Halla-aho Lindströmin korvaamisesta Kouvolassa: ”Monelle poliitikolle syntyy kiusaus ajatella, että heillä on poikkeuksellista karismaa”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kävi Kouvolan Manskilla lyttäämässä hallituksen kaavaileman sote- ja maakuntauudistuksen. Entiseen puoluetoveriin, työministeri Jari Lindströmiin välit ovat poikki.

Moises Garibay

Iittiläinen perussuomalaisten kannattaja Lasse Hietanen (oik.) halusi kätellä puheenjohtaja Jussi Halla-ahoa ja kiittää tätä tehdystä työstä.
Iittiläinen perussuomalaisten kannattaja Lasse Hietanen (oik.) halusi kätellä puheenjohtaja Jussi Halla-ahoa ja kiittää tätä tehdystä työstä.

Kun ei ole missään tekemisissä, ei ole mitään välejäkään.

Näin kuvailee perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi viime kesänä valittu europarlamentaarikko Jussi Halla-aho suhdettaan entiseen puoluetoveriinsa, työministeri Jari Lindströmiin (sin.).

— Muutaman kerran olen törmännyt häneen eduskunnan käytävillä, mutta muuten emme ole olleet missään tekemisissä.

"Äänestäjien luottamus palautettava"

Perussuomalaisista kesän puoluekokouksen jälkeen eronneet eduskuntaryhmän jäsenet eivät saa Halla-ahoa vieläkään säteilemään lämmöstä.

Sittemmin Sininen tulevaisuus -puolueeksi rekisteröityneen ryhmän linja eroaa Halla-ahon mukaan hänen omasta puolueestaan merkittävästi.

— Meillä on ohjelma, agenda ja poliittinen linja. Itseni lisäksi moni muukin vaikuttaa kokevan, ettei sinisillä niitä ole.

Kouvola on Soinin jytkyttelyn ajoista asti säilynyt yhtenä Suomen perussuomalaisimmista kaupungeista.

Halla-aholla on selvä näkemys, miten puolueen tukeva jalansija pohjoisessa Kymenlaaksossa säilytetään.

— Pitää muistaa, että perussuomalaisten kannatus oli huvennut puoleen jo ennen 2017 puoluekokousta.

Halla-ahon mukaan siihen oli syynä lukuisten perussuomalaisten äänestäjien pettymys päätöksiin, joita hallitusvastuuseen noussut puolue joutui hallituksessa tekemään.

— Nyt meidän on palautettava äänestäjien luottamus siihen, että perussuomalaiset on taas aito vaihtoehto.

Lindströmin lähtö yritetään korvata

Jari Lindström oli perussuomalaisten ääniharava Kouvolassa edellisissä kunta- ja eduskuntavaaleissa. Halla-aho uskoo, että Lindströmin poistuminen puolueen ehdokaslistalta korvataan asiakeskeisyydellä.

— Olen siinä mielessä idealisti, että uskon suurimman osan ihmisiä äänestävän asioita henkilöiden sijaan. Monelle poliitikolle syntyy kiusaus ajatella, että heillä on poikkeuksellista karismaa. Keskiössä ovat kuitenkin asiat eivätkä henkilöt.

Moises Garibay

 Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho jatkoi Kouvolassa kärkevää kritiikkiään hallituksen sote- ja maakuntauudistusta kohtaan, vaikka toisaalta piti uudistuksen tekemistä välttämättömänä.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho jatkoi Kouvolassa kärkevää kritiikkiään hallituksen sote- ja maakuntauudistusta kohtaan, vaikka toisaalta piti uudistuksen tekemistä välttämättömänä.

Maakuntavaalien toteutumista Halla-aho pitää todennäköisenä.

— Vaalit ovat sidoksissa keskustan ajamaan maakuntauudistukseen ja kokoomuksen vaatimaan sote-uudistuksen valinnanvapauteen. Niillä on tällä hetkellä hallituksessa niukka enemmistön tuki.

Maakuntavaaleilla on hänen mielestään selvä kytkös niitä seuraaviin eduskuntavaaleihin.

— Luultavasti maakuntavaalien ehdokasasettelu on melko tarkkaan verrannollinen eduskuntavaaleihin.

Sote arvostelun kohteena

Loppusuoralla oleva, mutta liitoksissaan nitisevä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus herättää Halla-ahossa kritiikkiä.

— Kukaan ei pidä nykyistä kokonaisuutta onnistuneena. Asiantuntijat sanovat, että sen vaikutuksia on äärimmäisen vaikea ennustaa. Alkuperäiset tavoitteet kustannusten leikkaamiseksi eivät missään tapauksessa toteudu.

Halla-aho poikkesi Kouvolan Manskilla perussuomalaisten yleisötapahtumassa lauantaina. Halla-ahon lisäksi paikalla olivat Kaakkois-Suomen vaalipiirin perussuomalaiset kansanedustajat Juho Eerola ja Jani Mäkelä.

Juttua muokattu 10.3. kello 16.43. Korjattu toisen paikalla olleen kansanedustajan nimi. Hänen nimensä on Jani Mäkelä eikä Niemelä.