Kouvolassa yksi uusi koronavirustartunta torstaina, Kymenlaaksossa uusia tartuntoja neljä

Heikki Saukkomaa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoivat tiedotustilaisuudessa uusista suostuksista koskien leviämisvaiheessa tai sen uhassa olevia alueita.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoivat tiedotustilaisuudessa uusista suostuksista koskien leviämisvaiheessa tai sen uhassa olevia alueita.

Kymenlaaksossa on todettu torstaina neljä uutta koronavirustartuntaa, kertoo Kymenlaakson sote-kuntayhtymä Kymsote. Sairaalahoidossa on kaksi koronaviruspotilasta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan Kouvolassa on todettu torstaina yksi uusi koronavirustartunta. Kouvolassa on todettu yhteensä 197 koronavirustartuntaa.

Yhteensä tartuntoja on todettu Kymenlaaksossa epidemian alusta saakka 301.

Päivi Virta-Salo

6755225.jpg

Kymenlaakson alueellinen koordinaatiotyöryhmä totesi keskiviikkona, että koko Kymenlaakso on koronaviruksen kiihtymisvaiheessa. Alueelle asetettiin keskiviikkona uusia suosituksia.

Koordinaatiotyöryhmä suosittaa, että yli 10 henkilön yksityistilaisuuksia vältettäisiin Kymenlaaksossa.

Päivittäiset tartuntamäärät ovat kasvussa niin Etelä- kuin Pohjois-Kymenlaaksossa. Kaikista näytteistä positiivisia on ollut yli kaksi prosenttia. Joka neljännelle tartunnalle ei löydy selkeää alkuperää.

Valtakunnallisesti uusien tartuntojen tartunnanlähde saatiin viime viikolla selvitettyä noin puolessa tapauksista, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella noin kolmasosassa tapauksista.

Jäljitetyistä tartunnoista noin puolet tapahtui samassa taloudessa asuvilla. Työpaikoille tartunnoista jäljitettiin 14 prosenttia, oppilaitoksiin ja harrastuksiin molempiin 7 prosenttia ja ravitsemisliikkeisiin noin 3 prosenttia tartunnoista. Päiväkodeissa oli paljon joukkoaltistuksia, mutta vain yksittäisiä tartuntoja.

Uudet suositukset mahdollisia

Kymenlaaksossa kaikissa tapahtumissa, yleisötilaisuuksissa ja kokoontumisissa suositellaan vahvasti maskin käyttöä.

Yleisötapahtumat ja tilaisuudet suositellaan järjestämään ulkona.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto muuttaa oletettavasti ensi viikon alussa yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin liittyvää määräystään. Tällä hetkellä Kymenlaaksossa on voimassa määräys, joka koskee yli 50 hengen yleistilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Odotettu rajaus on 20 henkeä.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminnassa tulee varmistaa, että turvavälejä voidaan aidosti noudattaa ja suositellaan käytettäväksi maskeja aina, kun se vain on mahdollista.

Suositukset ja rajoitukset voivat tiukentua Kymelaaksossa nopeastikin, jos tartunnat jatkavat leviämistään. Torstaina sosiaali- ja terveysministeriö suositti leviämisvaaran uhassa olevia alueita ottamaan jo etukäteen käyttöön leviämisvaiheen suosituksia ja rajoituksia.

Kolme vaihetta leviämisessä

Koronavirusepidemialle on määritelty kolme tasoa. Perustaso vastaa tilannetta kesällä 2020.

Kiihtymisvaiheessa alueellinen ilmaantuvuus on kasvanut. Silloin tapauksia on 6–15 sataatuhatta asukasta kohden viikossa. Ja kahdessa viikossa 10–25 tapausta sataatuhatta asukasta kohden.

Positiivisten näytteiden osuus on yli prosentin. Kiihtymisvaiheessa tartuntaketjut ovat vielä pääsääntöisesti jäljitettävissä.

Leviämisvaiheessa ilmaantuvuus on kiihtymisvaihetta suurempaa, positiivisia näytteitä on yli kaksi prosenttia näytteistä ja alle puolet tartunnanlähteistä on jäljitettävissä. Sairaalahoidon ja tehohoidon tarve kasvaa voimakkaasti leviämisvaiheessa.

Tartuntamäärät jyrkässä kasvussa

Koko Suomessa on todettu 496 tartuntaa torstaina. Koronaviruksen tapausmäärät kasvoivat Suomessa viime viikon aikana jyrkästi, ja tartuntoja todettiin kaikkien sairaanhoitopiirien alueilla, kertovat THL sekä sosiaali- ja terveysministeriö viikoittaisessa tilannearviossaan.

Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin viime viikon aikana 2 541 uutta tapausta, mikä on 906 enemmän kuin edellisellä viikolla.

Uusista tartunnoista neljännes todettiin henkilöillä, jotka olivat tartunnan toteamishetkellä karanteenissa. Osuus on hieman pienempi kuin edellisellä viikolla, jolloin osuus oli kolmanneksen.

Noin 75 prosenttia kaikista tapauksista todettiin alle 50-vuotiailla. Parin viime viikon aikana tartunnat ovat lisääntyneet myös vanhemmissa ikäluokissa. Yli 70-vuotiaiden osuus on noussut parissa viikossa kolmisen prosenttiyksikköä noin kuuteen prosenttiin, mitä ministeriö ja THL pitävät huolestuttavana.

Sairaala- ja tehohoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on kasvanut lokakuusta alkaen. Sairaalahoidossa oli keskiviikkona yhteensä 134 potilasta, joista 21 oli tehohoidossa.

Lue kaikki Kouvolan Sanomien koronavirusta koskevat uutiset täältä.