Elimäen kouluissa sisäilmaongelmia ja korjaustarvetta, tilojen käyttöä ei rajoiteta

Katja Juurikko

Elimäen lukio ja yläkoulu kaipaavat mittavaa korjausta tulevaisuudessa.
Elimäen lukio ja yläkoulu kaipaavat mittavaa korjausta tulevaisuudessa.

Elimäen yhtenäiskoulun ja lukion sisäilmatarkastuksissa on löydetty ongelmia, jotka eivät vaadi välittömiä laajempia toimenpiteitä.

Ongelmat tulivat ilmi rutiinitarkastuksessa, jossa tarkasteltiin rakennusten korjaustarvetta. Vakavia sisäilman aiheuttamia terveysongelmia ei ole havaittu.

Alakoulussa ongelmana on ollut riittämätön ilmanvaihto. Pikaista reagointia vaativat korjaustoimenpiteet tehtiin kevään aikana. Yläkoulun ja lukion puolella ongelmat ovat laajemmat ja liittyvät enemmän rakennuksen ikääntymiseen.

Yläkoulun ja lukion tilanne oli yllätys. Korjaustoimenpiteet tulevat olemaan mittavat ja edellyttävät suuria investointeja.

— Asiasta on puhuttu Kouvolan kaupungin johtoryhmälle. Minkäänlaisia päätöksiä ei ole vielä tehty, kertoo Kouvolan kaupungin ympäristöterveystarkastaja Reijo Pesonen.

Syksyllä koulujen toiminta jatkuu normaalisti ja mitkään havaitut ongelmat eivät ole kovin vakavia tai aiheuta merkittävää terveysriskiä.

— Tilanne ei ole läheskään yhtä hälyttävä, jos verrataan Valkealan kirkonkylän kouluun. Henkilökuntaa ja oppilaiden vanhempia on tiedotettu asiasta ja tilanne on hyvin hallinnassa. Vain muutama oppilas oli oireillut ja jos oireita on, tulee olla yhteydessä kouluterveydenhuoltoon.

Ensiaputoimenpiteinä koulukeskuksessa toteutetaan ilmanvaihdon säätöjä ja putkikanaalien alipaineistusta. Korjaustoimenpiteet eivät kestä kauaa ja niiden on tarkoitus valmistua ennen koulujen alkua.

Tänä kesänä Kouvolan kouluissa ja päiväkodeissa tehdään pääasiassa kiinteistöjen kunnossapitoon liittyviä korjauksia. Lähitulevaisuudessa edessä on rakennustöitä.

Sekä Valkealaan että Sarkolaan rakennetaan uudet koulut. Anjalassa ja Inkeroisissa tiedostetaan tarve uudelle koululle, mutta sijainnista ei ole vielä tehty päätöstä.

— Kouvolassa korjausvelkaa on paljon, mutta homma on hallinnassa ja tilanne näyttää kaiken kaikkiaan hyvältä. Viisi vuotta sitten tilanne oli paljon pahempi. Nyt on saatu paljon isoja hankkeita menemään eteenpäin, mutta tekemistä riittää.

Anna-Elina Perttula

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.