Kouvolalainen Danita Jokela liftasi 8-vuotiaan Alejandron kanssa Lappiin etsiäkseen yhteyttä poikansa kanssa – Kouvolalainen Citymedia tuottaa reissusta verkkoon minitosi-tv-sarjaa, katso jakso

Tosi-tv: Matkustaminen liftaamalla muutti Danita Jokelan käsityksen kotimaanmatkailusta.

Danita Jokelan kotialbumi

Danita Jokela ja Alejandro liftaavat Norjaan.
Danita Jokela ja Alejandro liftaavat Norjaan.

Danita Jokela, 30-vuotias kouvolalainen kahden lapsen yksinhuoltaja vastaa puhelimeen tien päältä jossain Kilpisjärveltä pohjoiseen.

– Ylitimme juuri Norjan rajan. Täällä on upeita maisemia ja pitkiä vesiputouksia. Olemme ihan suut auki täällä!

Jokelan matka Lappiin ei ollut nykypäivän mittapuulla perinteisimmästä päästä. Matkaa taitetaan reppureissuna liftaamalla. Matkaseurana hänellä on 8-vuotias Alejandro.

Yritystoiminnan äskettäin lopettanut Jokela kaipasi irtiottoa arjen pyörityksestä. Hän oli puhunut vanhemman lapsensa Alejandron kanssa lomasta kahdestaan, mahdollisesti vaellusreissusta, mutta rahat olivat tiukilla.

Jokela halusi kuitenkin vahvistaa yhteyttä vilkkaan lapsensa kanssa. Luonto ja ympäristön muutos voisivat tehdä hyvää molemmille.

– Arki tuntuu välillä niin ahdistavalta suorittamiselta. Joskus on hyvä lähteä kauemmas, niin saa selkeämmän kuvan elämästä siellä kotona.

Danita Jokelan kotialbumi

Danita Jokela ja Alejandro liftaavat Norjaan.
Danita Jokela ja Alejandro liftaavat Norjaan.

Matkasuunnitelma parissa minuutissa

Kun Alejandro katsoi viikko sitten viikinkiaiheista tv-ohjelmaa Lofooteilta, parissa minuutissa Jokelalle muotoutui ajatus liftausreissusta Lappiin ja Norjaan. Viiden päivän päästä parivaljakko nosti peukalon pystyyn.

Paikallinen mediatuotantoyhtiö Same-eyes oy innostui tekemään matkasta pienen tv-sarjan Citymedia.fi verkkotelevisioon. Matkaa seurataan joka arkipäivä.

Alkumatka on sujunut joutuisasti. Jokela kertoo, että kyydit pohjoiseen ovat järjestyneet todella helposti. Torstaina parivaljakko oli jo neljättä päivää matkalla. Kaksi ensimmäistä yötä he nukkuivat teltassa, kolmanneksi yöksi heille järjestyi majapaikka Kilpisjärveltä sähkötyöntekijöiden mökistä.

– Täällä on tosi kylmä, sataa ja tuulee. Meillä on vähän liian kevyet varusteet, sadevaatteet olisivat saaneet olla paremmat.

Lammastilalle muutaman päivän varoitusajalla

Kaksikon on tarkoitus olla matkalla kaksi viikkoa. Seuraava määränpää on Senjan saarella lammastilalla erään Jokelan entisen asiakkaan ystävän luona. Siitä eteenpäin suunnitelmat ovat auki.

– Saarestakin kuulin vasta päivää ennen lähtöämme, kun törmäsin entiseen asiakkaaseeni kauppakeskus Veturissa.

Alun perin tarkoitus oli kiertää Norjan kautta Tanskaan ja sieltä Ruotsin kautta Suomeen, mutta nyt koronatilanteen takia Ruotsi on pois laskuista.

– Katsotaan, miten päästään eteenpäin. Kuusivuotias jäi hoitoon, minulle tulee todella ikävä häntä, jos olemme pidempään matkalla.

Ulkomailla paljon matkustellut Jokela yllättyi suomalaisten ystävällisyydestä ja auttamishalusta. Käsitys kotimaanmatkailusta on muuttunut täysin.

– Olemme saaneet mahdollisesti loppuelämän ystäviä tältä matkalta.

Katso ensimmäinen jakso Lappiin – tai sinnepäin -sarjasta tästä:

Kouvolalainen Citymedia haaveilee tulevaisuudesta paikallistelevisiona

Kouvolalainen mediatuotantoyhtiö Same-eyes oy on julkistanut uuden paikallismedia-alustan Citymedia.fin. Tarkoituksena on julkaista paikallista sisältöä verkkosivuilla, Facebookissa ja Youtubessa.

Toimitusjohtaja Jesse Tervolin kertoo, että idea syntyi monen mutkan kautta. Aluksi Citymediasta piti tulla alusta, missä paikalliset ihmiset ja yritykset olisivat voineet myydä osaamistaan. Palvelu ei kuitenkaan ottanut tuulta alleen.

Kun korona pysäytti hetkeksi perinteisen mainostuotannon, tuotantoyhtiössä oli hetki aikaa miettiä suuntaa ja muuttaa Citymedia paikalliseksi nettitelevisioksi.

– Pysäys oli sysäys, Tervolin toteaa.

Citymedian sisällöt ovat pääasiassa maksuttomia. Tervolin kertoo, että Citymedia saattaa tulevaisuudessa lähettää myös maksullista sisältöä, esimerkiksi konsertteja ja muita isoja tapahtumia.

Korona-aika on antanut tekijätiimille hyvää harjoitusta. Tervolin kertoo, että suorat verkkolähetykset eli livestreamit täyttivät nopeasti Same-eyesin korona-ajan kalenterin.

– Laitteistoa on uusittu ja oma osaamisemme on noussut hurjasti tänä aikana.

Monet Citymedian ohjelmat hakevat vielä muotoaan ja tekijät ottavat uusia ideoita ja aiheita mielellään vastaan. Pääajatus on, että nettitelevision sisällöt kertovat Kouvolasta ja kouvolalaisista.

Danita Jokelan Lapin matkan lisäksi Citymedian suosittua sisältöä on tällä hetkellä Viikon Pulinat ohjelma jossa Allun Torikahvilassa Sami Malmbergin johdolla ruoditaan PK-Ankkuri lehden Pulinat-palstan kirjoituksia. Lisäksi palvelussa on muun muassa nuorten tekemiä uutislähetyksiä, elokuvakatsauksia ja peliohjelmaa.

– Kun tulee hyvä idea, se toteutetaan. Sitten se pikku hiljaa muotoutuu omaan uomaansa, Tervolin sanoo.

Hän kertoo, että tavoitteena on tehdä Citymediasta jossain vaiheessa mainosrahoitteinen media.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset