Utin helikopterit harjoittelevat pimeälentoa tammi- ja huhtikuussa – Lennoista voi aiheutua meluhaittaa

Kopterit lentävät ajoittain matalalla ja tekevät maastolaskuja harjoitusten aikana.

Jussi Lopperi

Utin jääkärirykmentin pimeälentoharjoituksiin osallistuu NH90- ja MD500-helikoptereita. Kuvassa NH90-kuljetuskopteri.
Utin jääkärirykmentin pimeälentoharjoituksiin osallistuu NH90- ja MD500-helikoptereita. Kuvassa NH90-kuljetuskopteri.

Utin jääkärirykmentin helikopteripataljoonan pimeälentoharjoitukset alkavat maanantaina 18. tammikuuta. Harjoituksia järjestetään tammikuussa viikoilla 3 ja 4 sekä huhtikuussa viikoilla 15 ja 16.

Koulutuslentoja tehdään NH90-kuljetushelikoptereilla ja MD500-kevythelikoptereilla. Kopterit lentävät ajoittain matalalla ja tekevät maastolaskuja harjoitusten aikana.

Lennoilla saatetaan käyttää myös valonheittimiä ja soihtuja, joiden valokeilat voivat olosuhteista riippuen näkyä hyvinkin kauas.

Lennot keskittyvät noin 150 kilometrin säteelle Utin lentokentästä. Koulutusviikkoina lentotoiminta alkaa pääsääntöisesti maanantai-iltaisin ja päättyy torstain ja perjantain välisenä yönä. Lennot aloitetaan kello 17 jälkeen pimeän tultua ja lopetetaan viimeistään kello 4.

Koulutusviikoille sattuvina arkipyhinä helikopterit eivät lennä.

Lennoista voi aiheutua meluhaittaa. Helikopteripataljoona pyrkii vähentämään sitä toimimalla mahdollisuuksien mukaan harvaan asutuilla alueilla ja noudattamalla melua vähentäviä lentomenetelmiä.

Pimeälentoharjoitukset liittyvät helikopterimiehistöjen koulutukseen ja virka-apuvalmiuteen kuuluvan pelastuspäivystyksen harjoitteluun.

Kopterit osallistuvat myös puolustusvoimien sotaharjoituksiin. Silloin lentotoiminta voi olla ympärivuorokautista ja poiketa pimeälentokoulutuksen toiminta-alueesta.