Yli kolmevuotiaiden lasten ryhmäkokoja pienennetään päiväkodeissa — Kouvolaan ei ole luvassa muutoksia, mutta todennäköisesti korvaus valtiolta

Kouvolassa ryhmäkoko on ollut jo kauan vaaditut seitsemän lasta hoitajaa kohden.

Jussi lopperi

Varhaiskasvatuksen ryhmäkoko pienenee yhdellä lapsella hoitajaa kohden.
Varhaiskasvatuksen ryhmäkoko pienenee yhdellä lapsella hoitajaa kohden.

Valtioneuvosto on päättänyt pienentää lasten ryhmäkokoja päiväkodeissa. Ryhmäkoko pienenee kahdeksasta lapsesta seitsemään lapseen hoitajaa kohden.

Uusi asetus astuu voimaan 1.8.2020. Muutos koskee kolme vuotta täyttäneitä lapsia, jotka ovat päiväkodissa yli viisi tuntia päivässä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteen mukaan muutoksen tavoitteena on parantaa varhaiskasvatuksen laatua.

Voimaan tuleva asetus täyttää hallitusohjelman vaatimukset täysipäiväisestä, kokoaikaisesta subjektiivisesta varhaiskasvatusoikeudesta ja yli 3-vuotiaiden ryhmäkokojen pienentämisestä.

Kouvolassa ryhmäkokoja ei vuonna 2016 suurennettu

Varhaiskasvatuspäällikkö Helena Kuusisto kertoo, että Kouvolassa suhdeluku on ollut tähänkin asti seitsemän lasta yhtä hoitajaa kohden.

Käytännössä muutoksia ei siis tule. Ryhmäkoon pienennys kuitenkin korvataan kunnille.

— Kouvola on saamassa todennäköisesti siksi jonkinlaisen korvauksen, Kuusisto sanoo.

Entinen asetus ryhmäkoosta päiväkodeissa astui voimaan 1.8.2016. Asetuksessa ryhmäkokoja suurennettiin kahdeksaan lapseen hoitajaa kohti ja varhaiskasvatusoikeutta rajattiin.

— Kaupunginvaltuusto päätti silloin, että Kouvolassa varhaiskasvatusoikeutta rajataan, mutta ryhmäkokoja ei suurenneta.

Valtionosuuksiin lisää varoja

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteen mukaan asetusmuutos astuu voimaan yhdessä subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden rajauksen poiston kanssa.

Muutoksen taloudelliset vaikutukset on otettu huomioon valtion vuoden 2020 talousarvioesityksessä ja vuosia 2020–2023 koskevassa julkisen talouden suunnitelmassa.

Vuonna 2020 peruspalvelujen valtionosuuksiin lisätään 6,7 miljoonaa euroa. Vuodesta 2021 alkaen valtionosuuksiin on tarkoitus lisätä 16 miljoonaa euroa vuosittain.

Koska kyseessä on kunnille laajeneva tehtävä, valtionosuus kattaa kustannuksista 100 prosenttia.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset