Mainosbuumin kahvipöydässä läppä lentää niin tanakasti, että jutut hipovat sensuurin reunoja — Kemas lennätti työntekijänsä Thaimaahan

Mainostoimiston toimitusjohtajan mukaan pelkkä joululahjamuistaminen ei ole riittävä kiitos työntekijöille, vaan yhteiset irtiotot arjesta ruokkivat työntekijöiden hyvinvointia. Koneasennuksiin ja kunnossapitoon keskittynyt Kemas-yhtiö tarjosi Suomi 100 -juhlavuotena henkilökunnalleen etelänmatkan kiitokseksi siitä tärkeästä työstä, jota he perheyrityksen eteen tekevät.

Lukas Pearsall

Kouvolalaisessa Mainosbuumissa on tapana viettää yhteinen kahvihetki kahdesti päivässä, jos vain työt sen sallivat. Viime torstaina aamukahville ehtivät Susanna Pohjoisaho (vasemmalla), Niina Piipponen, Henna Räikkönen, Tero Helin, Pasi Estola, Kari Hokkanen, Juha Partanen, Jani Muikku ja Laura Nurmi.
Kouvolalaisessa Mainosbuumissa on tapana viettää yhteinen kahvihetki kahdesti päivässä, jos vain työt sen sallivat. Viime torstaina aamukahville ehtivät Susanna Pohjoisaho (vasemmalla), Niina Piipponen, Henna Räikkönen, Tero Helin, Pasi Estola, Kari Hokkanen, Juha Partanen, Jani Muikku ja Laura Nurmi.

Keltakankaalla sijaitseva Kemas oy päätti tarjota Suomi 100 -juhlavuonna henkilökunnalleen ainutlaatuisen joululahjan: kaikki halukkaat pääsivät viikoksi pikkujouluilemaan Thaimaahan.

— Olemme vuosien saatossa antaneet bonuksia, pyytämättä palkankorotuksia, järjestäneet pikkureissuja ja juhlia, mutta mikään niistä ei meidän mielestämme ole riittävästi kyennyt osoittamaan, kuinka paljon työntekijöitä arvostamme, perheyrityksen talouspäällikkö Satu Kymäläinen sanoo.

Matkalaukun pakkasi reilut 30 Kemaksen työntekijää. Kotiin he palasivat reilun viikon mittaiselta matkaltaan joulunkynnyksellä.

— Välillä ostetaan työkaluja, nyt ostetaan työhaluja, perheyrityksen toimitusjohtaja Antti Tiihonen perustelee matkaa.

Kemas on vuonna 1989 perustettu yritys. Se on erikoistunut paperi- ja selluteollisuuden sekä voima- ja tuotantolaitosten koneasennuksiin ja kunnossapitoon.

Kemaksen kautta työllistyy noin 50 henkilöä. Yrityksen viimeisin liikevaihto oli noin 4,6 miljoonaa euroa.

Hullunkuristen juttujen yritys

Kouvolalaisen Mainosbuumi oy:n toimitusjohtajan Kari Hokkasen mielestä irtiotot arjesta ja työntekijöiden muistamiset ruokkivat hyvinvointia ja työporukan keskinäistä kemiaa.

Hokkanen kehuu kouvolalaista mainostoimistoyhteisöä tiiviiksi ja vertaa sitä hyväksi kaveripiiriksi. Työporukka tekee erilaisia tempauksia ympäri vuoden. Työnantaja on vienyt työntekijänsä muun muassa keilaamaan, teatteriin, moottoripyörämuseoon ja Raskasta joulua -konserttiin.

— Meillä on milloin mitäkin hullunkurisia juttuja.

Arvosta, jos haluat arvostusta

Kunnioita, saat kunnioitusta. Arvosta, saat arvostusta. Tämä on Kemaksen kirjoittamaton motto.

— Haluamme pitää omistamme hyvää huolta, Kymäläinen kertoo.

