Talvinopeudet otetaan käyttöön torstaina — Kouvolan ja Kotkan välillä körötellään paikoitellen seitsemääkymppiä

Liikenneviraston tutkimuksen mukaan talvinopeudet säästävät vuosittain kahdeksan ihmisen hengen.

Talvinopeudet otetaan käyttöön torstaina — Kouvolan ja Kotkan välillä körötellään paikoitellen seitsemääkymppiä

Maanteillä siirrytään talvinopeuksiin torstaina 26. lokakuuta. Talvikautena satasen rajoitus on voimassa Kuutostiellä muun muassa Elimäellä ja Utista Taavettiin.

Kouvolasta Lahden suuntaan mentäessä Valtatie 12:lla sadan kilometrin tuntinopeus jää voimaan vain kaiteellisen ohituskaistan kohdalla. Muutoin nopeusrajoitus lasketaan 80 kilometriin tunnissa.

Valtatie 12:lla Kouvolan ja Kotkan välillä nopeusrajoitus lasketaan kahdeksaankymppiin ja paikoin nopeusrajoitus pudotetaan 70 kilometriin tunnissa. Poikkeuksiin vaikuttavat muun muassa tien kunto ja liikenteen määrä.

Liikenneviraston tutkimuksen mukaan talvinopeudet säästävät vuosittain kahdeksan ihmisen hengen. Lisäksi matalammat talvinopeudet vähentävät päästöjä ja päällysteiden kulumisia.

Yksittäisillä tieosuuksilla merkkejä saatetaan vaihtaa vielä perjantaina. Moottoriteiden suurin sallittu ajonopeus alennetaan sataan kilometriin tunnissa ja valtaosalla maanteistä 80 kilometriin tunnissa. Alennetut rajoitukset tulevat voimaan heti, kun merkit on vaihdettu.

Kaakkois-Suomen kanta- ja maanteillä on 183 kilometriä sadan kilometrin tuntinopeusrajoituksia, joista 68 kilometriä on moottoriteillä.
Takaisin kesänopeuksiin siirrytään tavallisesti maalis—huhtikuun vaihteessa, kun päivät pitenevät ja kelit paranevat.

Varaudu ensimmäisiin liukkaisiin keleihin

Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen muistuttaa, että liukkaalla kelillä auton pysähtymismatka pidentyy huomattavasti.

— Esimerkiksi 80 kilometrin tuntinopeudella kuivalla tiellä ajettaessa pysähtymismatka on 50 metriä, mutta jäisellä tiellä jopa yli 180 metriä.

Savolaisen mukaan liukkaus itsessään ei aiheuta onnettomuuksia, vaan kuljettajan oma toiminta tai monessa tapauksessa toimimattomuus.

— Nyt on syytä ottaa liukkaat riskipaikat omilla reiteillä huomioon. Kuljettajan pitää tiedostaa, millaisilla renkailla hän ajaa ja missä kunnossa ne ovat.

Viisi vinkkiä liukkaiden varalle:

1. Valitse nopeus liikenteen, kelin ja oman ajotaidon mukaan. Ajokelin voit tarkistaa ennakkoon Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta.
2. Pidä riittävä turvaväli edellä ajavaan.
3. Vältä voimakkaita ohjausliikkeitä.
4. Aja kaarteisiin maltillisella nopeudella, jotta renkaiden ja tienpinnan välinen pito ei vähene äkillisesti.
5. Mieti ohitustarve tarkkaan huonossa tai vaihtelevassa kelissä. Varomattomat ohitukset voivat liukkailla johtaa ajoneuvon hallinnan menetykseen.

Lähteet: Liikennevirasto, Liikenneturva

Onko talvinopeuksista hyötyä vai haittaa? Kommentoi alle.

Luetuimmat