50 henkeä ideoi piristystä Kouvolan keskustaan aluetoimikunnan asukasillassa — Kansalaistorille toivotaan mahdollisuutta juhlien järjestämiseen, Manskille Kouvolan omaa Oodia eli Koodia

Aluetoimikunnissa on järjestetty asukasiltoja, ideoitu ja toteutettu asukkaiden toiveita eri puolilla Kouvolaa.

Lumikki Haaja

Kansalaistorilla järjestettiin grillijuhlat toukokuussa 2017. Muuten tapahtumat ovat olleet harvassa.
Kansalaistorilla järjestettiin grillijuhlat toukokuussa 2017. Muuten tapahtumat ovat olleet harvassa.

Kouvolan keskustan asukkaat suhtautuvat myönteisesti kotikulmiinsa ja ovat halukkaita kehittämään niitä. Tällainen mielikuva syntyi Kouvolan keskusta-alueen aluetoimikunnan järjestämässä asukasillassa viime viikolla.

Aluetoimikunnan varapuheenjohtaja Katriina Vesala kertoo, että Nuorten paikassa järjestettyyn tilaisuuteen tuli noin 50 osallistujaa, jotka edustivat kaikkia ikäryhmiä.

— Mukana oli jopa kuukausi sitten Kouvolaan muuttaneita. Tunnelma oli hyvä, ja kaikki osallistuivat keskusteluun.

Keskustaan toivotaan liikkeitä ja palveluita

Asukasillan tavoitteena oli ideoida toimia, joilla keskustan viihtyisyyttä lisätään. Työpajoissa pohdittiin viittä aihetta, jotka olivat Kansalaistori, Yhteispuisto, keskustan hyvät puolet, keskustan puutteet ja se, mitä kukin voi itse tehdä viihtyisyyden lisäämiseksi.

Vesala sanoo, että kaupungintalon vieressä oleva Kansalaistori ja palaneen Yhteiskoulun tilalla oleva Yhteispuisto hakevat molemmat muotoaan.

— Yhteispuistoon ehdotettiin muun muassa istumapaikkoja ja ulkoilmateatteria niin, että se toimisi kaupunkilaisten vierashuoneena. Nykyisenkaltaisena hiekkakenttänä se ei tavoita asukkaita ollenkaan, vaan sitä pidetään pelkkänä parkkipaikkana.

Mukana oli jopa kuukausi sitten Kouvolaan muuttaneita. — Katriina Vesala

Kansalaistorille toivottiin parkourin harrastamiseen sopivia rakenteita. Toisaalta torista toivottiin avointa tilaa, jossa ihmiset voisivat kohdata.

— Jos joku on esimerkiksi jäämässä eläkkeelle, torilla voisi järjestää juhlat, Vesala mainitsee.

Keskustan puutteista puhuttaessa moni sanoi kaipaavansa liikkeitä ja palveluita, jotka ovat muuttaneet Veturiin. Kaupungin yhteistä olohuonetta kaivataan myös Manskille.

— Joku ehdotti Manskille Kouvolan omaa Oodia, joka voisi olla nimeltään Koodi.

Ehdotuksella viitataan vuonna 2018 avattuun Helsingin keskustakirjastoon Oodiin.

Aluetoimikunta valitsee ideat edistettäväksi

Aluetoimikunta käy illan aikana esitetyt ideat läpi ja valitsee ne, joita ryhtyy edistämään.

Kouvolan viidestä aluetoimikunnasta kaksi aloitti toimintansa jo viime vuonna ja loput, kuten keskusta, puoli vuotta sitten. Toistaiseksi keskusta-alueen aluetoimikunta on uudistanut liikennepuiston huoltorakennuksen ilmeen ja hankkinut penkit Töröstinmäen ulkoilualueen nuotiopaikalle.

Aluetoimikunnilla on ollut tänä vuonna käytettävissään rahaa yksi euro asukasta kohti, mikä keskusta-alueella tarkoittaa noin 30 000 euroa. Vesalan mukaan mikään toimikunta ei ole ehtinyt käyttää koko summaa. Ensi vuoden rahoista ei ole vielä päätetty.