Hänen mielestään yrityksessä jokaisen panos on yhtä tärkeä, jotta paketti toimii.

— Tarvitaan osaava johto, hyvää taloudenpitoa, innokkuutta, yritteliäisyyttä ja tyytyväiset asiakkaat, mutta yhtä lailla tarvitaan ahkeraa ja motivoitunutta henkilökuntaa.

Kimppakahvit

Mainosbuumin työntekijät saavat tänä vuonna joululahjaksi ”salaisen aseen”.

— Sen verran voin paljastaa, että lahja on ruoanvalmistukseen liittyvä käyttöesine, Hokkanen sanoo.

Mainosbuumissa päivän yhteiset kahvitauot ovat liki pakollisia. Yrityksen kymmenen työntekijää kokoontuu kahvipöydän ääreen kahdesti päivässä. Hokkasen mukaan yhteinen hetki on hyvin tärkeä osa työhyvinvointia.

— Läppä lentää niin tanakasti, että jutut hipovat sensuurin reunoja.

Punaviini pakettiin

Veikon kone -yritys muistaa työntekijöitään yleensä punaviinillä, suklaarasialla tai kukka-asetelmalla. Kuusankoskelainen kodinkoneliike työllistää kymmenkunta henkilöä. Riku Rieppolan mukaan tämäkin joulu menee perinteisin menoin.

— Uskon, että punaviini ja suklaat ovat työntekijöille aina maistuneet.

Kinkkuinen kiitos

Kymen Seudun Osuuskaupan KSO antaa työntekijöilleen joululahjaksi kotimaisen kinkun. Henkilöstöpäällikkö Sanna Mäenpään mukaan kinkkulahjalla on pitkät perinteet. Tänä vuonna lahjan saa 1 400 työntekijää.

— Jokainen työntekijä voi valita kinkun koon oman tarpeensa mukaan.

Mäenpään mielestä kinkku on toivottu ja pidetty lahja.

— On toki sellaisia, jotka toivovat saavansa vaihtoehtoisen lahjan. Lähinnä he ovat sellaisia, joiden perheestä KSO:lla työskentelee enemmän kuin yksi henkilö.

Mäenpää sanoo, että vaihtoehtoja kinkulle ei valitettavasti ole.

Tiukka rutistus takana

Kinkkulahjaan luottaa myös Ravintola Olé:n, Kymen Huvilan ja ravintola W:n ravintoloitsija Susanna Kurvinen.

Kinkun kylkeen työntekijät saavat jouluisen sinappituubin. Tänä vuonna Kurvinen paketoi lahjakääröön myös Kymenlaakso á la carte -kirjan, jossa esitellään hänen johtamansa Kymen Huvila.

— Kinkun tilalle saa halutessaan valita suklaata tai kukkasen. Kinkku tosin on aina ollut hyvin suosittu.

Kurvisen ravintolat työllistävät 14 henkeä. Hänen mukaansa henkilökunta on aiempina vuosina ilahtunut saamastaan lahjasta.

— Työntekijät tekevät tiukan rutistuksen varsinkin ennen joulua, joten he ovat lahjansa ansainneet, Kurvinen kiittelee.

Enintään sadan euron lahja

Verottajan mukaan joululahjan arvo voi olla enintään sata euroa. Se voi olla esimerkiksi joulukinkku tai herkkukori.

Lahjoina saadut matkat on rinnastettu esinelahjoihin. Tosin vain siinä tapauksessa, jos lahja on annettu matkana, jota saaja ei ole voinut valita.

Rahaan verrattavat suoritukset verottaja katsoo veronalaiseksi tuloksi niiden arvosta riippumatta. Rahaan verrattava lahja voi olla esimerkiksi osto- tai lahjakortti, joka on helposti muutettavissa rahaksi. Sen sijaan matkatoimiston lahjakorttina annettu matka katsotaan veronalaiseksi tuloksi.

Luetuimmat