Jaalan maalaisobservatoriossa järjestetään tähtinäytös vuoden valoisimpana yönä

Alma Onali

Jaalan maalaisobservatoriossa järjestetään tähtinäytös vuoden valoisimpana yönä

Alma Onali

Vuoden valoisimpana yönä ei tulisi ensimmäisenä mieleen tuijottaa tähtitaivasta. Jaalan Hartolassa se on kuitenkin mahdollista. Vanhaan latoon perustetussa observatoriossa järjestetään tiistain ja keskiviikon välisenä yönä ensimmäistä kertaa kesäpäivänseisahduksen tähtinäytös.

Paljain silmin taivaalta voi yön aikana nähdä neljä tähteä ja kaksi planeettaa, kertoo Konut Tählet -tähtiyhdistyksen puheenjohtaja Timo Loikala. Jokainen pääsee myös tiirailemaan avaruuden syvyyksiin yhdistyksen kaukoputken avulla. Sen läpi voi nähdä kirkkaita taivaankappaleita valoisanakin yönä.

Talven mustina öinä paljain silmin voi nähdä noin 2 500 taivaankappaletta, kiikareilla miljoona, ja kaukoputkilla loputtomasti.

— Talvella me näytämme sitten ne Andromedan galaksit ja muita syvän taivaan kohteita.

Loikala huomauttaa, että kaukoputkella näkee jopa miljardeja vuosia sitten tapahtuneita asioita.

— Aina kun katsomme avaruuteen, katsomme historiaan. Aurinkokin välittää meille kahdeksan minuuttia vanhaa tietoa, Loikala sanoo.

Venuksen ja kuun yhteisnäytös

Osallistujat voivat valmistautua valitsemalla kohteen, jonka he haluaisivat nähdä.

— Jos joku jaksaa kanssani täällä valvoa, niin Venus nousee idästä yhdessä kuunsirpin kanssa kolmelta aamuyöllä. Upea valokuvauskohde, Loikala vinkkaa.

Tähtinäytös on samalla mukavaa maalaisyön viettoa. Observatoriota ympäröivillä pelloilla saattaa nähdä rusakkoja, joutsenia tai vaikka ladon seinässä pesivän tuulihaukan.

Erikoiskiikareilla voi tuijottaa aurinkoa, joka näyttäytyy linssien läpi mahtavana valkoisena pallona keskellä mustuutta.

— Aurinko on maailman tärkein asia, tärkeämpi kuin uusi bemari tai jopa rakkaus. Sen katsominen pitää nöyränä.

Konut Tählet on Kymenlaakson ainoa tähtiyhdistys

Vuonna 2005 perustettu Konut Tählet on Kymenlaakson ainoa tähtitieteellinen yhdistys. Jäseniä yhdistyksessä on noin 600, joista aktiivisia noin 100.

Puheenjohtaja Loikalaa tähtitaivaan mysteerit ovat kiehtoneet jo lapsesta asti. Hän kertoo jokaisen päivänsä alkavan tähtitiedeuutisilla.

— Jotkut seuraavat pörssikursseja, toiset seuraavat muotia, mitä kukakin pitää tärkeänä. Minä seuraan tähtiä, Loikala sanoo.

Kesäpäivänseisauksen tähtinäytös yöllä 20.6—21.6. Jaalan tähtitorni, Kiislahdentie 42. Tapahtuma alkaa tiistaiyönä klo 23.30. Omat eväät ja lämmintä vaatetta mukaan. Pilvisellä kelillä käyttöön otetaan planetaario-ohjelma, ja taivas heijastetaan videotykillä seinälle.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.