Kouvola ei menettänyt sosiaalipäivystyksen yöpäivystystä ainakaan vielä — Kymsoten hallituksen kouvolalaisjäsenten vastarinta tehosi, ja asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi

Kymsote suunnitteli, että Pohjois-Kymen sairaalaan jäisi sosiaalipäivystyksen yövuorot vain viikonlopuiksi. Hallitus päätti kuitenkin, että Kouvolan sokrin tilannetta selvitellään tarkemmin.

Jussi Lopperi

Kouvolan sosiaali- ja kriisipäivystys toimii tällä hetkellä kellon ympäri Pohjois-Kymen sairaalassa.
Kouvolan sosiaali- ja kriisipäivystys toimii tällä hetkellä kellon ympäri Pohjois-Kymen sairaalassa.

Ympärivuorokautinen sosiaalipäivystys alkaa huhtikuun alusta alkaen Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa. Pohjois-Kymen sairaalassa toimivan sosiaalipäivystyksen yöpäivystyksen kohtalo jäi vielä auki.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Kymsoten hallitus päätti perjantaina palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Toimitusjohtaja Annikki Niirasen alkuperäisessä esityksessä Pohjois-Kymen sairaalaan olisi jäänyt yöpäivystys vain viikonlopuiksi eli perjantaista lauantaihin ja lauantaista sunnuntaihin. Arki-iltaisin päivystäjä olisi ollut fyysisesti paikalla Poksissa kello 22—23:een saakka.

Niiranen täsmensi esitystään kokouksessa, koska sosiaalipäivystyksen toiminnasta, tehtävämääristä ja niiden jakautumisesta vuorokauden eri aikoina haluttiin lisää tietoa.

Tällä hetkellä yöpäivystystä on Poksissa joka päivä kellon ympäri.

Ainakin tämä vuosi mentävä näin

Hallituksen kouvolalaisjäsenet puolustivat ympärivuorokautisen sosiaalipäivystyksen säilyttämistä Poksissa yhtenä rintamana.

Näin kertoo kokoukseen osallistunut Kymsoten yhtymävaltuuston puheenjohtaja, kuusankoskelainen Jukka Nyberg (sd.).

— Haluamme, että ainakaan tänä vuonna mitään ei muuteta Kouvolan kohdalla. Meillä on hyvät kokemukset sosiaalipäivystyksen tuloksista, joten niistä ei pidä leikata heti ensimmäisenä, hän sanoo.

Hallituksen kouvolalaisista jäsenistä paikalla olivat Jari Käki (ps.), Birgit Koskela (kok.), Päivi Sippula (sd.), Pirjo Matikainen (kesk.) ja varajäsen Erja Vanhala (vihr.). Kokoukseen osallistui myös yhtymävaltuuston 1. varapuheenjohtaja Tapio Karvonen (kok.) Kouvolasta.

— Asiasta käytiin hyvähenkinen keskustelu. Myös etelän pään edustajat olivat samaa mieltä siitä, että asia pitää selvittää, Nyberg sanoo.

Meillä on hyvät kokemukset sosiaalipäivystyksen tuloksista, joten niistä ei pidä leikata heti ensimmäisenä. — Jukka Nyberg

Sokri auttaa kriisissä

Sosiaali- ja kriisipäivystys sokri vastaa virka-ajan ulkopuolisista sosiaalipalvelutehtävistä ja tekee tiivistä yhteistyötä ensihoidon ja poliisin kanssa.

Sokri tarjoaa myös henkistä ensiapua järkyttävän kokemuksen, kriisin tai onnettomuuden jälkeen.

Kouvolassa sosiaalipäivystystä työllistävät eniten lastensuojeluun liittyvät tehtävä. Ne tarkoittavat muun muassa lasten tilanteiden arviointia.

Kolme uutta sosiaalityöntekijää

Kymsoten hallitus päätti myös, että sosiaali- ja kriisipäivystykseen perustetaan kolme sosiaalityöntekijän virkaa. Työntekijöitä tarvitaan keskussairaalan ympärivuorokautista päivystystä varten.

Poksin sosiaalipäivystyksen yöpäivystystä koskeva asia tuodaan uudestaan Kymsoten hallitukseen 15. maaliskuuta.