissa yhtä kasvattajaa kohden lapsia saa olla neljä. Kunnat voivat kuitenkin halutessaan noudattaa vanhaa suhdelukua.

— On sääli, että tuo suhdeluku nostettiin kahdeksaan, Kouvola noudattaa seitsemää, kuten mekin. Erilaiset suhdeluvut eriarvoistavat vanhempia, Metsäketo sanoo.

Toisaalta Kouvola on rajoittanut päivähoito-oikeutta enintään 20 viikkotuntiin niiltä lapsilta, joiden vanhemmista ainakin toinen on kotona.

Kiusaamisen ehkäisysuunnitelma

Häkkänen sanoo, että syrjäytymisen yhtenä olennaisena syynä ovat oppimisvaikeudet. Näiden oppimisvaikeuksien tunnistaminen ja niiden syihin puuttuminen jo varhaiskasvatusvaiheessa olisivat hyviä keinoja syrjäytymisen ehkäisemiseen.

Ministeri halusi päiväkotivierailunsa lopuksi tietää, miten päiväkodissa puututaan kiusaamiseen.

— Meillä on oma kiusaamisen ehkäisysuunnitelma, Metsäketo vastaa.

Hänen mukaansa myös vanhemmat ovat mukana pohtimassa kiusaamisen syitä ja seurauksia sekä puuttumiskeinoja kiusaamiseen.

— Tavoitteena on sekin, että ketään ei leimata kiusaajaksi. Kysymys on hyvin usein siitä, että lapsella ei ole taitoja leikkiä.

Ennen lähtöään Häkkänen potki jalkapalloa lasten kanssa. Hyvät otteet eivät jääneet ministeriltä huomaamatta.

— Täällähän on kovia jalkapallon pelaajia!