Ministeri Saarikko: "Mielikuva punavihreästä hallituksesta on keskustalle ongelma" – Syksyn kiihtynyt koronatilanne yllätti ministerin

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) vieraili lauantaina keskustan piirikokouksissa Iitissä ja Elimäellä.

Mirja Hussain

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko uskoo keskustan kasvattavan kannatustaan toimimalla entistä näkyvämmin lapsiperheiden ja vanhusten hyväksi. Arkistokuva.
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko uskoo keskustan kasvattavan kannatustaan toimimalla entistä näkyvämmin lapsiperheiden ja vanhusten hyväksi. Arkistokuva.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko on hoitanut keskustan puheenjohtajuutta hieman yli kaksi kuukautta.

Keskusta on kannatusmittauksissa tällä hetkellä neljäntenä. Kuntavaalit ovat ensi vuoden huhtikuussa.

Annika Saarikko, millaisen arvosanan annat itsellesi keskustan puheenjohtajakauden alkutaipaleesta?

– Kun tulin valituksi, minulla oli hyvä käsitys siitä mihin olen ryhtymässä. Olen työskennellyt puolueen varapuheenjohtajana neljä vuotta ja ministerinä Juha Sipilän hallituksessa.

– Syksyn mittaan kiihtynyt korona oli yllätys, ja se vaikuttaa puoluetyöhön. Kasvokkain tapaamiset kansalaisten kanssa ovat vähentyneet huomattavasti. Kouluarvosanaa en halua itse itselleni antaa, vaan työ puhukoon puolestaan.

– Harkitsin puheenjohtajaehdokkuutta pitkään, sillä joudun elämään kahden kodin elämää. Arkipäivät kuluvat pääkaupunkiseudulla, jossa meillä molemmilla on työt mieheni kanssa. Viikonlopuiksi suuntaamme aina Oripäähän. Loppukesällä muutimme Turusta maalle isäni suvun taloon.

Marja Koskivirta

Ministeri Annika Saarikko (vasemmalla) vieraili Elimäellä Teuroisissa keskustan Kymenlaakson piirin syyskokouksessa.
Ministeri Annika Saarikko (vasemmalla) vieraili Elimäellä Teuroisissa keskustan Kymenlaakson piirin syyskokouksessa.

Miksi puolueen kannatus ei ole lähtenyt nousukiitoon?

– Etumerkki on tällä hetkellä plussa, eli oikeaan suuntaan ollaan menossa. Tärkein tehtävä on palauttaa kansalaisten luottamus keskustaan. Tarvitaan myös keskustalaisten itsetunnon palautusta. Tämä ei tapahdu hetkessä.

Oliko hallitukseen lähteminen jälkiviisaasti ajatellen virhe?

– Onhan se nähty esimerkiksi kokoomuksen kohdalla, että oppositio ei tee autuaaksi. Hallitus ei nykyisessä kokoonpanossaan ole täysin ihanteellinen, mutta kyllä hallituksessa mukana olemisella on merkitystä.

Mikä hallituskaudessa on ollut puolueelle haastavinta, jos koronaa ei oteta lukuun?

– Hallitusohjelma on erittäin hyvä. Siinä mielessä on ollut helppo hengittää. Mielikuvissa hallituksessa korostuu punavihreys ja se on suuri ongelma keskustalle. Hallitus ei ole sitä niin kauan, kuin keskusta on siinä mukana.

Mikä puolueen kannatusprosentin tulisi olla kuntavaaleissa?

– Prosentuaalista osuutta en lähde määrittelemään, koska tärkeintä on löytää paljon hyviä hakijoita. Neljä vuotta sitten kuntavaaleissa meillä oli 7 500 ehdokasta. Jos samaan päästään, niin oikein hyvä.

Millä keinoilla suosiota nostetaan?

– Keskusta puolustaa suomalaisille tärkeitä arvoja, kuten kotiseudun ja perheiden hyvinvointia ja omistajuutta. Olipa se sitten pala metsää, omakotitalo tai pienyritys. Keskusta uskoo tämän maan ja kansan tulevaisuuteen. Haluamme päätöksentekoon myönteisyyttä ja yhteistyökykyä.

Kulttuuriväki ei kaipaisi rahaa vaan yleisöä, ja tässä tilanteessa se on vaikeaa. — Annika Saarikko

Keskusta on monilla alueilla menettänyt kannatustaan viime vuosina perussuomalaisille. Miksi näin on käynyt? Miten aiotte tilanteeseen reagoida?

– Toivotan perussuomalaiset tervetulleeksi mukaan työhön maaseudun ja maakuntien puolesta. Otan heidät todesta. Ehtona on, että heidänkin on annettava kouriintuntuvia vastauksia. Pelkkä kysymysten tai epäkohtien heittäminen ilmaan ei edistä mitään. Maaseutukuntia ja -kaupunkeja on autettava pärjäämään.

