Kouvolan ja Kuusankosken kaukolämpöverkkoa kuvataan helikopterista – Pimeällä tehtävästä lennosta voi aiheutua meluhaittaa

Verkosta etsitään vuotoja ennen lämmityskauden alkua.

Gridjet

Lämpökamerakuvaus toteutetaan auringonlaskun jälkeen, koska maanpinta on silloin tasalämpöinen.
Lämpökamerakuvaus toteutetaan auringonlaskun jälkeen, koska maanpinta on silloin tasalämpöinen.

Kouvolassa tutkitaan lähiviikkoina kaukolämpöverkkoa lämpökameran ja helikopterin avulla. Kameralla tutkitaan maanpinnan lämpötilaeroja mahdollisten lämpövuotojen ja eristevaurioiden paikantamiseksi.

KSS Lämmön tilaaman työn toteuttaa helsinkiläinen yhtiö Gridjet, joka tekee erilaisia tarkastuslentoja kaikkialla Suomessa. Tarkka ajankohta ei vielä ole tiedossa. Toimitusjohtaja Pekka Ristolaisen mukaan lento tehdään alkavalla tai ensi viikolla. Kuvauksia tehdään Kouvolan keskustaajaman ja Kuusankosken alueilla.

– Ajankohta riippuu säästä. Kelin pitää olla aika hyvä, koska lennämme yöllä.

Helikopteri lentää auringonlaskun jälkeen, koska maanpinta on silloin tasalämpöinen ja liikennettä on vähän. Ristolaisen mukaan alueella lennetään yhden illan aikana noin viisi tuntia. Tästä voi seurata ajoittaista meluhaittaa.

Ristolainen kuvailee työtä kaistalennoksi.

– Kuvattava alue on jaettu kuvauskaistoihin, joiden pituus määräytyy sen mukaan, paljonko alueella on kaukolämpöverkkoa. Kaistat lennetään läpi 300 metrin korkeudessa, ja sitten käännytään seuraavalle kaistalle.

Lennolla otetut kuvat käyvät myöhemmin läpi tietokoneanalyysin, jonka jälkeen lämpimät kohdat näkyvät kuvissa punaisina alueina.

– Niistä tehdään tarkemmat mittaukset, ja jos lämpötila on kovin korkea, on syytä olettaa vuotoa tai eristevauriota, Ristolainen kertoo.

Gridjet

Lämpökamerakuvassa mahdolliset vuotokohdat näkyvät punaisina. Kuva ei ole Kouvolasta.
Lämpökamerakuvassa mahdolliset vuotokohdat näkyvät punaisina. Kuva ei ole Kouvolasta.

Verkon vanhimmat osat 1970-luvulta

KSS Lämmön rakennuttamispäällikkö Jarkko Vanhatalo kertoo, ettei lämpökameralentoja tehdä Kouvolassa säännöllisin väliajoin. Edellisestä kerrasta on noin viisi vuotta.

– Haluamme lämmityskauden alla katsoa, löytyykö kaukolämpöverkostosta orastavia vuotoja. Niihin on parasta päästä käsiksi hyvissä ajoin eikä vasta sitten, kun maa alkaa höyrytä tai lumet sulavat päältä. Mitä aikaisemmin vikoihin päästään käsiksi, sitä vähemmän haittaa korjaustöistä on lämmönjakelulle.

Kouvolan kaukolämpöverkko ikääntyy vähitellen. Sitä on alettu rakentaa 1970-luvulla, joten vanhimmat osat ovat pian 50-vuotiaita.

– Vuototiheys alkaa pikkuhiljaa kasvaa, mutta missään katastrofaalisessa tilanteessa ei olla. Verkkoa saneerataan eli vanhimpia osuuksia rakennetaan uusiksi.