Poliisi ohjeistaa terrori-iskun tai muun vaaratilanteen varalta: Pakene tai piiloudu, hälytä apua kun pystyt

AOP/Jarno Kuusinen

Autolla yleisön joukkoon ajamista torjutaa Suomessa erilaisilla esteillä. Kuva betoniesteestä Helsingin Temppeliaukion kirkon oven edestä.
Autolla yleisön joukkoon ajamista torjutaa Suomessa erilaisilla esteillä. Kuva betoniesteestä Helsingin Temppeliaukion kirkon oven edestä.

Poliisihallitus julkaisi keskiviikkona toimintaohjeet terrori-iskuihin ja muihin yllättäviin vaaratilanteisiin. Ohjeet on tarkoitettu sekä Suomeen että ulkomaille.

Suomen poliisi ohjeistaa kansalaisia ensisijaisesti pakenemaan vaarallisista tilanteista. Samalla tulee myös pyrkiä varoittamaan muita.

Jos pakeneminen ei onnistu, on syytä piiloutua ja laittaa puhelin äänettömälle. Kun välitön vaara on ohi, paikalle tulee hälyttää apua esimerkiksi soittamalla hätänumeroon.

Poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen kertoo, että ohjeet päätettiin laatia sen jälkeen, kun kansalaiset olivat pyytäneet poliisilta sellaisia. Eri maiden poliisit ovat julkaisseet vastaavia ohjeita aiemmin.

Ohjeiden yksi tarkoitus on muistuttaa ihmisiä hakeutumaan turvaan. Vaaratilannetta ei saa jäädä kuvaamaan.

— Kun jotain tapahtuu tänä päivänä, niin ihmisillä on kännykät ensin esillä. Jos jostain kuuluu laukauksia tai tapahtuu räjähdys, niin se on ehdottomasti väärä toimintamalli.

Tänä kesänä Suomessakin on näkyvästi varauduttu terrori-iskuihin. Esimerkiksi yleisötapahtumissa autojen pääsy ihmisjoukkoihin on estetty betoniporsailla tai esteiksi pysäköidyillä kuorma-autoilla.

Kilpeläisen mukaan poliisin ohjeet eivät suoraan liity tänä keväänä Suomessakin kasvaneeseen terrorin uhkaan, vaan ne ovat seurausta pidempään jatkuneesta suunnittelusta. Kilpeläinen myös muistuttaa, että todennäköisyys joutua terrori-iskun kohteeksi on suurempi nimenomaan ulkomailla.

— Yhtä lailla uhka voi olla joku muu kuin terrorismi. On yhdentekevää onko teon motiivi terrorismi vai esimerkiksi perinteinen joukkosurma, toimintamallit ovat samat.

Kouluissa pelastautumisharjoituksista on tullut rutiinia aiemmin 2000-luvulla tapahtuneiden kouluampumisten seurauksena. Kouluissa harjoitellaan paitsi pelastautumista ulos, myös luokkaan sisälle suojautumista. Kilpeläisen mukaan kouluissa toimintamalleista on ollut hyötyä uhkaavissa tilanteissa.

Kilpeläisen mukaan vaaratilanteessa voi myös auttaa toisia, jos omat kyvyt sallivat. Esimerkiksi jotkut henkilöt osaavat antaa hätäensiapua.

— Aina pitää toimia tilanteen mukaan. Ja ensisijaisesti tulee noudattaa viranomaisten ohjeita.

Pakene, piiloudu, hälytä

Pakene vaarallisesta tilanteesta mahdollisimman nopeasti. Vaaratilanteen keskelle joutuneen kannattaa ensisijaisesti juosta pakoon. Käske muut mukaan. Etsi turvallinen paikka.

Piiloudu jos et pääse pakenemaan. Laita puhelin äänettömälle. Mene tarvittaessa suojan taakse tai rakenna sellainen ympäröivästä irtaimistosta. Auta muita.

Hälytä apua. Ilmoita vaarallisesta tilanteesta hätäkeskukseen numeroon 112 heti kun et ole välittömässä vaarassa. Jos olet ulkomailla, ilmoita paikalliseen hätänumeroon. Ota selville paikallinen hätänumero jo etukäteen.

Lähde: Poliisihallitus

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.