Tykkimäen Star Flyerin kaltaisen huvipuistolaitteen onnettomuudessa Ranskassa kuoli yksi ja toinen loukkaantui vakavasti — Kuvien perusteella Star Flyer on uudempi ja turvallisempi, sanoo toimitusjohtaja Sakari Pasanen

24-vuotias nainen kuoli ja 20-vuotias nainen loukkaantui Tykkimäen Star Flyerin kaltaisen ketjukarusellin onnettomuudessa tivolissa Ranskan Firminyn kaupungissa maanantaina.

Jussi Lopperi

Tykkimäen Star Flyer on ollut kymmenen vuoden ajan suosittu laite. Joskus se on pysähtynyt yläilmoihin, mutta vaaratilanteita ei toimitusjohtaja Sakari Pasasen mukaan ole ollut.
Tykkimäen Star Flyer on ollut kymmenen vuoden ajan suosittu laite. Joskus se on pysähtynyt yläilmoihin, mutta vaaratilanteita ei toimitusjohtaja Sakari Pasasen mukaan ole ollut.

Kouvolan Tykkimäen huvipuiston toimitusjohtaja Sakari Pasanen on nähnyt kuvia Ranskassa kiertävän tivolin käyttämästä ketjukarusellista, joka tunnetaan nimellä Sky Flyer.

— Laite on toimintatavaltaan samantyyppinen, mutta näkemieni kuvien perusteella se on vanhempi ja esimerkiksi penkit ovat erilaiset kuin Star Flyerissä.

Hän kertoo, että vuonna 2009 uutena Tykkimäkeen ostettua Star Flyeriä huolletaan tunnontarkasti, kuten kaikkia muitakin huvipuiston laitteita. Huollot kirjataan erilliseen huoltokirjaan.

— Turvallisuus on meillä arvo numero yksi. Siitä emme tingi.

Tykkimäen huoltohenkilöstö tekee Star Flyerille ja kaikille muille laitteille isomman vuosihuollon talvella. Kesällä on pienempiä huoltoja, ja huvipuiston aukiolopäivinä huoltoporukka käy läpi kaikkien laitteiden kunnon ennen puiston porttien aukeamista.

— Jos laitteen huoltokirjasta puuttuu siltä aamulta tarkastusmerkintä, sitä ei saa käyttää.

Lisäksi ulkopuolinen tarkastusyksikkö käy ennen kauden avausta ja kerran kuukaudessa kauden aikana tarkastamassa laitteet, Pasanen kertoo.

— Heillä on oma tarkastusohjelmansa. Sen avulla he voivat katsoa, että meidän oma laitehuoltomme on ajan tasalla eikä ole unohtanut mitään.

Jos laitteen huoltokirjasta puuttuu siltä aamulta tarkastusmerkintä, sitä ei saa käyttää. — Sakari Pasanen

Janne Lehtonen

Star Flyer -ketjukaruselli nostaa kyytiläiset 72 metrin korkeuteen kokemaan vauhdin hurmaa ja näkemään komeita maisemia.
Star Flyer -ketjukaruselli nostaa kyytiläiset 72 metrin korkeuteen kokemaan vauhdin hurmaa ja näkemään komeita maisemia.

Star Flyer joskus jumittanut, ei vaaratilanteita

Pasasen mukaan vielä on vaikea sanoa, mitä Ranskan onnettomuudessa tapahtui. Turman uhrit olivat 30 metrin korkeuteen nousevan ketjukarusellin kyydissä, kun he tuntemattomasta syystä sinkoutuivat kannatinpalkin alla roikkuvasta penkistä.

Mediassa on esiintynyt Pasasenkin tietoon tulleita teorioita muun muassa siitä, että kiertävässä tivolissa kaksi laitetta olisi asennettu liian lähelle toisiaan ja Sky Flyerin kannatinpalkki olisi pettänyt törmäyksen takia.

Alueella on myös kerrottu olleen voimakkaita tuulenpuuskia turma-aikana. Kouvolassa Star Flyerin kymmenvuotisen käytön aikana isompia ongelmia ei ole ollut.

— Jokusen kerran karuselli on ollut parikymmentä minuuttia pysähdyksissä ylhäällä. Se on tuotu manuaalisesti ja hitaasti alas. Vaaratilanteita ei ole aiheutunut.

Tykkimäen Star Flyer -karuselli nousee 72 metrin korkeuteen. Asiakas voi valita kaksi nopeutta, joko rauhallisen maisema-ajon tai vauhtiajon. Vauhtiajossa karusellin vauhti nousee 70 kilometriin tunnissa.

Katja Juurikko

Tykkimäen laitteita huolletaan säännöllisesti. Arkistokuvassa huoltomiehet oikealta Tomi Mättö, Aki Luomala, Rami Perheenmies ja Aleksi Simpanen.
Tykkimäen laitteita huolletaan säännöllisesti. Arkistokuvassa huoltomiehet oikealta Tomi Mättö, Aki Luomala, Rami Perheenmies ja Aleksi Simpanen.

Talvikaudella huoltojen aika

Nyt huvipuisto on kiinni ja edessä ovat talvikauden vuosihuollot. Niihin kuuluu esimerkiksi Star Flyerin vastapainovaijerien uusiminen.

Ensi kauden laitesuunnitelmista Pasanen on vielä vaitonainen. Sisäaktiviteettipuistoilla Action Parkeilla niin Kouvolassa kuin Lahdessa on sesonkiaika.

— Action Parkeissa on käynyt kova kuhina varsinkin Kouvolassa. Ne ovat tehneet toiminnastamme ympärivuotista. Kesällä ne pidentävät turistien viipymistä kaupungissa.

Tänä syksynä Tykkimäen huvipuisto irtisanoi kaksi työntekijää, jotka työskentelivät huvipuistoyrityksen toimistossa.

— Yhdistimme kaksi tehtävää. Uuteen tehtävään sopivan henkilön haku on käynnissä.

Hän sanoo, että irtisanomiset eivät vaikuta ensi kesän kausityöntekijöiden määrään.

— Meillä oli kuluneella kaudella 200 kausityöntekijää, eikä siihen tule muutosta. Tarvitsemme saman määrän ensi kesänäkin eri toimintoihin, että hommat toimivat.