Tuomioistuinviraston valmistelu käyntiin — Kouvola on tarjonnut itseään viraston sijaintipaikaksi

Lukas Pearsall

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.).
Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.).

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) käynnisti perjantaina hankkeen Tuomioistuinviraston perustamiseksi. Hankkeen tavoitteena on, että uusi virasto voisi aloittaa toimintansa vuoden 2020 alussa.

Tuomioistuinvirasto olisi oikeusministeriön hallinnonalalla toimiva itsenäinen virasto, jolle siirrettäisiin tuomioistuinten operatiiviset keskushallintotehtävät.

— Tuomioistuinviraston perustamisessa korostuu tuomioistuinten riippumattomuus ja sen turvaaminen. Samalla pyritään hallintotehtävien tehokkaaseen hoitamiseen, Häkkänen sanoo oikeusministeriön tiedotteessa.

Hanke jakaantuu kahteen vaiheeseen. Ensimmäisessä keskitytään Tuomioistuinviraston perustamisen edellyttämään säädäntövalmisteluun sekä oikeusministeriöstä virastolle siirtyvien tehtävien arviointiin.

Toisessa vaiheessa suunnitellaan viraston toiminta ja hallinto.

Kouvola haluaa viraston sijaintipaikaksi

Tuomioistuinviraston sijaintipaikasta päätetään hankkeen edetessä. Kouvola on yksi virastoa havittelevista kaupungeista.

Myös Hämeenlinna, Joensuu, Kerava, Vaasa ja Rovaniemi ovat ilmoittaneet olevansa kiinnostuneita Tuomioistuinvirastosta.

Kouvolan kaupunginjohto on lobannut ahkerasti tuomioistuinvirastoasiaa. Kaupunki ja Kymenlaakson liitto ovat esittäneet Tuomioistuinviraston sijoittamista Kouvolaan.

Kouvolan perusteluja on ollut muun muassa se, että kaupunki on menettänyt paljon oikeushallinnon työpaikkoja viime vuosina.

Tuomioistuinviraston perustamisen suunnittelu on osa hallitusohjelmaa.

Oikeusministeriön toimikunta antoi esityksensä Tuomioistuinviraston perustamisesta viime keväänä. Esitys on ollut laajalla lausuntokierroksella.