– Tärkein eromme on siinä, että me pyrimme katsomaan tulevaisuuteen, koska menneisiin "hyviin aikoihin" ei ole paluuta.

– Kaiken ei tarvitse olla pormestarivetoista. Minä haluan katsoa tasavaltaa samalta silmien tasolta, en yläpuolelta. Suomalaiset pohtivat nyt, että miten koronasta selvitään, miten työpaikat säilyvät, korjataanko homekoulut ja kuka hoitaa vanhukset. Näihin konkreettisiin ongelmiin meidän tulee etsiä ratkaisuja.

Marja Koskivirta

Ministeri Saarikko vaihtoi kuulumisia keskustan Kymenlaakson piirin edustajien kanssa Elimäellä.
Ministeri Saarikko vaihtoi kuulumisia keskustan Kymenlaakson piirin edustajien kanssa Elimäellä.

Monien ammattiurheiluseurojen edustajat ovat esittäneet huolensa siitä, että pitkittyessään korona-aika voi aiheuttaa seurojen konkurssiaallon. Mitä valtio voi tehdä, jos huippu-urheiluseuroja alkaa kaatua? Miten tilanteeseen pitäisi reagoida?

– Valtio on pyrkinyt helpottamaan ahdinkoa myöntämällä urheilujärjestöille, -seuroille ja lajiliitoille yhteensä 20 miljoonaa euroa koronatukea. Huippu-urheiluliigat ovat elinkeinopohjaisia, eli kaupallisia, ja ne ovat työ- ja elinkeinoministeriön vastuulla.

– Laitoin kaksi viikkoa sitten alulle "Turvallisten tapahtumien periaatteiden valmistelun". Seuraamme kansainvälisiä toimia ja pyrimme poimimaan sieltä onnistumiset.

– Minusta on äärimmäisen tärkeää, että lasten ja nuorten liikuntaharrastukset turvataan. Oma poikani pelaa salibandya. He pelaavat joukkueena, mutta turnauksia ei järjestetä. Harrastus on kilpailuakin tärkeämpi.

Sama huoli on myös kulttuuripuolella. Jos ensi kesänäkin suuria massatapahtumia joudutaan perumaan tai voimakkaasti rajoittamaan, mitä pitäisi tehdä?

– Kulttuurituottajille on myönnetty tähän mennessä koronatukea yhteensä 110 miljoonaa. Kulttuuriväki ei kaipaisi rahaa vaan yleisöä, ja tässä tilanteessa se on vaikeaa.

– Turvalliset tapahtumat -valmistelussa huomioidaan se, että harkitaan toimet alueellisesti. Koko Suomea ei pidä laittaa säppiin. Hankalilla korona-alueilla on uskallettava tehdä ripeitä ja rajuja ratkaisuja tilanteen normalisoimiseksi. Kiitän lämpimästi muun muassa museoita, teattereita ja muita tapahtumajärjestäjiä. Valtaosa on hoitanut turvallisuusasiat hienosti.

– Vastuullani on hanke, jonka tarkoituksena on turvata lapselle yksi ilmainen harrastus. Kunnat ovat saaneet ja saavat tukea esimerkiksi ohjaajien palkkaamiseen, tilavuokriin ja muihin kustannuksiin. Nyt olemme tekemässä kyselyä lapsille siitä, mitä he haluaisivat harrastaa. Jo nyt on vastannut 170 000 lasta. Toiveet liikkuivat urheilusta kulttuuriin, esimerkiksi kiipeily, sirkus, elokuvat ja ruoanlaitto.

Suomen olympiakomitea valitsi tänään lauantaina uudeksi puheenjohtajakseen Jan Vapaavuoren (kok.). Mitä mieltä olet siitä, että neljän ehdokkaan joukossa oli kolme kokoomuslaista ehdokasta?

– Tunnen kaikki neljä ehdokasta. Haluan luottaa siihen, että Vapaavuori ei edistä toimessa kokoomuslaisuutta vaan liikuntaa kuntoliikunnasta huippu-urheiluun.

Saarikko vieraili lauantaina keskustan piirikokouksissa Iitissä ja Elimäellä. Kymenlaaksosta ministeri riensi viettämään iltaa kotiinsa Oripäähän.

– Tiedossa on vapaailta, ja kuukausi sitten hankitun paljun lämmittäminen, jos myrsky sen sallii. Kummipoika tulee kylään, ja meidän poikamme, kuusivuotias Aarni ja vuoden ikäinen Kaarlo ovat siitä innoissaan.