Paperiliiton ylityökielto voi pysäyttää pian paperikoneita, Metsäteollisuus pettyi tes-neuvottelujen kariutumiseen

Lukas Pearsall

Metsäteollisuus tarjosi kahta vaihtoehtoa. Ensimmäinen oli kahden vuoden sopimus 1,5 prosentin palkankorotuksella ja muutoksilla työehtoihin, toinen vanhan sopimuksen jatkaminen prosentin korotuksella.
Metsäteollisuus tarjosi kahta vaihtoehtoa. Ensimmäinen oli kahden vuoden sopimus 1,5 prosentin palkankorotuksella ja muutoksilla työehtoihin, toinen vanhan sopimuksen jatkaminen prosentin korotuksella.

Paperiliitto ei hyväksy työnantajien keskiviikkona tekemiä esityksiä pitkään jumissa olleiden työehtoneuvottelujen ratkaisemiseksi.

Paperiliitto ilmoitti keskiviikkona pian Metsäteollisuus ry:n tekemän esityksen jälkeen, että se keskeyttää neuvottelut. Tämä vapauttaa liiton ilmoittamaan työtaisteluista.

Lakoista liitto ei vielä kertonut, mutta se ilmoitti ylityökiellosta perjantaista kello kuudesta aamulla lähtien. Ellei sopimusta löydy pian, ylityökielto pysäyttää melko pian paperikoneita.

— Työnantajan ehdotus on mahdotonta hyväksyä. Vaikuttaa, ettei työnantaja itsekään uskonut niihin, koska julkisti kaksi vaihtoehtoa, sanoo Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

Hän sanoo, että Paperiliitto haluaa aidosti neuvotella sopimuksesta. Hän sanoo, etteivät etenkään työnantajan tekemät ehdotukset ulkoistamisista ja joulun ja juhannuksen korvauksista käy Paperiliitolle.

Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen sanoo, että Paperiliiton reagointi on pettymys.

— Me annettiin meidän mielestä heille hyvä esitys neuvottelujen pohjaksi ja vaihtoehtona vielä sen, että neuvotteluja olisi jatkettu vuoden, Pärssinen sanoo. 

Metsäteollisuuden ehdotuksia oli kaksi. Ensimmäisessä versiossa sopimus olisi kaksivuotinen ja palkankorotus 1,5 prosenttia.

Toisessa versiossa jatkettaisiin vanhaa sopimusta ja korotus olisi prosentin. Tässä tapauksessa neuvottelut jatkuisivat koko vuoden. Kahden vuoden versiossa työnantajat haluavat merkittäviä muutoksia työehtoihin.

Teemu Luukka, HS

Lue koko juttu Helsingin Sanomista.