Yhteistyötä yli vanhojen kuntarajojen

Valkealassa ja Anjalankoskella jo viime vuodesta asti toimineet aluetoimikunnat ovat saaneet edistettyä alueiden elinvoimaisuutta, mutta kaupungin säästöt huolettavat asukkaita.

Valkealan aluetoimikunnan puheenjohtajan Petri Reunasen mukaan asukasilloissa on keskusteltu Valkealan uudesta monitoimitalosta ja kaupungin liikuntapaikkaselvityksestä.

— Asukkaita huolettaa, että mitä tänne jää, Reunanen sanoo.

Reunasen mukaan aluetoimikunnat ovat kuitenkin saaneet paljon hyvää aikaan. Kääpälän koululla pyörivä kaikille avoin robotiikkakerho on Valkealan aluetoimikunnan ansiota.

Tällä hetkellä aluetoimikunta on aloittamassa hanketta, jonka avulla saataisiin kunnostettua Huikeinlenkki-luontopolku Valkealan kirkonkylän ja Lappalanjärven välillä.

— Polun kunnostustyöt menevät ensi keväälle tulevan talven takia, mutta pyrimme osallistamaan myös valkealalaisia eli tekemään kunnostuksen talkoilla.

Aluetoimikunnan seuraava asukastilaisuus on ensi keväänä.

Asukkaat tapaavat virkamiehet laavulla

Anjalankoskella koulut ja uimapaikat puhuttavat asukkaita. Anjalankosken aluetoimikunta järjestääkin viime vuoden tapaan Känkkärän luontopolun laavulla asukastilaisuuden lauantaina 30. marraskuuta kello 13—15.

— Viime vuonna vastaava tilaisuus oli onnistunut. Paistoimme makkaraa, paikalla oli asukkaiden lisäksi kaupungin virkamiehiä ja asukkaat saivat jakaa mielipiteitään. Uskon, että asukkaiden on helpompi puhua virkamiehille laavulla kuin auditoriossa, Anjalankosken aluetoimikunnan puheenjohtaja Elina Porkka sanoo.

Anjalankosken aluetoimikunta sai täksi vuodeksi noin 15 000 euroa avustusta. Summalla on rahoitettu muun muassa Anjalan kartanomuseon ja nuorisokeskuksen lähistölle rakennettua frisbeegolfrataa, Känkkärän luontopolulle on rakennettu esteetön vessa ja Keltakankaan liikenneympyrään on istutettu kukkia.

Porkan mukaan asukkaat ovat toivoneet toimintaa ja esteettömyyttä syrjäseutujen kokoontumispaikoille. Anjalankosken aluetoimikunta rakennutti muun muassa Muhniemen kylätalolle luiskan, jotta rollaattorilla tai pyörätuolilla pääsee esteettömästi paikalle.

— Ensi vuoden rahoista emme vielä tiedä, mutta tavoitteenamme on aloittaa tiiviimpi yhteistyö Kouvolan aluetoimikuntien välillä, Porkka sanoo.

Aluetoimikuntia toimintansa alkutaipaleella

Kuusankoski-Jaalan aluetoimikunta aloitti toimintansa tänä syksynä. Aluetoimikunnan puheenjohtajan Leena Elojärven mukaan koko aluetoimikunnan tiimi odottaa jo innolla tositoimiin pääsyä.

— Olemme alkaneet tehdä toimintasuunnitelmaa ensi vuodelle. Käsittelemme suunnitelmaa vielä kahdessa kokouksessa tänä vuonna, siksi en halua avata keskeneräisen toimintasuunnitelman sisältöä vielä tässä vaiheessa, Elojärvi kertoo.

Myös Elimäki—Korian aluetoimikunta on vielä toimintansa alkutaipaleella. Aluetoimikunnan puheenjohtajan Ilkka Tirkkosen mukaan asukkaat ovat tähän mennessä toivoneet muun muassa suojatien korotusta Elimäen S-marketin edustalla ja parkkipaikkoja seurakuntakeskuksen eteen.

— Olemme toimittaneet ehdotukset kaupungille, Tirkkonen sanoo.